Bruker ny teknologi:
Fanger opp ulovlig mobilbruk i bil
Samtidig som samferdselsdepartementet foreslår prikkbelastning ved ulovlig mobilbruk, kommer de første antennene som fanger opp dumskapen.
Uvettig mobilbruk er kanskje den største trusselen mot trafikksikkerheten. Kjører du i 80 km/t, så beveger bilen seg 44 meter på to sekunder.
Rekk opp hånda, de som aldri har fiklet med mobilen under slike omstendigheter!
Trolig altfor få…
I Norfolk, en region øst i England med Norwich som største by, har myndighetene satt opp skilter som varsler sjåfører om uvettig mobilbruk. Antenner fanger opp signaler fra mobiler i biler og registrerer bruken.
Om mobilen benyttes, får sjåføren i den aktuelle bilen en påminnelse om forbudet som gjelder.
Systemet kan også registrere om det brukes handsfree, i så fall kommer naturligvis ikke varselet.
Les også: Nye sjåfører mister lappen ved mobilbruk
Skiltene skal kun fungere som advarsler, og det blir verken tatt bilder eller video av synderne. Systemet skiller heller ikke mellom sjåfør og passasjer.
– Alle typer systemer som minsker denne oppførselen i trafikken, er velkommen, sier Jonathan Chapman i Norfolk-politiet til BBC.
UP-sjef Runar Karlsen blir like trist hver gang gjengen hans er ute og sjekker folks mobilbruk i trafikken. UP skriver ut mellom 15.000 og 20.000 forelegg i året. Misbruket er altfor hyppig, og et forenklet forelegg på 1650 kroner kan i dag virke for mildt.
Les også: Apple med mobilsperre under kjøring
Karlsen støtter derfor samferdselsdepartementet høringsforslag om prikkbelastning ved ulovlig mobilbruk: Tre prikker ved første gangs forseelse. Og tre nye ved andre. Med andre ord: To prikker unna status som myk trafikant.
– Vi vet at tre av ti dødsulykker skyldes uoppmerksomhet og distraksjon. Ulovlig mobilbruk er en av de tingene som distraherer førere, så det er viktig å skjerpe denne forskriften slik at det gis prikkbelastning ved overtredelse, sier Karlsen til TV 2.
I februar innførte også Sverige forbud mot bruk av håndholdt mobil – som siste land i Europa.
Les også: UP-sjefen vil ha økte bøter