UT PÅ TUR: Mens bilfabrikanter lokker amerikanske kunder med bil for tur, svarer Kina med det siste av teknologi .

Hi-tech i Kina, camping i USA:

«USA lager dårligere biler, det er en av livets realiteter»

Forholdet mellom de to landene som lager over 45 prosent av verdens biler, blir skjevere for hver dag. To bilutstillinger viser hvordan gapet mellom USA og Kina er i ferd med å vokse til en avgrunn.

Publisert

NEW YORK (Motor): Midt i påskeuken åpnet New York Auto Show på Manhattan uten én eneste presentasjon av internasjonal betydning.

Overskriftene med utstillingens store nyheter sirklet rundt visningen av en oppgradert Hyundai Palisade og premieren på sjuende generasjon Subaru Outback – to amerikanske bestselgere ingen andre bryr seg om. Pluss noen halvkvedede viser om Subarus neste elbil og Kias EV4.

Landene som lager flest biler

  • Kina 31.281.592
  • USA 10.562.188
  • Japan 8.234.611
  • India 6.014.691
  • Mexico 4.642.202
  • Sør-Korea 4.127.252
  • Tyskland 4.069.222
  • Brasil 2.549.525
  • Spania 2.376.504
  • Thailand 1.468.997
  • Tall for 2024, totalt ble det produsert 92.504.338 biler. Kilde: Wikipedia

Showet sparket i gang med kåringen av årets bil, World Cars Awards. Blant 18 finalister i seks ulike klasser var ikke én amerikansk bil. Den som kom nærmest en finaleplass, var nyeste versjon av Ford Mustang, modellen som ble introdusert på markedet i 1964.

Det er et brutalt bilde på tilstanden i amerikansk bilindustri.

Røffe Tesla-tall

Senere denne uken åpner Auto Shanghai i Kinas største by, en utstilling som både nyhetsmessig og i pur størrelse er uten sidestykke.

Ingen steder slippes flere nye modeller, ingen steder vises mer av den nyeste teknologien, ingen steder ser flere besøkende flere biler. Shanghai har blitt en av de bilutstillingene hvor aldri noen rekker å se alt.

Den er på sitt monstrøse vis en pulsmåling på den kinesiske industrien.

Og kontrasten til USA blir mer interessant for hver utstilling som går.

Tesla, flaggskipet i amerikansk bilindustri – om ikke i volum, så stadig økonomisk og teknologisk – kom sent tirsdag kveld med en kvartalsrapport som bekrefter at Kina-syndromet smerter stadig mer. Inntektsfallet i første kvartal var på 71 prosent.

Ekspertene peker på tre årsaker: Elon Musks politiske posisjonering, Teslas nøling rundt lansering av en rimeligere modell, og ikke minst den voksende konkurransen fra Kina.

Utmark i bagasjen

Mens alt i Shanghai måles og vektes etter hvor mye teknologi som fabrikantene har fått stappet inn i kjøretøyet, promoteres nyhetene i New York etter hvor mye folk og bagasje kundene kan klare å dytte ombord.

Hi-tech i øst, camping i vest.

Den største Toyota-lanseringen i New York var en ny utgave av prisgunstige 4Runner, en SUV-ifisert Hilux-slektning med gode terrengkvaliteter, i en unik Landia-variant rettet mot latinamerikanske kjøpere. Med på kjøpet følger et stykke land i form av en pen innpakket gave, det vil si en liten bit av det vi helst tenker på som et fjellområde på en modelljernbane – sånn for inspirasjonens skyld.

Subaru hadde bygget hele sin stand som et lite stykke amerikansk utmark, med strømfyrt leirbål, hundeinnhegning og vakttårn i kamuflasjefarger. Så har de da også brukt over 700 millioner kroner på sponsing av USAs nasjonalparker, for å understreke at de selger bilen for deg som vil ut på tur.

Ingen skal lære japanske bilprodusenter noe om den gode samtalen med amerikanske bilkunder. 

Ta med Sør-Korea, så har seks av de åtte fabrikantene som selger mest i USA, sin base i Asia. Bare seks av de 18 største merkene i USA er amerikanske.

SUBARU-LAND: Subarus eget PR-team gjør seg klar for opptak på utstillingscampen når nye Outback skal lanseres i rurale omgivelser.
STØTTER PARKENE: Subaru har brukt 700 millioner sponsorkroner på å støtte USAs nasjonalpark-program.
BILENS BESTE VENN: Ikke alle bilutstillinger kan skryte av egen kennelklubb.
SAMLING RUNDT BÅLET: Tastingen på mobilen høres bedre knatringen fra bålet.
SJEKK DEN HYTTA: Influenseren Danny Cortes viser fram en smakebit av villmarken har å by på i bagasjerommet på nyeste Toyota 4Runner.
VAMOS, AMIGOS: Toyotas største lansering i New York var en oppgradert 4Runner – med en kampanje rettet mot latinamerikanske kjøpere.
ALLE SKAL FÅ: Som en del av pakka på nye 4Runner, er en bag med en liten klump falsk villmark.
JØSS, EN ELBIL: Lucid viste frem sin nye Gravity i New York.
NY OG FINERE: Palisade har vært Hyundais storselger i USA i mange år. Nå kommer ny versjon.
SJUENDE GENERASJON: Subarus USA-sjef Tony Paxton presenterer nye Outback.
LUKTEN AV NY BIL: Lincoln tilbyr sju ulike dufter til bilen.
HOME RUN: Hvem kan motstå en Toyota-plugg i Yankees-drakt?

For dårlige biler

Hele spørsmålet om hva dagens amerikanske bilindustri egentlig tufter på, forkludres av myndighetenes uoverskuelige trusler om et nytt tollregime for å beskytte landets en gang så stolte industri.

Hos mange er erkjennelsen klar om at det er lenge siden USA bygget de beste bilene.

Spør for eksempel Steve Rattner, en av USAs mest kjente økonomer, stamgjest i MSNBC og andre liberale medier, med fortid som rådgiver om bilindustrien og medlem av den arbeidsgruppa president Barack Obama satte ned for å redde stumpene av USAs bilproduksjon etter finanskrisen i 2008.

ØKONOM: Steve Rattner

– Vi importerer masse biler fra Europa og Japan. Hvorfor? Fordi de er billigere og bedre. Etter krisen i 2008 hadde General Motors en idé om at de skulle ta Chevrolet til Europa, fordi det er et stolt og ettertraktet amerikanske brand. Elsker du USA, så elsker du Chevy. Men ingen ville ha dem. Ikke på grunn av handelsbarrierer eller straffetoll, men fordi de ikke er så gode som de europeiske. Det er bare en av livets realiteter.

Kanskje var Tesla på vei mot å gjøre Rattners påstander til skamme. Den ferden har fått en brutal stans etter tre måneder med Donald Trump. 

Ingen fornuft

USAs forhold til elbiler er i det hele tatt et godt bilde på hvor ubekymret amerikanerne relaterer seg til nettopp den teknologien som driver utviklingen i resten av verdens store markeder. For de 18 finalistene i årets bil-kåringen var ikke bare laget alle andre steder enn i USA, 11 av dem var også elektriske.

Takket være offentlig støtte på 7500 dollar ved kjøp av en elbil, er den gjennomsnittlige elektriske bilen i USA nå ørlite rimeligere enn den gjennomsnittlige bilen med forbrenningsmotor.

Men bare et drøyt dusin delstater har forpliktet seg til utslippsmålene som California har satt (ACC II-reguleringene) – om 100 prosent elektrifisert nybilsalg, hvori opptatt ladehybrider, innen 2035.

Ingen ting tyder på at noen av delstatene vil nå det målet.

ELBIL-SKEPTIKER: Mike Stanton

– Det er ingen realitet i disse ambisjonene. Vi må ha noen mer fornuftige anslag. Dette er like meningsløst som å lokke meg med en milliard dollar om jeg løper en mile på under fire minutter, det er et mål jeg aldri kan nå, sa Mike Stanton, direktør i sin beste alder for den amerikanske bilforhandlerorganisasjonen NADA, under en paneldebatt på New York-utstillingen.

Rekordsalg

I Kina har derimot elbilsalget aldri vært mer intenst, også der med offentlige insentiver som helt sentral drivkraft:

I mars økte det globale salget av Kina-produserte biler med åtte prosent totalt, mens det totale innenlandssalget steg med 10 prosent, sammenliknet med mars i 2024. Økningen i salget av helelektriske biler var på 48 prosent i mars, to prosentpoeng mer enn veksten for ladehybridene. For første kvartal samlet hadde elektrifiserte biler en vekst mot samme periode i fjor på 48 prosent, ifølge offisielle tall.

Og det skal bli mer å velge i.

Shanghai-utstillingen åpner dørene med over 70 fabrikanter som i sum har annonsert i overkant av 100 nye eller oppgraderte modeller.

Særlig interessant er hvordan europeiske produsenter forsøker å kappe land med nye våpen i den kinesiske priskrigen.

  • Volkswagen kommer med tre splitter nye modeller, de første i prestisjeprosjektet «I Kina for Kina», produsert i samarbeid med tre ulike kinesiske partnere.

  • Audi lanserer omsider en modell uten de fire ringene, når deres første bil i samarbeid med SAIC nå er klar.

  • Ingen steder selger BMW flere elbiler enn i Kina, og Shanghai-utstillingen betyr nye trommevirvler i nedtellingen mot Neue Klasse-lanseringen i september.

  • Mercedes-Benz viser sin nye elektriske CLA, en oppdatert EQS og elektriske G-klasse.

Allerede i fjor sa Volkswagens lokale sjef Ralf Brandstätter at Kina er en utfordring de er klar for:

– Det er ikke bare slik at vi tilvenner oss det kinesiske markedet, nå er vi med på å skape det. Det betyr å omfavne ny teknologi, innføre raskere produksjonsløp og ha større åpenhet for hva kinesiske kunder ønsker seg.

Model Y-konkurrenter

Det er en talende kontrast til hvordan Volkswagen møter utfordringene i USA med Trumps nye tolltrusler, der Volkswagen før påske annonserte innføring av en ny importavgift.

Senere har flere andre produsenter varslet prisøkninger som konsekvens av tollregimet.

I Kina er slike påslag ikke noe alternativ, der er priskrigen i elbilmarkedet mer voldsom enn noensinne. Og tøffere skal det bli.

Om lag et dusin nye elektriske crossovere skal presenteres i Shanghai, klare for direkte konkurranse med Teslas storselger Model Y.

– Det er en tsunami av utfordringer som venter Model Y i Shanghai, sier bransjeanalytikeren Lei Xing til Reuters:

– Det kommer ikke til å være én ny modell som vil slå Model Y, det er 12 eller 13.

BILFEST PÅ KINESISK: Slik så det ut siste det var bilutstilling i Shanghai, våren 2023.
BILFEST PÅ KINESISK: Slik så det ut siste det var bilutstilling i Shanghai, våren 2023.
BILFEST PÅ KINESISK: Slik så det ut siste det var bilutstilling i Shanghai, våren 2023.
BILFEST PÅ KINESISK: Slik så det ut siste det var bilutstilling i Shanghai, våren 2023.
BILFEST PÅ KINESISK: Slik så det ut siste det var bilutstilling i Shanghai, våren 2023.
BILFEST PÅ KINESISK: Slik så det ut siste det var bilutstilling i Shanghai, våren 2023.
BILFEST PÅ KINESISK: Slik så det ut siste det var bilutstilling i Shanghai, våren 2023.
BILFEST PÅ KINESISK: Slik så det ut siste det var bilutstilling i Shanghai, våren 2023.
BILFEST PÅ KINESISK: Slik så det ut siste det var bilutstilling i Shanghai, våren 2023.
BILFEST PÅ KINESISK: Slik så det ut siste det var bilutstilling i Shanghai, våren 2023.
BILFEST PÅ KINESISK: Slik så det ut siste det var bilutstilling i Shanghai, våren 2023.
BILFEST PÅ KINESISK: Slik så det ut siste det var bilutstilling i Shanghai, våren 2023.
BILFEST PÅ KINESISK: Slik så det ut siste det var bilutstilling i Shanghai, våren 2023.
BILFEST PÅ KINESISK: Slik så det ut siste det var bilutstilling i Shanghai, våren 2023.