GOD UTSIKT…OG GOD KAFFE: Nordkapp har ikke bare staselig utsikt. Men her får du også aldeles ypperlig kaffe.
GOD UTSIKT…OG GOD KAFFE: Nordkapp har ikke bare staselig utsikt. Men her får du også aldeles ypperlig kaffe.

Her er noen tips å ta med seg:

Verdt å huske når du kjører i nord

Veimat-tilbudet i Finnmark og Troms er litt annerledes enn mange andre deler av landet, og det kan være verdt å ha i bakhodet hvis du skal ut på kjøretur i distriktet.

Publisert Sist oppdatert

I arbeidet med Motors veimat-tester har vi lagt til grunn at spisestedene vi vurderer skal ligge ved veien og utenfor bysentrene, ha greie parkeringsfasciliteter og være åpent det meste av dagen og det meste av året – kort sagt, steder vi gjerne forbinder med de tradisjonelle veikroene.

Vi tester for eksempel ikke bensinstasjoner og ordinære gatekjøkken, selv om mange velger å spise der. Stort sett tester vi heller ikke serveringsstedene i byene eller på hotellene.

Men i nord har vi gjort noen unntak.

Den som insisterer på bare å spise på en tradisjonell veikro, kan få mange timer bak rattet i Troms og Finnmark…

VAKKERT: Innerst i Balsfjorden ligger et av Nord-Norges beste serveringssteder langs veien, Vollan Gjestestue.
VAKKERT: Innerst i Balsfjorden ligger et av Nord-Norges beste serveringssteder langs veien, Vollan Gjestestue.

I flere områder er det så langt mellom spisestedene langs veien at du ta en rast i en av byene, enten det er på kafé eller en hotellrestaurant. Og flere steder er hotellene eneste serveringssted.

Dessuten kan campingplassene også være aktuelle steder for en matpause. Vi har vært innom noen, men også i denne kategorien er det mange vi ikke har testet.

En siste faktor er at høysesongen er kort og hektisk, og flere brukbare spisesteder har bare åpent i korte perioder av året.

Så bare noen tips om steder vi ikke har testet på ordinært vis, men som trygt kan vurderes:

Lyngskroa i Oteren, akkurat der veien til Lyngseidet forlater E6’en, ser kanskje litt unnselig ut, men har mat som urban restaurant. Det er åpent for andre enn hotellgjestene, men her er det ikke veikro-priser…

På toppen av Kvænangsfjellet ligger Gildetun. Det familiedrevne hotellet har drøyt 50 rom. Også her er det matservering for andre enn hotellets gjester. Prisnivået er midt på treet. Men Gildetun er bare åpent 3-4 måneder i året, når E6 er bar over fjellet.

I Langfjordbotn, rett nord for fylkesgrensa mellom Troms og Finnmark, finner du en sjelden kaffebar. Her er det herlige hjemmelagde kaker, god is, og kaffe av ypperste sort. Verdt et stopp!

Førsteklasses kaffe får du forresten også helt i den andre enden av fylket, i hallen på Nordkapp. Det koster 270 kroner for en inngangsbillett til området, og det er obligatorisk kolonnekjøring de siste 13 kilometrene opp mot Nordkappklippen i vinterhalvåret.

Men altså: Både utsikten og kaffen er utmerket!