GÅ TIL POLITIET: Meld fra til politiet med en gang dersom skiltene på bilen din blir stjålet. Hvis ikke kan du risikere å få tilsendt bøter, bompengekrav og annet.

Hjelp, skiltene er borte

9.000 bilskilt stjeles hvert år

Hvis skiltene på bilen din blir stjålet, risikerer du å måtte krangle om bøter, bompenger og bensinregninger. Det første du må gjøre er å melde fra til politiet – umiddelbart.

Publisert

Mellom 8.000 og 9.000 bilskilt har blitt meldt tapt hvert år de siste årene. Det fører til en god del bry for deg som bileier. Mange av problemene kan du unngå ved å melde fra til politiet med én gang du oppdager at skiltene er stjålet.

Det er du som bileier som har ansvar for bilens skilter og du kan oppleve å få krav om å betale bensinregninger, bøter og forsikringskrav etter at en bil med dine skilter har vært innblandet i slike episoder. Hvis du har meldt tyveriet til politiet er det straks lettere å avvise alle krav som måtte komme. Ring politiet med en eneste gang, like raskt som du ville ringt hvis bankkortet ditt var stjålet.

Les også: Nesten 198.000 av oss tatt av politiet i fjor

Fyll ut blanketten «Melding om tap av kjennemerke», som du finner på nettsiden til Statens vegvesen eller kan få på politistasjonen, og lever den til politiet, som registrerer tyveriet. Den som melder tapet må vise legitimasjon og vognkortet skal også leveres inn.

Du får nye skilt med en gang

De nye skiltene får du utdelt på trafikkstasjonen med en gang. De kan også sendes deg i postoppkrav. Det koster 120-140 kroner for ett sett til en personbil.

Du har ikke lov til å kjøre bilen uten skilt, så du må komme deg til politiet og trafikkstasjonen på andre måter.

Du får nytt registreringsnummer. Husk å melde fra til bomselskap og parkeringsselskap og endre i nettbanken, hvis du har avtalegiro på årsavgiften. Det er du som har ansvaret for å melde fra til instansene det gjelder.

Les også: 322.000 har ikke betalt årsavgiften

Hvis du er på ferie i utlandet og opplever at bilens skilter blir stjålet, er situasjonen litt mer komplisert. Statens vegvesen har ingen oversikt over hvordan praksisen er i ulike land.

- Dette har vi dessverre ingen god generell løsning på og kjøretøyeier vil nok ha et problem som kan være vanskelig å løse. Man må undersøke hvilke muligheter som finnes for å få utstedt et kjennemerke eller få korttidsregistrert kjøretøyet i det aktuelle landet, sier Brit Tove Daljord i Statens vegvesen.

Monteres på stjålne biler

Det kan finnes løsninger i andre land der politiet kan gi en form for kjøretillatelse, men dette kan ikke Statens vegvesen garantere.

En mulig løsning kan være bilforsikringen din, dersom du har god nok dekning.

- Dersom skiltene blir stjålet i utlandet så dekkes dette som tyveri, dersom kunden har dekning for det. Gjensidige vil være behjelpelige med å skaffe nye skilter og sende disse til kunden. Kunden vil få leiebil fram til skiltene er mottatt dersom kunden har leiebildekning, forteller Bjarne Rysstad, informasjonssjef i Gjensidige.

 Stjålne bilskilt kan brukes til mye. Kriminelle bruker dem på biler som brukes under ran, smuglere monterer norske skilt på utenlandske biler for å slippe over grensen og andre skilt monteres på stjålne biler.

Les også: Kvinner krasjer halvparten så mye som menn

Andre bruker skiltene til mindre alvorlig kriminalitet, som likevel kan skape ubehageligheter for deg som bileier. Dine skilt kan brukes av en som fyller bensin og stikker av fra regningen, sniker seg unna å betale forsikring, årsavgift eller bompenger.

Det er viktig å huske på at det er bileieren som har ansvar for bilens skilter og du kan oppleve å få krav om å betale bensinregninger, bøter og forsikringskrav etter at en bil med dine skilter har vært innblandet i slike episoder.

Hvis du har meldt tyveriet til politiet er det straks lettere å avvise alle krav som måtte komme. Ring politiet med en eneste gang, like raskt som du ville ringt hvis bankkortet ditt var stjålet.

Kilder: Statens vegvesen og Utrykningspolitiet