LITEN SUV: Volvos nye småbil-serie består blant annet av en liten SUV. Den første bilen kommer i 2017. Foto: Volvo
LITEN SUV: Volvos nye småbil-serie består blant annet av en liten SUV. Den første bilen kommer i 2017. Foto: Volvo

Kommer neste år

Volvos nye småbil er skreddersydd for Norge

Volvos nye småbil – eller rettere sagt småbiler – får et helt nytt utseende og kommer både med rent elektrisk drivverk og som ladbar hybrid. Dermed er den skreddersydd for det norske markedet. Den første bilen ventes på veien allerede neste år.

Publisert

Slik ser de to første konseptbilene til Volvos nye 40-serie ut. Det betyr både en liten SUV og en femdørs kombi-kupé. Med disse vil Volvo ta kampen opp mot Audi, BMW og Mercedes i premium-segmentet for mindre biler. Bilene skal bygges på en helt ny småbil-plattform og den første modellen i 40-serien kommer på markedet allerede neste år. Mange tror at det er den kompakte SUV-en som kommer først. På samme måte som XC90 var den første modellen på den nye, store plattformen som ble lansert for ett år siden.

Les også: Volvo V90 - verdens mest elegante stasjonsvogn

– Hvert medlem av Volvo-familien har sin distinkte karakter, akkurat som medlemmene i en vanlig familie. Den nye, lille plattformen som vi skal bygges disse bilene på, hjelper oss å skape biler med et ungdommelig preg. De vil få en urban karakter som gjør at de skiller seg fra mengden, sier Volvos designsjef Thomas Ingenlath.

Les også: Bilene som havner først i vrakpressa

Det er ikke bare et nytt utseende og nytt sikkerhetsutstyr som står i sentrum for den nye 40-serien. Den vil også inneholde en ny hel-elektrisk bil og en ladbar hybrid med både en elektrisk motor og en tre-sylindret bensinmotor med en sjutrinns dobbeltkløtsj girkasse. For det norske markedet er dette svært viktig. Snart er halvparten av alle biler som selges her hjemme  elektrisk eller ladbar hybrid. Ser vi på salget av VW Golf i september, var 39 prosent elektriske og 36 prosent ladbare hybrider.

Les også: Volvo unnfanget i bet krepselag

Volvos store XC90 med ladbart hybriddrivverk har firehjulstrekk, men den mindre SUV-en i 40-serien kan også leveres med bare forhjulstrekk. Tidligere har Volvo bekreftet at de innen 2019 vil ha klar en ren elektrisk bil basert på den store plattformen, som blant annet nye V90 bygges på.

– Innen 2025 planlegger vi å ha 1 million biler med elektrisk eller ladbart hybrid-drivverk på veien, sier Volvo-sjef Håkan Samuelsson.