I KIKKERTEN: UP ser mer enn du tror i trafikken, og i dag vil de vinke inn flere fartssyndere enn noen gang før. Foto: Geir Olsen
I KIKKERTEN: UP ser mer enn du tror i trafikken, og i dag vil de vinke inn flere fartssyndere enn noen gang før. Foto: Geir Olsen

«40 prosent av bilistene kjører for fort»:

I dag er alle UP-patruljer på veien

Samtlige UP-patruljer og politidistrikt over hele landet er i dag i aksjon for å ta fartssyndere. – Det er under 60 prosent som holder fartsgrensene, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Publisert Sist oppdatert

Med rundt 20 trafikkdrepte per million innbygger, har Norge det laveste antallet i hele Europa. Men det er likevel altfor mange. Rundt halvparten av dødsulykkene skyldes for høy fart.

I dag, 3. april, mobiliserer UP i Norge, i samarbeid med kollegaer fra hele Europa, alt av ressurser for å fokusere på fart.

– Det er over 40 prosent som ikke holder fartsgrensene. Får vi redusert det tallet noe, så vil det garantert bli et titalls færre trafikkdrepte i året, sier Karlsen til Motor.

Les også: Slik er UPs nye superkikkert

Han er Norges representant i et europeisk trafikksikkerhetsnettverk, kalt TISPOL.

Målet er sette standarder og utveksle erfaringer for å bedre trafikksikkerheten og redusere antall alvorlige ulykker i hele Europa.

– Norge har naturligvis en sterk stemme her, med vår gunstige utvikling innenfor trafikksikkerhet, sier Karlsen.

Les også: Her røyk 71 førerkort i 2018

Mer UP enn i påsken

Nettverket aksjonerer jevnlig innenfor relevante områder som fart, rus og tungtransport. Denne uken handler det om fart, og det er mest intensivt akkurat i dag.

– Vi har en såkalt «speedmaraton», det betyr at vi er ute med alle våre patruljer landet over, bekrefter Karlsen.

Han kan opplyse om at mobiliseringen er langt heftigere i dag enn for eksempel under påskeutfarten, som vi tradisjonelt forbinder med UP langs veiene.

Les også: Yrkessjåfører slår alarm om elbil-sjåførene