VISSTE TIDLIG? Herbert Diess, toppsjef i Volkswagen AG.
VISSTE TIDLIG? Herbert Diess, toppsjef i Volkswagen AG.

Omdreining i Dieselgate:

– Ny VW-sjef visste om dieseljukset tidlig

Dagens Volkswagen-sjef Herbert Diess ble gjort kjent med at selskapet hadde installert programvare for å manipulere utslippene på flere VW-modeller to måneder før alarmen gikk.

Publisert Sist oppdatert

Det kommer fram i en større artikkel i det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel.

I følge magasinet skal påtalemyndigheten i Braunschweig nå ha en etterforskning gående for å avdekke om toppene i Volkswagen-konsernet har informert investorer om skandalens omfang på en måte som bryter med børsreglene.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at VW-ledelsen avviser at de har gjort noe galt.

Amerikanske miljøvernmyndigheter avdekket jukset 18. september 2015. Ifølge dokumenter Der Spiegel har fått tilgang på var Diess tilstede på et møte 27. juli 2015 der toppledelsen i VW-konsernet (VAG) diskuterte hvordan de skulle håndtere funnene amerikanske myndigheter var på sporet av.

Les også: «Burde fått mer hjelp og bedre info»

Diess, som tok over som toppsjef i VAG i vår, kom til Volkswagen fra BMW 1. juli 2015.

Reuters har ikke lykkes å få fyllestgjørende kommentarer om møtet fra Volkswagen, men en VAG-representant sier at «innholdet i diskusjonene på møtet, hvor både Martin Winterkorn (daværende VW-sjef, red. anm.) og Herbert Diess var tilstede, kan ikke bli tilfredsstillende rekonstruert fordi de som var tilstede har delvis avvikende minner om hva som ble sagt».

VW opplyser til Reuters at møtet ble holdt for å få klarhet i hvordan man skulle få regulatorisk godkjennelse i USA, ikke for å diskutere om man hadde brutt amerikansk lov.

I september samme år gjorde Volkswagen beregninger om at selskapet i verste fall kunne få 200 millioner euro, ca 1,9 milliarder kroner, i bøter for jukset.

Hittil har VW betalt 27 milliarder dollar, ca. 228 milliarder kroner, i bøter og erstatninger.

Les også: Utvider tiltalen mot VW-sjefen