NØDPARKERT: Anne Aakre (innfelt) satte bilen sin slik på denne parkeringsplassen.

Ukjente regler:

Annes bil ble tauet inn – og vraket

Like etter at dette bildet ble tatt, ble bilen til Anne Aakre tauet vekk, før den ble vraket. – Helt utrolig, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

En søndags ettermiddag i september for to år siden fikk Anne Aakre problemer med bilen sin. Hun satte den fra seg utenfor en Rema-butikk på Skedsmokorset og planla å hente den igjen dagen etter.

Da hun kom tilbake, var bilen borte.

Hun var sikker på at den var stjålet og meldte fra til forsikringsselskapet Tryg. Samtidig leverte hun inn politi­anmeldelse.

Men den 15 år gamle Nissan Primastar varebilen var ikke stjålet. Mye senere denne høsten fikk hun vite at en parkeringsbetjent hadde skrevet ut parkeringsbot på 660 kroner, før den ble tauet vekk av et inntauingsselskap, som senere sendte bilen til vraking.

– Uhørt

MISTET BILEN: Anne Aakre.

Dermed gikk både bilen, og eiendelene hun hadde i bilen, tapt. Aakre har overfor Oslo ting­rett dokumentert at bilen og eiendelene har en verdi på 132.000 kroner.

Etter at bilen var vraket, fikk Aakre dessuten en regning fra inntauingsselskapet på 26.400 kroner for «inntauing» og «lagerleie», altså for at bilen har stått på inntauingstomta til selskapet.

Hun endte opp med å miste verdier for 132.000 kroner, og få betalingskrav mot seg på 26.400 kroner, bare fordi hun feilparkerte utenfor en dagligvarebutikk en søndag da butikken var stengt.

– Det som har skjedd, er helt utrolig uhørt. Jeg kan ikke forestille meg at slikt går an i Norge, sier Anne Aakre, som bor i Farsund.

Rekvirerte fjerning

Tilbake til søndagsettermiddagen høsten 2022: 

Aakre fikk startproblemer på Romerike nord for Oslo, da hun var på vei ned til Sørlandet.

Hun plasserte bilen sin innerst på parkeringsplassen utenfor Rema-butikken. For å unngå bompenger da bilen senere skulle fraktes med bergingsbil, tok hun av skiltene.

Kort tid etter at hun satte bilen på den nesten tomme parkeringsplassen, klokka 16.28, skrev Østlandske Parkering ut parkeringsbot, og rekvirerte fjerning av bilen. Deretter ble den tauet bort av Romerike Kranbilservice.

Tre måneder senere, i desember, ble Aakre varslet om at bilen var avregistrert og vraket.

Tapte i retten

Anne Aakre saksøkte parkeringsselskapet, men tapte fordi tingretten mener parkeringsselskapet ikke har gjort noe galt. I dommen skriver Oslo tingrett at det er inntauingsselskapet som i så fall skulle vært saksøkt, uten at retten tar stilling til inntauingsselskapets skyld.

I tillegg til tapet av bilen og eiendelene som hun fraktet i bilen, samt regningen for oppbevaring av bilen på inntauingstomta, er Aakre også dømt til å betale parkeringsselskapets saksomkostninger på 26.000 kroner.

Hun hadde verdier for tusenvis av kroner i bilen.

– Der var det blant annet Porsche-felger, jekker, en mobiltelefon og et dashbordkamera, forteller hun.

Rekommandert brev

Mens Aakre trodde bilen var stjålet, og mens hun ventet på forsikringsselskapets saksbehandling, sto altså bilen hennes på en inntauingstomt i Groruddalen i Oslo.

Aakre hevder hun ikke ble varslet om inntauingen og vrakingen av hverken parkeringsselskapet eller inntauingsselskapet. 

Ifølge parkeringsforskriften skal man varsles med rekommandert brev.

Dokumenter Motor har lest, viser at inntauingsselskapet hevder de sendte et rekommandert brev til henne. Da de ikke fikk noen tilbakemelding fra henne, sendte de bilen til vraking.

FRAKTET HIT: Annes bil ble fraktet hit, til inntauingstomta i Groruddalen i Oslo.

– Fikk ikke brev

Men Aakre hevder hun aldri mottok det rekommanderte brevet.

– Nei, jeg fikk aldri det i posten. Da hadde jeg jo hentet bilen min.

Hun hevder også at hun ikke har fått dokumentasjon fra inntauingsselskapet om at det rekommanderte virkelig ble sendt.

Hun oppdaget heller ikke at det hadde kommet et digitalt brev fra Statens vegvesen om vrakingen før det var for sent, og bilen var sendt til vraking.

– Betalte du de 26.400 kronene som inntauingsselskapet krevde av deg?

– Nei, selvsagt ikke. De har heller ikke fulgt opp dette kravet.

Samme adresse

Men hvorfor gikk ikke hun og advokaten hennes til sak mot inntauingsselskapet?

Inntauingen ble gjort av Romerike Kranbilservice. Ifølge Brønnøysundregistrene ble dette firmaet slettet i 2005, for 19 år siden, selv om firmanavnet er brukt i brev og krav som er sendt Aakre.

Mye tyder på at det er en eller annen sammenheng mellom Romerike Kranbilservice og Oslo Kranbilservice.

Ved søk etter Romerike Kranbilservice på nettet, sendes man til nettsidene til Oslo Kranbilservice. Aakres bil ble dessuten sendt til inntauingstomta til Oslo Kranbilservice.

Romerike Kranbilservice har i brev brukt samme forretningsadresse som Oslo Kranbilservice.

PARKERINGEN: Anne satte den røde varebilen sin lengst unna, slik at den ikke skulle være til hinder.

Ikke svar

Innehaver av Oslo Kranbilservice, Trond-Inge Tårnes, hevder imidlertid at firmaene ikke har noe med hverandre å gjøre.

– Etter det jeg kjenner til, er Romerike Kranbilservice nedlagt, skriver han i en epost.

Motor har sendt epost til epostadressen som Romerike Kranbilservice brukte i kontakten med Anne Aakre. Den er ikke besvart.

Vi har også ringt telefonnummeret de oppgir både på nettet og i brev til henne. Da kommer vi bare til mobilsvar.

Taus

Motor har spurt Aakre og advokaten hennes hvorfor ikke Romerike Kranbilservice er saksøkt. Aakre forteller at det var advokatens valg.

Hennes advokat, Dag Fredrik Boye Josefsen i Advokatfirmaet Legalis, har ikke svart Motor, med henvisning til at han har tausehetsplikt, og at han ikke har hørt fra klienten din.

– Lite kjent

Parkeringsforskriften gir inntauingsselskaper anledning til å selge inntauede biler, eller vrake dem, dersom de ikke er hentet innen tre måneder etter at rekommandert brev er sendt bileieren.

Dette er en svært lite kjent ordning, sier den erfarne biladvokaten Vigdis Svennungsen i NAF Advokat.

– Vi har hørt om saker hvor inntauede biler vrakes. Men vi aner ikke hvor stort omfanget er. Jeg tror veldig få er kjent med at bilen kan vrakes i løpet av så kort tid som tre måneder etter at det er sendt rekommandert brev, sier Svennungsen.

Anne Aakre er usikker på hva hun nå skal gjøre.

– Ankefristen på dommen er én måned, og jeg har ikke tatt stilling til om jeg skal anke ennå.