Nesten 30 viltpåkjørsler hver eneste dag:
Disse kollisjonene er doblet på 10 år
Stadig oftere opplever bilistene dramatiske kollisjoner med vilt. For 10 år siden var det ca. 4000 påkjørsler i året. I fjor var det over 10 000. Nå kommer høysesongen for slike kollisjoner.
Tall Motor har hentet inn fra Hjorteviltregisteret viser at det i 2016 var nesten 11 000 registrerte påkjørsler av vilt på norske veier, hovedsakelig av rådyr, hjort og elg.
Det er mer enn dobbelt så mange som for 10 år siden.
I 2007 var det 4100 viltkollisjoner.
Siden da har antallet påkjørsler økt gradvis nesten hvert år.
Fylket med desidert flest viltpåkjørsler er Hedmark, med de store skogsområdene i Østerdalen og Glåmdalen.
– Bare her i Elverum har vi over 100 påkjørsler i året. Senest i natt måtte jeg ut for å avlive et rådyr, forteller Jan Erik Olbergsveen, leder i fallviltgruppa i Elverum kommune i Hedmark.
Les også: NAF-sjef krasjet med elg
Full av møkk
Olbergsveen har ledet fallviltgruppa i snart 18 år, og har opplevd mange dramatiske situasjoner.
– En av de verste var midt på natta for noen år siden. Elgkua knuste frontruta, vommen hennes sprakk, og kupéen ble full av både glass og møkk. Føreren var alene i bilen, og fikk etter det jeg kan huske bare mindre skader. Men ansiktet hans måtte renses for møkk, forteller Olbergsveen.
Så langt i år (til og med den første uken i september) har det vært 5600 viltpåkjørsler, og nå står «høysesongen» for tur med høst og mørketid.
Les også: Dette er de sikreste bruktbilene for barnefamilier
Bekymret
NAF mener myndighetene kan gjøre mer for å begrense farene.
– Vår oppfordring til veimyndighetene er å sørge for mer rydding av trær og buskas langs veiene. Særlig der hvor det er fare for elg og annet vilt. Går vegetasjonen helt inn til veien, er det vanskelig å oppdage et dyr i tide, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.
Den kraftige økningen i viltpåkjørsler bekymrer Trygg Trafikk.
– Tiltakene mot påkjørsler er ikke effektive nok. Det burde vært mer viltgjerder. Det er et effektivt tiltak og bør bygges der det er behov og muligheter for det. Men dessverre er det for få slike gjerder langs veiene, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.
Men det er også en utfordring at viltet i større grad oppsøker veiene.
– Vi opplever at vilt i større grad enn før både søker mot veiene og krysser veiene. Hvorfor det er slik vet vi ikke, sier Johansen.
Les også: Nå nødbremser Volvoen automatisk for elg