BRUKTBILTRIKS: Ikke gi fra deg nøklene før du er sikker på at oppgjøret i orden, advarer Statens vegvesen.

Penger først, så nøkkel:

Advarer kraftig mot denne bruktbil-tabben

Aldri godta salgsmelding og gi fra deg nøklene til bruktbilen du har solgt, før du er sikker på at oppgjøret er i orden, advarer Statens vegvesen.

Publisert Sist oppdatert

Motor har skrevet om hvordan Kaisa Hallset og Brynjar Fleten for halvannet år siden ble lurt trill rundt av mannen som kjøpte deres Audi Q7. Mannen viste frem på mobiltelefonen sin som bevis på at han hadde overført salgssummen på 245.000 kroner.

Men like etter at han fikk nøklene og kjørte av gårde fredagskvelden i november 2019, reverserte han overføringen.

Siden har Tromsø-paret forgjeves forsøkt å få pengene eller bilen tilbake.

Kritiske

Kaisa Hallset og Brynjar Fleten er kritiske til etatene de har møtt på i kampen for å få penger eller bil. De er spesielt kritiske til vegvesenets automatiske systemer for omregistrering av bil.

– Statens vegvesen legger til rette for bilsvindel ved å automatisere omregistrering av kjøretøy, sier de til Motor.

I RETTEN: Mannen som skal ha svindlet Kaisa Hallset og Brynjar Fleten må møte i retten.

Statens vegvesen advarer på sin side selgere av kjøretøy mot å godta salgsmeldingen før de er sikre på at de har fått pengene sine.

– Eierskiftet blir ikke lagt inn i kjøretøyregisteret før Statens vegvesen har mottatt en salgsmelding som både selger og kjøper har godtatt. Alle som selger et kjøretøy bør sørge for at salgssummen er overført før salgsmelding blir levert, skriver avdelingsdirektør Heidi Øwre i en epost.

– Hvorfor kan ikke eierskiftet reverseres i denne saken?

– Statens vegvesen har ikke myndighet til å reversere et eierskifte uten en rettskraftig dom eller dokumentasjon på at eierskapet faktisk tilbakeføres til selgeren. Uenighet mellom kjøper og selger om pengekrav er et privatrettslig forhold, som rettssystemet eventuelt må ta stilling til, skriver Øwre.

Svaret innebærer at dersom kjøperen blir dømt i rettssaken i august, kan eierskapet tilbakeføres. Men da vil det også ha gått to år siden bilhandelen, og bilen befinner seg dessuten i utlandet.

Må i retten

Mannen som skal ha svindlet Kaisa og Brynjar må møte i retten – hvis politiet får tak i ham.

Bare et par måneder etter svindelen tok politiet ut tiltale for grovt bedrageri mot kjøperen av bilen. Rettssaken ble berammet til november i fjor, men kort tid før ble den utsatt fordi politiet ikke greide å stevne tiltalte.

Nå sitter den tiltalte bilkunden varetektsfengslet i utlandet for et annet straffbart forhold. Politiet har derfor godt håp om å få stevnet tiltalte denne gangen, slik at rettssaken i Norge kan gjennomføres.

Hordaland tingrett opplyser til Motor at rettssaken er berammet til 30. og 31. august i år.

– Utfordrende

Men det er likevel svært usikkert om samboerparet får bilen eller pengene sine tilbake.

– Det er utfordrende. Det avhenger av tiltaltes økonomi, skriver politiadvokat Kjetil Linge Tomren i Vest politidistrikt i en epost til Motor. Namsmannen har tidligere gitt opp å finne verdier hos han.

Kjøperen av bilen er ikke tilgjengelig for intervju. Han er for tiden varetektsfengslet. Han har heller ikke besvart Motors telefonoppringninger, tekstmeldinger eller Facebook-meldinger.