LITT UTENFOR ALLFARVEI: Toscana er en turistmagnet, men vi har funnet frem til perler som ikke er så fulle av turister. Foto: Kristin Svorte
LITT UTENFOR ALLFARVEI: Toscana er en turistmagnet, men vi har funnet frem til perler som ikke er så fulle av turister. Foto: Kristin Svorte

Bilferie

Utenfor turistløypa i Toscana

Toscana er som et postkort; vakkert, sjarmerende og med god mat og vin over alt hvor du kommer. Vi har kjørt der det er litt færre turister.

Publisert Sist oppdatert

Det er lett å synes at livet er vakkert på italienske dager som dette, og når vi kjører videre, støver det som i en spaghetti-western. Vi skal til Sant’Angelo in Colle og spise lunsj på restauranten Il Leccio, som vi har fått anbefalt.

Det er generelt et godt råd å lytte til kjentfolk. Toscana er som de fleste andre steder hvor mange turister ferdes, full av turistfeller. Men vi begynner å tvile underveis. Veien er smal, og vi humper avgårde i en evighet på ujevn grus. Men er det verdt det? Ja. Det blir en lang lunsj.

Munkesang i klosteret

Etterpå kan du reise til Montalcino eller Montepulciano, begge sjarmerende og godt bevarte middelalderlandsbyer. Den kanskje mest berømte landsbyen på disse trakter er Monteriggioni, litt nord for Siena, med hele bymuren intakt. Eller kanskje vil du reise tilbake samme vei og besøke klosteret Abbazia di Sant’Antimo, og høre munkene synge gregoriansk sang, som de gjør til hver messe? Uansett hvilken retning du tar i denne delen av Toscana, venter eksotiske opplevelser. 

Bo på en olivengård

Locanda Rossa i Maremma, sør i Toscana, ved landsbyen Capalbio, har alt du som gjest drømmer om at en olivengård i Italia skal ha. Sjøen er ikke langt unna. Stranden er lang, gyllen og vakker, og havet mye klarere enn lengre nord. Det er barnevennlig, de har en god restaurant på huset, og prisen er fra 140 euro per rom, inkludert frokost. 

Moderne i Toscana

Eventyret om La Bandita startet med en landsens hotell i enden av en veldig dårlig vei. For et par år siden åpnet så La Bandita Townhouse, midt i Pienza. John Voigtmann er amerikansk, men oppvokst i Taiwan, og kona bodde i Toscana som barn. De møttes i New York, hvor han jobbet som visepresident i Sony BGM, men så dukket drømmen om Toscana opp. Dette er lekkert, minimalistisk og dyrt, fra 250 euro i lavsesong, Restauranten, Townhouse Caffe, er uformell, har skotsk kokk og god service.

Spis godt i Toscana

I Pienza er det flere gode restauranter. Her er våre favoritter:

Latte di Luna er folkelig og billig, og stemningn er god. 

La Terrazza del Chiostro , klosterets terrasse, regnes som den beste restauranten i Pienza. Du kan også bo på det gamle klosteret (fra ca. 100 euro pr natt).

Som en liten kuriositet nevner vi at klosteret Sant’Anna in Camprena ligger rett utenfor Pienza. Deler av storfilmen «Den engelske pasienten» ble spilt inn her. Klosteret er ellers kjent for sine vakre fresker. Du kan også bo her (minimum tre netter).  

Fristende i Lucca

I Lucca valgte vi å bo rett utenfor byen, med store hager og svømmebasseng. På Villa Albergo Marta betaler du fra 100 euro for et dobbeltrom med frokost (litt stusselig frokost, som vanlig i Italia). 

I Lucca er fristelsene mange, også på matfronten. På Da Pasquale spiser du godt. Vi anbefaler ellers lunsj på L’isola che non c’era (eierne driver en delikatessebutikk, kun åpent til lunsj). Via del Angeli 7.

Den beste isen i Italia

Og overalt i Italia diskuteres det hvor du får den beste iskremen. Meningene er svært delte også i Lucca. Vi liker Grom, selv om det er en kjede ...

Les hele saken i magasinet Motor.