VASSER: En bekk er ikke noe problem for en Toyota Land Cruiser

Toyota Land Cruiser:

Ny generasjon terreng­klassiker, med norske priser

Toyota Land Cruiser har linjer tilbake til midten av forrige århundre, og den nyeste versjonen bruker historiske designgrep. 

Publisert Sist oppdatert

Med en historie på mer enn 70 år er det få bilmodeller på markedet som kan vise til en liknende stamtavle som Toyota Land Cruiser.

Og i nyeste versjon har Toyotas designere lent seg trygt og solid på historien. Selv sier de at utseendet uttrykker «tilbake til røttene» og «form følger funksjon». 

Med korte overheng som gir god framkommelighet i ulend terreng, i tillegg skal flere karosserideler være lette å bytte ut i tilfelle de får en skade.

Land Cruiser skal også ha et nytt, frakoblingsbart frontstabilisatorstag,  som gjør at føreren kan endre innstillingen til stabilisatorstaget ved hjelp av en bryter på dashbordet. Dette skal gi ekstra hjulvandring.  

Funksjonen blir for øvrig kun tilgjengelig på personbilutgaven i Norge.

Kamera

Et høyoppløselig kamera skal, via en skjerm, gi føreren overblikk over området umiddelbart rundt og under kjøretøyet. Mens Multi-Terrain Select-systemet automatisk tilpasser kjøretøyets ytelse til kjøreforhold når man er utenfor allfarvei.

Veien til hytta kan med andre ord være i svært dårlig forfatning, uten at det skaper noen problemer for Land Cruiser.

KANTETE: Toyota Land Cruiser er ikke så aerodynamisk, men den kantete formen, med korte overheng, gir gode terrengegenskaper.

Den norske utgaven leveres med en 2,8 liter turbodiesel som yter 204 hestekrefter og har et dreiemoment på 500 newtonmeter. Og bilen kan trekke en henger på inntil 3,5 tonn.

Av sikkerhets- og hjelpeutstyr finner man kollisjonsvern med autobrems, adaptiv cruisekontroll, autofjernlys, skiltgjenkjenning, filassistent og blindsonevarsel. Videre har Land Cruiser stabilitetskontroll, downhill assist control, diffsperre bak, multiterrain monitor med 4 kameraer og 180 grader ryggekamera med parkeringssensorer foran og bak.

I løpet av året

Komforten innvendig er ivaretatt av et JBL audioanlegg med 14 høyttalere og et 3-sone automatisk klimaanlegg. Skinnseter er standard, og begge forsetene har elekstrisk justering med minne. Personbilen får også head-up-display og kjøleboks mellom setene, samt varme i baksetene.

Den norske importøren åpner nå for bestilling, med levering i løpet av året for personbilutgaven.

Prisene er: 

  • Land Cruiser GX 5-seter: 1.725.200 kroner.
  • Land Cruiser GX 7-seter: 1.778.600 kroner.

Det er ventet at varebilutgaven kan bestilles fra september, med levering i første kvartal 2025, her er ikke prisen klar.