GÅR RIKTIG VEI: For ti år siden ville det ikke vært mulig å finne så mange som ti bra veikroer i Norge, mener kokk og matskribent Henrik Henriksen.
GÅR RIKTIG VEI: For ti år siden ville det ikke vært mulig å finne så mange som ti bra veikroer i Norge, mener kokk og matskribent Henrik Henriksen.

Stjernekokkenes beste råd til veikroene:

«Det går riktig vei for mange av veikroene»

Sats på lokale retter og lokale råvarer. De profilerte kokkene Henrik Henriksen, Kari Østerå og Tommy Østhagen tror det er nøkkelen til suksess for veikroene i konkurranse med bensinstasjoner og burgerkjeder.

Publisert Sist oppdatert

– Standarden på veikroene reflekterer vel bare den grunnleggende mangelen vi har i Norge på å prioritere mat, mener kokk og matskribent Henrik Henriksen.

– Samtidig er det ingen tvil om at det går riktig vei for mange av veikroene. For ti år siden ville det ikke vært mulig å finne så mange som ti bra veikroer i Norge, understreker Henriksen. 

Han driver taco-stedet Taco Republica og restaurantene Ben Reddick og Mangelsgården i Oslo.

Skulle han selv ha drevet en veikro ville han ha satset på lokale retter og gode råvarer.

– Det å oppleve noe annet, å føle at du er der du er, det er jo noe av det som er viktig med å reise. Som at du får fersk fisk når du kommer til Anitas Sjømat i Lofoten. Eller at du får klippfisk på Bjartmars Favorittkro ved Atlanterhavsveien, og en gryterett eller noe med lokalt kjøtt når du kommer til Valdres Mathus.

Han tror bevisstheten rundt det som er lokalt og unikt er voksende. Både blant norske veifarende og fordi turistene reiser til Norge for å oppleve Norge – også på matfronten.

Les også: Dette er vinnerne av Årets veimat 2019

Sunnere alternativer

Kari Innerå fremste råd ville også være å velge en lokal profil.

– Skulle jeg vært konsulent for å endre konsepter og utvikle menyer ville jeg først og fremst sett på hvor veikroa lå og valgt noen retter som viste hvor i landet man er, sier Innerå, som selv er fra Harstad.

Kari Innerå har drevet flere restauranter i Oslo, og har nettopp åpnet kritikerroste Brasserie Rivoli ved siden av det nye Munch-museet i Bjørvika. 

ETTERLYSER SUNNERE VEIMAT: Kari Innerå gjør suksess med det nye brasseriet Rivoli i Bjørvika i Oslo. Foto: Marte Garmann
ETTERLYSER SUNNERE VEIMAT: Kari Innerå gjør suksess med det nye brasseriet Rivoli i Bjørvika i Oslo. Foto: Marte Garmann

Hun synes det er en ukultur at veikroer serverer fast food som biffsnadder og fritert mat og etterlyser sunnere alternativer som salater og vegetarretter. 

I stedet for en burger ville hun ha tilbudt lefse med røykelaks eller en god stek eller gryte og mer tradisjonell husmannskost.

– Selv om det er kjapt og enkelt å servere hel- eller halvfabrikata, trenger det ikke å være vanskeligere eller mer tidkrevende å lage maten fra grunnen av. Men det krever planlegging.

Les også: Disse veikroene serverer de beste burgerne

Mat og lidenskap gir suksess

 – Begynn å lage mat i stedet for bare å varme opp ferdigkjøpte greier, sier Tommy Østhagen.

Han er kokk og driver pølsemakeriet Metervare som satser på pølser av høy kvalitet og som inneholder mye kjøtt.

TROR PÅ BEDRING: Tommy Østhagen er kokk og pølsemaker.
TROR PÅ BEDRING: Tommy Østhagen er kokk og pølsemaker.

– Da industrien tok over brødbakingen fikk vi dårlig brød, men så kom håndverksbakere som Åpent bakeri og bakte godt brød igjen. Det ble en suksess. Jeg tror vi kommer til å se det samme når det kommer til mat langs veien, understreker Østhagen.

– Veimaten er blitt industri, men den som lager ordentlig mat med lidenskap bør sørge for å ha stor parkeringsplass.

Les også: Disse veikroene bør du kjøre innom