BATTERIPRODUKSJON I KINA: Bildet viser arbeid med Mercedes-batterier i 2020.Illustrasjonsfoto: MERCEDES-BENZ
Sammenlikner med russisk olje
Advarer: Kan bli avhengig av batterier fra Kina
Innen 2030 kan EU være like avhengig av litium-ion-batterier og brenselceller fra Kina som unionen var av russisk gass, olje og kull før Ukraina-invasjonen.
Rapporten beskriver et stort behov for å kunne lagre energi dersom målet om nullutslipp skal oppnås innen 2050.
– Dette vil få etterspørselen etter litium-ion-batterier, brenselceller og elektrolyse til å skyte i været. Behovet vil øke mellom 10 og 30 ganger i årene som kommer, heter det i rapporten.
Annonse
Tungt avhengig av Kina
EU står selv for 50 prosent av verdensproduksjonen av elektrolyse, som blant annet brukes til å produsere hydrogen. Men EU er tungt avhengig av Kina for brenselceller og litium-ion-batterier som er nødvendig for elektriske biler.
– Uten å gjennomføre kraftfulle tiltak vil det europeiske økosystemet for energi utvikle en avhengighet av Kina som er forskjellig i sin natur, men like sterk som avhengigheten til Russland før invasjonen av Ukraina, heter det i rapporten.
Ifølge EU-kommisjonen hentet EU i 2021 mer enn 40 prosent av sitt gassforbruk, 27 prosent av oljen og 46 prosent av kullforbruket fra Russland.
Knapphet på digitale komponenter
Brenselceller og litium-ion-batterier er ikke det eneste området der EU er sårbar, ifølge rapporten som er utarbeidet av det spanske formannskapet.
«Et lignende scenario kan utspille seg i området digital teknologi», heter det i rapporten, ifølge Reuters.
Det kommende tiåret vil etterspørselen stige kraftig etter digitale sensorer, droner, dataservere og datanettverk.
EU-lederskapet frykter at denne avhengigheten av land utenfor sonen kan hindre produktivitetsøkningen europeisk industri sårt trenger og bremse modernisering av jordbruket, som er essensielt for å nå klimamålene.