TAPTE IGJEN: Dag Rune Flåten da han leverte milliard-stevningen i juli i fjor.

Diesel-problemer:

9000 bileiere tapte i retten

Borgarting lagmannsrett har avslått et milliardsøksmål fra norske bileiere.

Publisert Sist oppdatert

Dag Rune Flåten har på vegne av 9000 bileiere tapt nok en runde i rettssystemet om erstatninger etter Volkswagens utslippsskandale.

Flåten har fått med seg bileierne til å være med på et massesøksmål mot Volkswagen AG og den norske importøren Harald A. Møller. 

Dersom søksmålet hadde nådd frem, ville bileierne hatt utsikter til å få mellom 700 millioner kroner og 1 milliard kroner fra bilprodusenten og dens norske importør.

I april ble søksmålet avvist av Oslo tingrett. Nå er Flåtens anke forkastet av Borgarting lagmannsrett.

– Ulikheter

Lagmannsretten begrunner dette med at det er store ulikheter mellom de 9000 bileierne, som har kjøpt en dieselbil solgt ny før september 2015 fra bilmerkene Volkswagen, Audi, Seat, Skoda eller Porsche.

– Det vises til at søksmålet omfatter krav om prisavslag, heving og erstatning med grunnlag i både forbrukerkjøpsloven og kjøpsloven. Saksøkergruppen består av både nåværende og tidligere bileiere. Det varierer om bilene er kjøpt nye eller brukte, og bruktbilene er kjøpt til ulike tidspunkt og av ulike selgere, herunder fra privatpersoner. Dessuten omfatter søksmålet også kjøretøy av merket Porsche, som ikke importeres og omsettes i Norge av Møller, skriver lagmannsretten i sin kjennelse.

Advokatutgifter

Grunnlaget for gigantkravet fra Flåten og bileierne han har fått med seg, er at bilprodusenten skal ha lurt kundene ved å selge biler som er mer miljøvennlige enn det er grunnlag for, og at bilmotorene fortsatt har mangler.

Men både NAF og Forbrukerrådet mener bileierne ikke har mer å hente. I denne artikkelen forklarer de hvorfor.

De ca. 9000 bileierne har blitt med på søksmålet mot å betale en avgift til Flåten. I stedet sitter de nå igjen med store advokatutgifter.

De må betale nærmere 900.000 kroner til Volkswagen og Møller for å dekke deres advokatutgifter. I tillegg må de også betale for tre advokater som Flåten har engasjert.

På sine egne nettsider skriver Dag Rune Flåten at det nå vurderes å anke kjennelsen til Høyesterett.

Forbrukerrådet og NAF har tidligere advart mot å betale inn mer penger til Flåten og hans klagefirma. Han er registrert i Brønnøysundregistrene med firmanavnet  «Flaaten Consult», og driver blant annet nettsidene bilklager.no og dagruneflaaten.com.

● NAF er Motors eier og utgiver. Motor har full redaksjonell frihet, i tråd med Redaktørplakaten.