PROVOSERENDE: For Kaisa og Brynjar er det vondt å se dette bildet av det som skal være nåværende eier med Audien.

Kjøper stanset betaling – tok bilen:

Slik ble Kaisa og Brynjar lurt for en kvart million

Her står mannen som nå er registrert eier av det som var bilen til Kaisa og Brynjar, lett henslengt med armen på panseret. Samboerparet i Tromsø har tapt en kvart million kroner på bilhandelen.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er lurt trill rundt, sier Kaisa Hallset og Brynjar Fleten.

For halvannet år siden solgte Tromsø-paret sin da 13 år gamle Audi Q7 til en person bosatt i Bergen. Han kom oppover med fly for å hente bilen.

– Vi syns det var litt rart. Han spurte lite om bilen, og forsøkte heller ikke å prute, forteller samboerparet.

Men de var glade for å få solgt – og de avtalte at sønnen deres, som arbeider på flyplassen i Tromsø, skulle overlevere bilen og ta imot pengene. Pengeoverføringen ble tilsynelatende gjort på riktig måte.

Sønnen så at salgssummen på 245.000 kroner ble overført foreldrenes konto, og ga kjøperen nøklene.

Like etter startet problemene.

TAPTE PENGER: Kaisa Hallset og Brynjar Fleten. Bildet er tatt i en langt hyggeligere situasjon.

Kansellerte

Kjøperen kansellerte plutselig betalingen, noe som er mulig når kontoene er i forskjellige banker.

Ifølge samboerparet kjørt han raskt over grensa til Finland.

Gjennom sosiale medier har de fulgt bilens ferd, og lokalisert den i Tyskland, hvor kjøperens fetter skal ha overtatt bilen. Bilen har nå tyske skilter.

Rettsgebyr

Paret har gjort alt de kan for å få hevet salget, og få omgjort omregistreringen. De har også forgjeves forsøkt å få kontakt med kjøperen. Men han responderer ikke.

Statens vegvesen nekter å omgjøre omregistreringen, politiet har ikke greid å få han straffet, forliksrådet kunne ikke hjelpe, og de får heller ikke noe hjelp fra tyske myndigheter.

Paret har også gått til namsmannen, som ikke har funnet verdier til kjøperen som de kan ta utlegg i. Dermed må samboerparet også betale rettsgebyret til namsmyndighetene på 1995 kroner. Det er svært sure penger – i tillegg til salgssummen på 245.000 kroner som de aldri fikk.

Siste nytt fra Motor:

Defa-varmer

Samboerparet visste ikke at det var mulig å kansellere en pengetransaksjon.

– Dette var dessuten en fredag kveld. Han kom med fly og virket seriøs. Vi viste ham tillit, noe han utnyttet, sier Fleten, og legger til:

– Vi selger jo heller ikke bil så ofte.

Paret driver i turistnæringen, og er hardt rammet av koronapandemien. 245.000 kroner er mye penger for dem.

– Nå kjører vi rundt i min svært gamle Dodge, sier Fleten.

Bildet av bilen og det som nå skal være eieren av bilen, kjøperens fetter, har de funnet i sosiale medier.

– Hvordan kan dere være sikre på at dette er deres bil?

– Vi monterte en Defa-varmer med uttak like nedenfor og til høyre for skiltet, når du ser bilen forfra, sier Fleten – og viser Motor uttaket på bildet.

– Dessuten er det en langsgående sprekk nesten helt nederst på frontruta, som kan skimtes på bildet med nåværende eier når du vet hvor du skal se.

UTTAK: Her er uttaket til Defa-varmeren.

– Byråkratisk system

Samboerparet mener de har blitt ofre for et byråkratisk system som ikke fungerer og hvor de ulike instansene ikke snakker sammen.

– Namsmannen mener de ikke finner noen verdier hos kjøperen som de kan ta utlegg i. Vegvesenet vil ikke reversere omregistreringen fordi de krever en rettskraftig dom mot kjøperen. Hos politiet er vi blitt en kasteball mellom flere etterforskere, forteller Hallset og Fleten.

De har også kontaktet tyske myndigheter, som ifølge paret ved ett tilfelle stanset nåværende eier i bilen til Kaisa og Brynjar.

– Men de lot ham bare kjøre videre. En tysk statsadvokat skriver til oss at fetteren som kjøpte bilen har handlet i god tro. Derfor vil de ikke beslaglegge bilen, sier Hallset og Fleten.

Motor har sett dokumentene fra de forskjellige organene og etatene.

– Kjeltring

Brynjar Fleten har lyst til å sette seg på flyet ned til Tyskland og hente bilen.

– Men da vil jeg trolig bli anklaget for å være en kjeltring, fordi jeg forsøker å stjele en bil som en annen nå eier, men som vi ikke har fått pengene for.

En sivil sak er heller ikke et alternativ.

– Det kan bli kostbart. Da kan vi tape enda mer penger.

Kjøperen av bilen er ikke tilgjengelig for intervju. Han sitter ifølge norsk politi varetektsfengslet i utlandet for en annen sak. Han har heller ikke besvart Motors telefonoppringninger, tekstmeldinger eller Facebook-meldinger.

Her er alle Motors biltester: