FIKK RÅD: Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen, her fra spørretimen i Stortinget i høst, har fått råd om å la eldre kjøre til de er 80 før de behøver helseattest. Foto: Skjermdump fra Stortingets videoarkiv

Direktorater i rapport:

Eldre bør få kjøre uten helseattest til de er 80 år

Helsedirektoratet og Vegdirektoratet foreslår at eldre kjører bil til de fyller 80 år før de behøver en helseattest fra fastlegen for å få førerkortet fornyet.

Publisert Sist oppdatert

En arbeidsgruppe fra Helsedirektoratet og Vegdirektoratet fikk i april i fjor jobben med å se på dagens ordning for eldre som skal fornye førerkortet. Oppdragsgivere var Samferdselsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet. Nå anbefaler gruppa at aldersgrensen for helseattest heves fra 75 til 80 år, skriver VG.

Les også: Mener eldre utsettes for diskriminering

– Vi både lever lenger og er friskere lenger. Jeg vil nå sammen med min kollega i Samferdselsdepartementet gå grundig i gjennom rapporten for å se hva vi lander på, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp).

Det anbefales i skrivet fra Vegdirektoratet at utviklingen følges nøye, slik at det eventuelt kan foretas endringer, både dersom erfaringene sier at trafikksikkerheten svekkes eller at folkehelsen ytterligere forbedres.

– Vi ønsker å gi eldre bilførere en enklere hverdag og samtidig frigi kapasitet hos fastlegene, sier Michaelsen.

Les også: Stor forskjell i bruktbilvalgene hos eldre og yngre

(©NTB)