For å vinne tilbake kundenes tillit, bør VW kompensere berørte europeiske eiere på samme måte som i USA, sier EUs industriminister
For å vinne tilbake kundenes tillit, bør VW kompensere berørte europeiske eiere på samme måte som i USA, sier EUs industriminister

I USA får eierne 85.000 kroner

–VW-eiere i Europa bør få samme erstatning som i USA

Tirsdag ble det klart at amerikanske eiere av VW-biler med juksediesel får opptil 85.000 kroner i kompensasjon. I tillegg kjøper VW tilbake de bilene de ikke klarer å reparere. Nå forlanger EUs industriminister Elzbieta Bienkowska at europeiske VW-eiere får det samme.

Publisert

Les også: Salget av dieselbiler stuper

Det er som en del av en minnelig ordning, som ble inngått i en rett i San Francisco tirsdag, at VW sier seg villig til å betale ut kompensasjon til eierne av rundt 500.000 berørte biler. I Europa har VW ikke lovet eierne av 8,5 millioner berørte biler annet enn en tur til forhandleren for å få fikset bilen når nødvendige løsninger er godkjent av EU.

– Dersom VW ønsker å vinne tilbake tilliten hos kundene, bør de frivillig kompensere europeiske eiere på samme måte som de amerikanske, sier Bienkowska til avisen Welt am Sonntag, ifølge Automotive New.

Les også: Dette er triksene bilprodusentene bruker for å få lavt forbruk

Årsaken til den store forskjellen mellom det VW tilbyr kunder i USA og Europa, skal være forskjeller i lovverk og rettspraksis. I tillegg klarer tydeligvis ikke VW å finne måter å fikse de berørte dieselbilene på slik at de kommer under de grensene for utslipp som USA har satt.

Ifølge forliket, som ble inngått tirsdag, setter VW av 10,03 milliarder dollar – rundt 85 milliarder kroner – for å kjøpe tilbake biler og kompensere de amerikanske eierne.