REDDE: På Frognerstranda i Oslo suser trafikken på E18 i opp mot 100 kilometer i timen. Mange nordmenn vedgår at de er redde. Foto: Geir Røed
REDDE: På Frognerstranda i Oslo suser trafikken på E18 i opp mot 100 kilometer i timen. Mange nordmenn vedgår at de er redde. Foto: Geir Røed

Mange er redde i trafikken, men…:

Norge er verdens mest trafikksikre land

Norge er for tredje året på rad verdens mest trafikksikre land. Stadig færre omkommer eller blir hardt skadet. Likevel er mange av oss redde i trafikken.

Publisert Sist oppdatert

I 2017 mistet 106 personer livet på norske veier, mens i underkant av 700 ble hardt skadd. Det betyr at for hver million mennesker, omkommer «bare» 20 personer. Ingen andre land ligger like lavt, ifølge OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling).

Les også: Her er det farligst i Europa

– Det er ingen hvilepute. Én dødsulykke er en for mye, sier veidirektør Terje Moe Gustavsen i en pressemelding.

Likevel er han og etaten han er sjef for glad for at Norge for tredje året på rad er kåret til verdens mest trafikksikre land.

Les også: Dette er den sikreste bilen

Få omkomne i 2018

Fra 2016 til 2017 var det en nedgang i antall omkomne på 21 prosent. Bare Estland har en større nedgang, men fra et langt høyere nivå.

De lave ulykkestallene fortsetter i 2018. I første kvartal mistet 16 personer livet i trafikken. Det har ikke vært så få siden 2. verdenskrig.

Redde i trafikken

Samtidig er mange av oss redde i trafikken. En undersøkelse Kantar TNS har gjort for Trygg Trafikk viser at mer enn hver tredje nordmann har vært redd i trafikken det siste halvåret. Nesten halvparten av oss har vært vitne til eller opplevd nestenulykker og farlige situasjoner.

– Skremmende, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk. Han mener det er for mange konflikter i trafikken, og at vi må være både mer oppmerksomme og vise mer hensyn.

Les også: Veibyggingen går for sakte