GLAD I VEIKROER: I NRK-serien «Hellums kro» spiller Bjarte Tjøstheim (t.h.) Jan som driver veikro i knivskarp konkurranse med veikroa på den andre siden. Her med Kristoffer Olsen (f.v.), Henrik Elvestad og Sofia Knudsen Estifanos. Foto: NRK

Bjarte Tjøstholm i egen TV-serie:

Spiste seg opp på flesk og duppe

I kro og kjærlighet er allting lov, og da kan det gå hardt utover karbonadesmørbrødene. Bare spør hovedrolleinnehaveren i NRK-serien «Hellums kro».

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: «Hellums kro» er en familieserie som sendes på NRK i høst, med Bjarte Tjøstholm i hovedrollen. De to siste episodene av Hellums kro går på NRK1 lørdag 23. og 30. november. Hele serien kan også sees på NRK TV.

Bjarte Tjøstheim er glad i veikroer, men foretrekker flesk og duppe. 

– Og det synes, ler han.

– Du kan nesten se at jeg blir tjukkere og tjukkere for hver episode.

Han innrømmer at det ble mye flesk og duppe under innspillingen av «Hellums kro», NRK-serien med to konkurrerende veikroer i sentrum for intrigene. 

– Flesk og kvit saus kalte vi det da jeg var barn. Jeg hadde nesten glemt hvor godt det var, men under innspillingen kom det tilbake til meg. Det er sånt du spiser med fare for å bli hekta.

Les også: Motor har testet, dette er de beste veikroene

LIKER NORSK TRADISJONSMAT: Veikroa er et godt samlingssted og et sted du får god, norsk tradisjonsmat, synes Bjarte Tjøstheim som spiller daglig leder på Hellums kro i NRK-serien med samme navn. Foto: NRK

 

Skitne knep

«Hellums kro» er NRKs underholdningsserie for hele familien. Ideen er Bjarte Tjøstheims egen.

– Jeg var på jakt etter et univers som mange kan kjenne seg igjen i, og alle har et forhold til veikroer, mener Bjarte.

– Det er et univers hvor du kan få inn all slags folk, både de fisefine og de som kommer for å få påfyll for tredje gang. Vi reiste rundt til mange veikroer for å finne den rette, og da vi kom til Nebbenes i Akershus hvor det ligger en veikro på hver side av E6, løsnet ideen.

Enkelt konsept

Konseptet for «Hellums kro» er enkelt. De to kroene har samme eier, men hver sin daglige leder som konkurrerer om å ta over driften. Da går det hardt for seg med mange skitne grep over grytene.

– Dette er en serie som samler hele familien. Tiåringen skal kunne sitte sammen med mor og far og spise taco foran TV-en. Men samtidig skal det være action og bilkjøring, overvåking og fysisk humor. 

– Er det sånn at du endelig får levd ut guttedrømmen om bånn gass og to hjul i svingen?

– Jeg er gift med en dame fra fjellene oppe i Uvdal og Numedal. Der vokste man gjerne opp med å kjøre litt fort på landeveien. Jeg er en fyr som liker bedre å være passasjer og styre musikken.

Likevel er det en scene i serien der Bjartes rollefigur Jan er veldig, veldig forelsket og ikke enser noe ting. Det ender med at han kjører bilen rett i veggen, dytter igjen bildøren med rumpa og ruller over panseret.

– Det var veldig gøy, men som sjåfør er jeg nok ikke noe å skryte av.

Les også: Disse veikroene lager Norges beste burger

SJEL OG NOSTALGI: – Jeg er evig takknemlig for at vi fikk filme i gamle Nebbenes kro. Det er et smykke av en veikro, og interiøret er som det alltid har vært. Det er min kro, sier Bjarte Tjøstheim.

 

Tradisjonsmat på vei til hytta

Så på vei til hytta i Numedal er det kona Kristin Husebye som kjører. Og da stopper de gjerne på en veikro underveis. Oftest blir det Veggli Vertshus.

– Jeg har også vært mye på Haukeliseter fjellstue, både som barn og voksen. Jeg elsker stedet, og maten er fantastisk.

– Rollefiguren din, Jan, snakker om veikrostemning?

– For meg er veikrostemning noe lunt og varmt. Det er trygt og sosialt og kanskje ett av de få stedene hvor familien blir sittende rundt bordet sammen.

For Bjarte er det snakk om gode barndomsminner.

– Veikroer er noe jeg forbinder med å ha det fint sammen med familien min. Vi gledet oss veldig til å stoppe og diskuterte om vi skulle ha karbonadesmørbrød eller pølser og pommes frites når vi kom fram.

Fortsatt er det sånn at han foretrekker norsk, hjemmelaget mat når han stopper langs veien.

– På veikroene tror jeg det er tradisjonsmat folk vi ha. Ikke for det, på Nebbenes har de en lasagne som de lager fra bunnen av. Det er den beste lasagnen jeg har spist.

Les også: Haukeliseter Fjellstue vant Årets veimat i 2017 og holder fortsatt stilen

Setter pris på stemningen

– Tror du veikroene vil overleve?

– Det håper jeg, og det tror jeg. Vi er mange nok i dette landet som setter pris på akkurat den stemningen det er å være på veikroer, sier Bjarte.

– Veikroene er et sted å møtes og snakke sammen, det er nok derfor de har så mange stamgjester. De tar en kaffe og løser verdensproblemer, men veikroa er også et trygt og godt sted for langtransportsjåførene. Du er langt hjemmefra og på et vis hjemme likevel.

– Og for Jan da, er det håp for ham og for veikroa hans også?

– Absolutt, men jeg kan røpe såpass at noen fortsatt er ute etter å ta den fra meg.

Les også: Disse veikroene gjør det dårligst i Motors test