SETTES IKKE PÅ SKIP NÅ: Bildet viser en Defender Octa.

USAs straffetoll: 

Stopper eksport til USA

Jaguar Land Rover setter USA-eksport på pause inntil videre.

Publisert

Bakgrunnen er USAs nye tariffer.

– USA er et viktig marked for JLRs luksusmerker. På kort sikt stopper vi forsendelsene i april, mens vi finner en strategi for medium til lengre sikt, heter det i en melding fra selskapet.

Ifølge Automotive News Europe har Jaguar Land Rover (nå: JLR) solgt rundt 430.000 biler i løpet av de siste 12 månedene, hvorav rundt 25 prosent i USA.

Børs-smell

JLR skal ha en del biler på lager i USA, formodentlig nok til et par måneders salg. Disse bilene blir ikke underlagt de nye tariffene.

Etter at eksportpausen ble kjent, sank aksjekursen til JLRs eier, indiske Tata Motors, ytterligere 10 prosent. 

Siden straffetollen første gang ble skissert 26. mars, har selskapets kurs falt med hele 22 prosent, skriver Reuters

Samtidig forsøker EU-landene å bli enige om et svar på den amerikanske tollen. Frankrike er blant de mest stridslystne og ønsker å følge linjen Kina og Canada har lagt seg på. 

Italia spør på sin side om det er lurt å svare overhodet, skriver Reuters. Irland, som eksporterer mye til USA, er blant landene som ønsker noe midt mellom.

– Det er en vanskelig balansegang. Tiltakene kan ikke være så milde at USA ikke ønsker å forhandle, men heller ikke så tøffe at de fører til eskalering, sier en ikke navngitt EU-diplomat til nyhetsbyrået.

Klare på onsdag

Mandag kveld vil EU-kommisjonen foreslå en skreddersydd respons. Snarere enn å gå inn for en bred og generell tollbarriere vil kommisjonen sikte seg inn mot en rekke produktkategorier, som trevarer, vin, mat, klær, tanntråd (!), tyggegummi, støvsugere og toalettpapir. 

Brennevinet bourbon kan få en straffetoll på 50 prosent, hvilket ifølge USAs administrasjon vil fremprovosere en alkohol-handelskrig som europeiske vinprodusenter slett ikke ønsker seg.

EU stemmer over forslaget kommende onsdag. Det vil bli godkjent hvis ikke et kvalifisert flertall på 65 prosent, eller 15 medlemsland, stemmer nei.