HUSK Å SKRAPE RUTA: Jobben er bare halvgjort når du har ryddet gata for snø. Frontruta, sidevinduer og speil skal være fri for snø, is og dugg. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB/Scanpix
HUSK Å SKRAPE RUTA: Jobben er bare halvgjort når du har ryddet gata for snø. Frontruta, sidevinduer og speil skal være fri for snø, is og dugg. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB/Scanpix

Dette må du huske i vinterværet:

Saftige bøter venter hvis du ikke skraper

Gidder du å ikke å måke snø av biltaket? Det kan koste deg dyrt – og i verste fall føre til fengselsstraff.

Publisert Sist oppdatert

Vanligvis straffes du med 2600 kroner i bot hvis sikten ikke er god nok, men alvorligere tilfeller anmeldes, og du risikerer å miste førerkortet. 

Snø og is på biltaket er ingen spøk. Blåser det en isklump fra taket som treffer ruten på bilen bak, kan det oppstå farlige situasjoner.

– Vi ser altfor mange eksempler på at svære isklumper, spesielt fra store lastebiltak, blåser av og treffer – og i verste fall skader – bilen bak, sier UP-sjef Runar Karlsen til Motor.no.

Dette rammes av Veitrafikklovens aktsomhetsparagraf, om ikke å volde andre skade.

Men du risikerer også at snøen faller ned på din egen frontrute og hindrer sikten når du må bremse ned og har snø på taket. Da hjelper det ikke akkurat med vindusviskere.

Les også: Her er de beste vinterdekkene 

– Det er viktig å måke mest mulig snø av bilen, slik de aller fleste gjør. Det er selvsagt for de fleste å ta vekk snø og is fra vinduer, speil og lykter, men det er mange som synder med er at de ikke børster av taket på bilen. Når bilen blir varm, så løsner snøen og fyker av, potensielt med mange kilo og dermed stor kraft, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

UP-sjef Runar Karlsen utdyper:

– Normalt blåser det kanskje litt snø av taket, og da vil politiet kunne reagere med bøter.

– Men man kan også tenke seg at en isklump knuser frontruten på bilen bak og resulterer i en dødsulykke. Da åpner det for en betydelig fengselsstraff, understreker Karlsen.

Regelen er at tak og flater skal feies helt av, også på personbiler.

Politiet avgjør reaksjonen i hvert enkelt tilfelle, og det kan bety alt fra bøter via betydelig straff til tiltale for domstolen.

Forskrift om bruk av kjøretøy (§ 1-3 Utsyn) sier også at sikten må være tilstrekkelig til alle sider.

Det betyr at du må skrape is og snø og fjerne dugg slik at i det minste området der vindusviskerne sveiper må være rengjort. I tillegg skal sidevinduer og speil være fri for is og dugg.

Les også: Dette er de beste bilene med firehjulstrekk

PS: Husk at du også risikerer bot (kr. 2500) hvis registreringsskiltet ikke er leselig, så det kan være smart å ha med en vannkanne og svamp eller fille i bilen.