LUNKEN MOTTAGELSE: Forslaget fra EPA-sjef Scott Pruitt (t.h.) og president Donald Trump møter ikke begeistring hos bilindustrien. Foto: Reuters
LUNKEN MOTTAGELSE: Forslaget fra EPA-sjef Scott Pruitt (t.h.) og president Donald Trump møter ikke begeistring hos bilindustrien. Foto: Reuters

Storm rundt Donald Trumps miljøsjef:

Bilindustrien vender tommelen ned for Trump-forslag

President Donald Trump og hans sjef for den føderale miljøvernetaten, Scott Pruitt, varsler at de vil lempe utslippskravene fra biler. Bilindustrien svarer at forslaget ikke er fornuftig.

Publisert Sist oppdatert

Den forrige amerikanske presidenten, Barack Obama, innførte et krav om at nye biler innen 2025 må kunne klare seg med under 0,65 liter drivstoff pr mil. Miljøtiltaket møtte store protester fra bilindustrien.

Nå planlegger Trump å sjarmere bilprodusentene med å lempe betydelig på disse kravene, men industrien sier nei takk. De frykter nemlig et logistisk mareritt med to ulike miljøstandarder.

Trumps forslag vil nemlig føre til en storkonflikt mellom de føderale myndighetene og flere av delstatene, med California i spissen. Disse statene ønsker ikke lettelse, og har varslet at de vil kjempe med nebb og klør mot et slikt vedtak.

Les også: Bilutslippene kan bli politisk storkonflikt

Den opprinnelige avtalen inneholder klausuler om at kravene kunne revideres etter forhandlinger, men sikret samtidig én nasjonal standard.

Robert Bienenfeld, en av toppsjefene i American Honda Motor, sier at industrien har redegjort for sine ønsker, men det som nå kommer fra Scott Pruitt og hans Environmental Protection Agency er «ikke det fornuftige forslaget» bilindustrien har presentert.

– Vi har ikke bedt om dette, sier Bienenfeld.

Også styreleder Bill Ford og direktøren Jim Hackett i Ford Motor er skeptiske til det som nå kommer fra Pruitt og president Trump, skriver The New York Times.

– Vi støtter strengere utslippskrav innen 2025, og ønsker ikke at man går tilbake på dette, skrev de i en bloggpost i påsken.

I øyeblikket er det usikkerhet både om forslaget og om Pruitts posisjon som leder av EPA, kanskje mest det siste.

Det stormer nemlig rundt Pruitt etter avsløringer om at han har hatt en meget lukrativ leieavtale av husvære i Washington, der utleieren var en sentral lobbyist for oljeindustrien, i følge The Huffington Post.

Det tar seg ytterst dårlig ut for en miljøsjef som allerede har blitt kraftig kritisert for ekstravagant pengebruk med førsteklassebilletter og dyre hoteller.

Flere politikere har tatt til orde for at han må trekke seg.