DYR SIGNATUR: Donald Trump kan koste internasjonale bilfabrikanter dyrt, men slår i liten grad ut i høyere priser i Norge.
Foto: MATT ROURKE, AP, NTB
Kaos om ny toll:
Tror Norge går fri av Trumps bilpolitikk
Den internasjonale bilindustrien er i krisemodus etter Donald Trumps siste beslutning om tollsatsene. Men nøkkelmodeller i det norske markedet går trolig fri.
Tollbarrierer har vært en realitet i bilindustrien lenge, aktualisert de siste årene gjennom veksten i den kinesiske bilproduksjonen – og senest med den amerikanske presidentens overbevisning om at toll er det optimale virkemiddelet for å beskytte landets økonomiske og industrielle posisjon.
Likevel er protestene voldsomme og usikkerheten lammende når Trump nå gjør alvor av sine varsler, med effekt fra 3. april. De fleste bilprodusentene har produksjon i (minst) tre verdensdeler, men i liten grad en lokal produksjon av hver enkelt modell for både det amerikanske, europeiske og kinesiske markedet.
For lille Norge ser det ut som tollkrigen ikke slår ut i høyere priser for bilkjøperne, selv om urolighetene kan påvirke leveringsflyten.
Vil færra fra Mexico
Tre aktuelle modeller er interessante eksempler på hvor ulikt tollkrigen rammer:
Ford lanserte i 2020 Mustang Mach-E som sin elektriske prestisjemodell. Nå er den over natten satt i skvis i det amerikanske hjemmemarkedet, fordi all produksjon av denne bilen fra januar i år har skjedd ved Fords fabrikk i Cuautitlán rett nord for Mexico by. Ford har sju fabrikker i Mexico.
Med Trumps beslutning kommer ekstra toll på 25 prosent, noe som gjør Mustang Mach-E til en av elbilene som rammes hardest i det amerikanske markedet – uansett hvor mye den spiller på erkeamerikanske tradisjoner og bilkultur.
Ford Motor Norge slipper derimot unna, ettersom bilene til det norske markedet eksporteres rett til Europa fra fabrikken i Mexico.
Amerikansk i Italia
For en høyaktuell modell som produseres i USA for eksport hit, vil det heller ikke bli en priseffekt, får Motor opplyst.
De nye EX90-modellene settes sammen ved Volvos fabrikk i Charleston i Sør-Carolina – og fraktes deretter til Norge og andre europeiske markeder.
– Det får ingen konsekvenser for prisen på EX90 her, sier Henrik Juel Teige, pressekontakt i Volvo Car Norway.
Senere i år slipper Jeep sin andre elektriske modell her i landet, crossover-SUV-en Compass. Men selv om Jeep har 80 års historikk som bil på amerikansk, er merket i dag en del av Stellantis-konglomoratet – og Compass skal produseres i Italia. Dermed blir det ingen toll til Norge. Også den mindre Jeep Avenger er Europaprodusert og tollfri.
Straffes hardt
Koreanske og japanske produsenter er blant de som kan bli hardest straffet av det nye tollregimet i det amerikanske markedet, men for salget i Europa og Norge har Trumps politikk ingen betydning for disse.
Kinesiskproduserte biler har høye og variable tollsatser både til Europa og USA, men er fritatt for egen toll til Norge.
Det er uklart hvordan den endelige tollsituasjonen blir for kinesiske produsenter som sender biler til USA, ettersom Trump har luftet muligheten for å la biltollen inngå i en større avtale som inkluderer en løsning på TikToks skjebne i USA.
Kritikere av Trumps politikk mener at beslutningen ikke bare vil ramme bilprodusenter over hele verden, men også USA selv. Nær en million mennesker er ansatt i bilindustrien i USA, mens ytterligere to millioner er tilknyttet gjennom salg, håndtering og service.
Ønsker prisøkning
I et ferskt intervju med NBC sa Donald Trump at han «kunne ikke bry seg mindre» om at prisene på utenlandske biler heves i USA.
– Jeg håper de setter opp prisene. For gjør de det, kommer folk til å kjøpe amerikanske biler.
Presidenten tilføyde at USA må tilbys «noe av stor verdi» for at det skal komme på tale å forhandle om tollsatsene.
Nytt og nyttig langs veien: