Advarer turgåere:
Stuptrøtte turister kjører av veien etter å ha gått på Trolltunga
I løpet av 48 timer måtte bilberger Thord Paulsen, kjent fra TV-suksessen Vinterveiens helter, hente tre leiebiler opp av grøfta etter at førerne hadde slitt seg opp til toppen av fjellet Trolltunga.
– Vi blir kalt ut for å trekke leiebiler opp av grøfta på vei fra Trolltunga i hvert fall to, tre ganger i måneden, bekrefter bilbergeren.
– Folk er så slitne etter fjellturen at de sovner i bilen.
Thord Paulsen kjører redningsbil for NAF, Falk og Viking og er vant til tøffe forhold.
Les også: «Man blir kanskje litt skrudd i huet av å holde på med dette her, men jeg elsker det!»
I den dramatiske TV-serien Vinterveiens helter på National Geographic følger vi ham og de andre bilbergerne over fjelloverganger og i snøføyke på oppdrag for å redde tunge lastebiler som har kjørt utfor veien.
Ved Trolltunga sommerstid er det stort sett utenlandske turister i leiebil som kjører av veien, ifølge Paulsen.
– De er nok ikke forberedt på at turen er så tøff og at de blir så trøtte. Det som oftest skjer er at de kjører for langt ut i veikanten, sklir ut i grøfta og havner på taket eller på siden.
Les også: Polfareren driver luksushotell i Steigen i Nordland
Over i feil kjørebane
For bare noen uker siden kom han kjørende fra Tyssedal og ble liggende etter en leiebil som vinglet fram og tilbake i veibanen.
– Det var nesten så jeg ringte politiet, fordi jeg trodde føreren var påvirket. Så skar bilen over i motsatt veibane og kjørte i grøfta så jord og sand sprutet, forteller Thord Paulsen.
Politibetjent Vidar Litle-Kalsøy i Hardanger lensmannsdistrikt bekrefter at de kjenner til at det skjer ulykker etter at folk har vært på Trolltunga.
– Et utvidet søk på trafikkulykker i distriktet vårt viser at vi i løpet av sommeren og fram til nå, har hatt tre saker hvor det mistenkes at føreren har sovnet bak rattet etter å ha vært på Trolltunga samme dag.
– Vi kan selvsagt ikke bekrefte en direkte årsakssammenheng, men det vil jo være naturlig å sette en slik krevende tur og en påfølgende trafikkulykke i sammenheng, sier Litle-Kalsøy.
Han mener omfanget kan være større enn det politiet har kjennskap til. Politiet blir bare tilkalt dersom det er snakk om personskader eller store materielle skader.
– Derfor er det nok bilbergingsselskapene som oftest opplever denne typen utforkjøringer, forklarer han.
Les også: Lite søvn firedobler risikoen for ulykker
Oppfordrer folk til å ta seg en lur
Den 1100 meter høye Trolltunga som stikker ut over Ringedalsvatnet ved Tyssedal i Hordaland, er blitt en turistmagnet. Turen opp er bratt og krevende, og ikke alle er forberedt på at det er en tøff tur.
På det meste har det vært over 2300 turister på Trolltunga i løpet av én dag.
I 2016 var det 42 redningsaksjoner på vei opp til fjellplatået. Året etter var tallet på redningsaksjoner halvert etter forsøk med fjellvakter og nødbuer.
Ved startpunktet er det satt opp skilt som gir informasjon om turen og hvordan man bør forberede seg.
– På samme måte kan man selvfølgelig vurdere skilting som forteller om faren for å sovne bak rattet, eller man kan ha trafikkontroller med fokus på å informere og oppfordre turgåere til å ta seg en god hvil før de setter seg i bilen og kjører igjen, mener politibetjent Vidar Litle-Kalsøy.
PS: «Vinterveiens helter» sendes på National Graphic mandager kl. 22.00.