SJEKK: Det er flere ting du bør sjekke før du drar på tur med campingvogna.
Foto: SHUTTERSTOCK
Bremser, lys, speil og dekk:
Dette må du sjekke på campingvogna
– Det er kjedelig å stå i veikanten med havari hvis man kan unngå det med en service i forkant, sier seniorrådgiver Håvard Stjern i Statens vegvesen.
Noen punkter er ekstra viktig å sjekke på campingvogna. Her er sjekklista til seniorrådgiver Håvard Stjern i Statens vegvesen, som alle campingvogneiere bør ta før sommersesongen:
- Bremser. Det aller viktigste. Bremsene kan være feil justert, eller til og med utslitte, spesielt hvis det er lenge siden vogna har vært på verksted eller på service.
– Bremsesystemet på campingvogner bør ha jevnlig ettersyn og service én gang i året, spesielt hvis man kjører mye i bakker, sier Stjern.
– Så opp og ned Trollstigen sliter på vogna?
– Ikke opp. Men ned derfra jobber bremsene hele veien.
- Lys. At alle virker.
- Speil. At du ser det du bør se.
- Hjullager og dekk. Spesielt campingvogner som står parkert lenge på steder med mye sol, kan ha dekk som er svekket.
– I verste fall kan du punktere når du kjører av gårde. Hvis vogna har stått på et fast sted, kan også hjullageret ha satt seg. Det kan føre til havari og i verste fall brann, sier Håvard Stjern.
Kontroller
Mens alle kjøretøy, inkludert bobiler, må inn på EU-kontroll, er det ikke et slikt krav for campingvogner. Den eneste situasjonen campingvogna di kan bli kontrollert er på vegvesenets utekontroller.
– I våre kontroller er det vanlig at det blir satt fokus på bremsefunksjon, lys og speilutrustning. I tillegg sjekker vi om tillatte vekter er overskredet og at sjåføren har nødvendig førerrett for kjøretøykombinasjonen, sier Stjern.
– Er det generelt mye feil på campingvognene?
– Tilstanden er generelt bra. Men dersom bremsene ikke virker må de utbedres før videre kjøring. Dersom det avdekkes mindre feil og mangler som ikke er direkte trafikkfarlige, utstedes det kontrollseddel med krav om utbedring og etterkontroll på verksted.
Frivillig
Selv om nordmenn blir stadig mer glade i bobiler, er det fortsatt klart flest campingvogner. Det er nå drøyt 50.000 bobiler i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå, og ca. 122.000 campingvogner.
Antallet campingvogner har økt med over 30 prosent de siste 10 årene.
– Tar eierne dem på service?
– Både ja og nei. Noen campingvognklubber har fokus på teknisk tilstand, og bidrar til å hjelpe medlemmene. Men i og med at det ikke er EU-kontroller, er det jo litt opp til eierne.
Noen av campingvognene kan imidlertid om ikke lenge bli pålagt EU-kontroller, dersom de vil kjøre i 100 på motorveien.
Statens vegvesen har foreslått dette i et forslag til Samferdselsdepartementet.