HISTORISK: Brasov er en av Transilvania største byer, og i middelalderen var Brasov en av de av de viktigste byene i regionen. Foto: iStock
HISTORISK: Brasov er en av Transilvania største byer, og i middelalderen var Brasov en av de av de viktigste byene i regionen. Foto: iStock

19.–26. april 2018

Våren i Transilvania – velkommen til Draculas rike

I 2016 utropte Lonely Planet Transilvania til verdens beste region å besøke. Her skal vi oppsøke Draculas slott og eventyrslottet Peles, sjarmerende middelalderbyer og Romanias hovedstad Bucuresti som en gang var kjent som Balkans Paris.

Publisert Sist oppdatert

Vi flyr direkte fra Oslo lufthavn til Bucuresti i Romania. Der tar Trond Aspaas, vår norske reiseleder med Transilvania som sitt spesialområde, imot oss.

Fra flyplassen setter vi kursen nordover mot den mektige fjellkjeden Karpatene, over fjellpasset og inn i Transilvania til Brasov, hvor vi skal bo de to første nettene.

Våre transilvanske opplevelser begynner med et besøk i den lille byen Bran og Bran slott, bedre kjent som slottet til Dracula.

DRACULAS SLOTT: Bran slott ligger i den lille byen Bran i Transilvania.
DRACULAS SLOTT: Bran slott ligger i den lille byen Bran i Transilvania.

Deretter går turen til middelalderbyen Prejmer. I Prejmer besøker vi den storslåtte festningskirken fra 1211. Mens byene hadde solide festningsmurer, var festningskirkene i middelalderen den eneste beskyttelsen landsbyboernes hadde mot angrep fra fremmede folkegrupper.

I Prejmer hadde mer enn 270 familier hvert sitt rom i kirken hvor de kunne oppholde seg dersom de ble angrepet eller beleiret.

 Lunsj hos greven

Herfra kjører vi nordover og inn i fylkene der den ungarske minoriteten er i flertall. Vi besøker grev Tibor Kalnoky som er en bekjent av reiselederen vår.

Grevens familie styrte store landområder fra middelalderen og frem til midten av forrige århundre. Da kommunistene tok over etter andre verdenskrig ble de jaget ut av landet.

Etter diktatoren Ceausescus fall i 1989 vendte familien tilbake og fant det meste av husene og slottene ødelagt. Det gamle jaktslottet i Miclosoara er nå renovert, og det er her vi skal spise lunsj.

DRACULAS FØDEBY: Sjarmerende Sighisoara og Draculas hus har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1993. Foto: iStock
DRACULAS FØDEBY: Sjarmerende Sighisoara og Draculas hus har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1993. Foto: iStock

Etter oppholdet i Miclosoara kjører vi mot nordvest til festningsbyen Sighisoara der selveste Dracula (Vlad Tepes) kom til verden i 1431.

Både sjarmerende Sighisoara og Draculas hus står på UNESCOs verdensarvliste.

Herfra setter vi kurs mot Sibiu. Byen var Europas kulturhovedstad i 2007, og det amerikanske magasinet Forbes har rangert gamlebyen som en av Europas mest idylliske.

Bucuresti

I fjellandsbyen Sinaia tar vi en titt på eventyrslottet Peles som Kong Carol I av Romania lot bygge mot slutten av 1800-tallet, før vi kjører gjennom Prahova-dalen og ut på det flate slettelandskapet til hovedstaden Bucuresti.

Bucuresti er en herlig blanding av gammelt og nytt.

Her er ruinene av Draculas slott , brede bulevarder og store parker fra byens storhetstid på slutten av 1800-tallet og frem til første verdenskrig da Bucuresti ble kalt Balkans Paris.

De prangende og upersonlige bygninger fra kommunisttiden står side om side med imponerende skyskrapere i stål og betong.

Et av høydepunktene i Bucuresti er besøket i Parlamentspalasset, verdens nest største bygning som ble påbegynt i 1984 av diktatoren Nicolae Ceausescu.

Han ble henrettet sammen med sin kone Elena i 1989, og de fikk aldri oppleve den offisielle åpningen av bygningen i 1997.

Den innholdsrike turen vår avsluttes i Bucuresti, og herfra flyr vi direkte tilbake til Oslo.

Velkommen!

(Se detaljert dagsprogram lenger ned på siden.) 

ALT DETTE ER INKLUDERT:

• Direkte fly Oslo–Bucuresti t/r med Blue Air

• Flyskatter (kr 454 pr. november 2017)

• Syv overnattinger i 4-stjerners hotell

• Middag dag 1. Halvpensjon (frokost og middag) fra dag 2 til dag 7

• Lunsj dag 3, 5 og 6

• Førsteklasses turbuss fra ankomst dag 1 til avreise dag 8

• Tips på restaurantene på de inkluderte måltidene

• Utflukter og aktiviteter ifølge programmet

• Norsk reiseleder fra ankomst dag 1 til avreise dag 8

PÅMELDING:

Turen arrangeres for MOTOR av Vista Travel. For påmelding og mer informasjon se www.vistatravel.no

For spørsmål:
e-post: [email protected]
Telefon: 21 99 56 00

PRIS FOR NAF-MEDLEMMER:

13.550 kroner per person i delt dobbeltrom. 15.190 per person i enkeltrom. person.

Prisen inkluderer ikke

• Måltider og drikkevarer utover det som er nevnt over

• Tips til sjåfør og lokale guider

• Reise- og avbestillingsforsikring

Prisene er basert på valutakurser pr. september 2017. Avbestillingsregler og øvrige reisebetingelser finner du på vistatravel.no.

Høydepunkter 

• Bran slott (Draculas slott)

• Gamlebyen Brasov

• Festningskirken i Prejmer

• Lunsj og aktivitet i grev Tibor Kalnokys jaktslott

• Festningsbyen Sighisoara

• Gamlebyen i Sibiu

• Besøk hos gjeterne i åsene utenfor Sibiu

• Corvinilor borgen i Hunedoara

• Utendørsmuseet Astra i Sibiu

• Peles slottet i Sinaia

• Parlamentspalasset i Bucuresti

Dagsprogrammet 

Dag 1, torsdag 19. april
Oslo – Bucuresti – Brasov

Vi flyr direkte med Blue Air fra Oslo lufthavn tidlig om formiddagen, med ankomst Bucuresti ved 15-tiden lokal tid. (Romania er én time foran Norge).

Etter bagasjeutleveringen ønskes vi velkommen til Romania av vår norske reiseleder, som tar oss med til en ventende buss.

Vi setter umiddelbart kursen nordover mot den mektige fjellkjeden Karpatene. Videre over fjellpasset og inn i Transilvania til Brasov, hvor vi skal bo i to netter. Middag i hotellets restaurant. (M)

Dag 2, fredag 20. april
Brasov – Bran – Brasov

I dag starter våre transilvanske opplevelser, og hva passer bedre enn et besøk i den lille byen Bran og Bran slott, bedre kjent som Draculas slott. Slottet ligger kun en drøy halvtimes kjøretur fra hotellet vårt.

Etter besøket inne i selve slottet blir det tid til å ta en titt i de mange salgsbodene i Bran før vi returnerer til Brasov, hvor reiselederen arrangerer en kort byrundtur i gamlebyen. Brasov er en av Transilvania største byer med cirka 300 000 innbyggere. I middelalderen var Brasov en av de av de viktigste byene i regionen.

Ettermiddagen er til fri disposisjon før vi møtes igjen for å spise middag i en kjellerrestaurant fra 1300-tallet. (F, M)

Dag 3, lørdag 21. april
Brasov – Prejmer – Miclosoara – Sighisoara – Sibiu

Vi spiser frokost på hotellet før vi setter oss i bussen og kjører en drøy halvtime til Prejmer. Her skal vi besøke den storslåtte festningskirken fra 1211.

Mens byene hadde solide festningsmurer, var festningskirkene i middelalderen landsbyboernes eneste beskyttelse mot angrep fra fremmede folkegrupper.

I Prejmer hadde mer enn 270 familier hvert sitt rom i kirken hvor de kunne oppholde seg dersom de ble angrepet eller beleiret.

Etter besøket i Prejmer fortsetter vi nordover og kjører inn i fylkene der den ungarske minoriteten er i flertall. Vår norske reiseleder har en bekjent i dette området; grev Tibor Kalnoky. Hans familie styrte store landområder her fra middelalderen til midten av forrige århundre.

Da kommunistene tok over etter andre verdenskrig ble familien jaget ut av landet. Etter diktatoren Ceausescus fall i 1989 kom de tilbake og fant det meste av husene og slottene ødelagt.

Det gamle jaktslottet i Miclosoara er nå renovert, og vi er invitert til lunsj. Samtidig får vi være med å lære hvordan de lager sitt tradisjonelle sukkerbrød på treruller.

Etter oppholdet i Miclosoara kjører vi mot nordvest til festningsbyen Sighisoara der selveste Dracula (Vlad Tepes) kom til verden i 1431.

 

Sjarmerende Sighisoara og Draculas hus har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1993.

Sent på ettermiddagen setter vi kurs mot det vestlige Transilvania og middelalderbyen Sibiu, eller Hermanstadt som mange fortsatt kaller byen som opprinnelige ble grunnlagt av tyske nybyggere på 1100-tallet.

Hotell vårt ligger rett utenfor gamlebyen og her skal vi bo i tre netter. Etter ankomst spiser vi middag på hotellet. (F, L, M)

Dag 4, søndag 22. april
Sibiu

Om morgenen møter vi vår lokale guide, som tar oss med på en byvandring i gamlebyen. Det amerikanske magasinet Forbes har rangert den som en av Europas mest idylliske, og Sibiu var Europas kulturhovedstad i 2007.

Tyskættede Klaus Johannis, som var borgermester i Sibiu i fjorten år, har i stor grad bidratt til byens og regionens rivende utvikling. Dette er blitt lagt merke til både innenfor og utenfor Romanias grenser, og i 2014 ble han valgt til Romanias president.

Etter byvandringen og dersom været tillater det, tar lokalguiden oss med til åsene utenfor Sibiu der vi møter gjeterne og dyrene deres ute på beitemarkene. Her blir det anledning til å smake på lokalt produserte godbiter før vi returnerer til hotellet.

Ettermiddagen er til fri disposisjon. Om kvelden spiser vi middag i en tradisjonell restaurant, som ligger i gangavstand fra hotellet. (F, M)

Dag 5, mandag 23. April
Sibiu – Hunedoara – Sibiu

I dag passer det godt med en utflukt til den vestligste delen av Transilvania, nærmere bestemt byen Hunedoara. Bussturen fra hotellet til middelalderborgen Corvinilor (Ravneslottet) tar cirka en og en halv time.

Etter besøket i borgen inntar vi lunsj i en restaurant med utsikt over en innsjø, før vi returnerer til Sibiu.

Ta det med ro på hotellet, eller utforsk Sibiu videre på egen hånd om ettermiddagen.

De som ønsker enda flere opplevelser kan bli med på en ettermiddagstur til Astra-museet i utkanten av byen. Dette er et vakkert utendørsmuseum med bygninger fra alle regioner og distrikter i Romania.

Middag om kvelden på en restaurant i sentrum av Sibiu. (F, L, M)

 

Dag 6, tirsdag 24. april
Sibiu-Sinaia-Bucuresti

Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og setter kursen sørøstover. Vi stopper og spiser lunsj i alpinbyen Sinaia, og tar en titt på eventyrslottet Peles som Kong Carol I av Romania lot bygge mot slutten av 1800-tallet.

EVENTYRSLOTTET: Slottet Peles som Kong Carol I av Romania lot bygge mot slutten av 1800-tallet. Foto: iStock
EVENTYRSLOTTET: Slottet Peles som Kong Carol I av Romania lot bygge mot slutten av 1800-tallet. Foto: iStock

Deretter kjører vi nedover Prahova-dalen og ut på det flate slettelandskapet før vi kommer til hovedstaden Bucuresti, som er dagens mål.

Hotellet vårt ligger i sentrum av byen. Her skal vi bo to netter. Om kvelden spiser vi middag på en restaurant i gangavstand fra hotellet. (F, L, M)

Dag 7, onsdag 25. april
Bucuresti

Dagen starter med omvisning i byen, som med sine nesten to millioner innbyggere – og like mange personbiler, er en herlig blanding av nytt og gammelt.

Vi får oppleve det meste av byens severdigheter. Fra ruinene av Draculas slott da han grunnla byen i år 1459, til de brede bulevardene og store parkene fra byens storhetstid på slutten av 1800-tallet og frem til første verdenskrig da Bucuresti ble kalt Balkans Paris.

Vi ser også kommunisttidens prangende og upersonlige bygninger og dagens imponerende skyskrapere i stål og betong.

Et av høydepunktene på rundturen er besøket i Parlamentspalasset, verdens nest største bygning som ble påbegynt i 1984 av diktatoren Nicolae Ceausescu. Han ble henrettet sammen med sin kone Elena i 1989, og fikk aldri oppleve den offisielle åpningen av bygningen i 1997.

Etter besøket i Parlamentspalasset inntar vi lunsj på en sjarmerende restaurant fra byens storhetstid. Ettermiddagen til fri disposisjon. Vi spiser avskjedsmiddag i en av restaurantene i gamlebyen. (F, M)

Dag 8, torsdag 26. april
Bucuresti – Oslo

Vi står opp grytidlig om morgenen, og kjører fra hotellet til flyplassen ved seks-tiden. Fly med Blue Air direkte tilbake til Oslo.

F = frokost, L = lunsj, M = middag

 

Reiseleder

Trond Aspaas har mer enn 35 års erfaring i reiselivet. Han har arbeidet med Transilvania som sitt spesialområde siden 2003 og har et imponerende kontaktnett i Romania. Det inkluderer også den ungarske minoritetsbefolkningen.