AVSLØRER: Denne spytt-testeren avslører om du er påvirket av narkotika eller piller. Foto: Geir Olsen

Stadig flere kjører i rus:

Denne dingsen avslører om du kjører i pillerus

Denne spytt-testeren avslører stadig flere som er ruset av piller og narkotika i trafikken. – Vi har firedoblet antallet som blir tatt med piller og narkotika, sier UP-sjefen. I fjor ble hele 9500 tatt for ruspåvirket kjøring.

Publisert Sist oppdatert

UP-betjentene Veronica Saxrud og Eirik Petterøe, som patruljerer veiene i Hedmark og Oppland, tok i fjor 65 bilførere med ulovlig ruspåvirkning.

Bare tre av dem var ruset på alkohol.

Hele 62 var ruset på narkotika eller medikamenter som ikke kan brukes når man kjører.

De to har spesialisert seg på å ta sjåfører som ruser seg på narkotika og piller.

– Vi ser etter kjennetegn og vurderer de vi stopper. Etter hvert blir vi flinke til å lese folk, forteller Veronica Saxrud.

SPESIALISTER: UP-betjent Veronica Saxrud og hennes kollega Eirik Petterøe (t.h.) har blitt eksperter i å avsløre rus i trafikken. Foto: Geir Olsen

Få minutter

Når de to har mistanke om pille- eller narkotikarus, finner de frem spytt-testeren og ber bilisten avgi spyttprøve.

– Det er i utgangspunktet ikke lett å se hvem som ruser seg. Alle typer mennesker gjør det. Narkotika og piller har blitt vanlig, sier Saxrud.

På få minutter får de svaret på om bilisten er påvirket av narkotika eller medisiner som ikke skal brukes ved bilkjøring.

– Etter at vi fikk spyttesteren i vår bil i fjor høst har det blitt lettere å avsløre, sier Veronica Saxrud som sammen med kollegaen sin har blitt hedret med Oppland fylkes trafikksikkerhetspris for at de prioriterer å ta rusede bilister.

Les også: Bøtesatsene for ruskjøring

Firedobling

Spytt-testeren tar de fleste narkotiske stoffene og de vanligste medisinene.

Utrykningspolitiet har nå 20 slike spytt-testere plassert utover landet. Maskinene står i alle landets UP-distrikter. Men 20 er likevel ikke mange – og UP skulle gjerne hatt flere.

– Spytt-testerne hjelper oss veldig. Vi har firedoblet antallet som blir tatt med ulovlige piller og narkotika, sier UP-sjef Runar Karlsen.

I fjor tok politiet totalt 9500 for ruspåvirket kjøring, viser ferske tall Motor har fått.

Fordelingen mellom alkohol, piller og narkotika er ikke klar. Men i 2017 ble det tatt 3900 for alkohol, 4300 for piller og narkotika samt 700 for både alkohol og piller eller narkotika.

Totalt ble det tatt knapt 9000 i 2017, og altså 9500 i 2018.

Les også: Slik vil Volvo stanse ruskjøring

140.000 kjøreturer daglig

Svært mange bilister er ruspåvirket. Analyser viser at det daglig foretas 140.000 ruspåvirkede kjøreturer.

I tre av 10 alvorlige trafikkulykker har sjåføren vært ruspåvirket.

Selv om det tas bare litt flere i pille- eller narkorus enn i alkoholrus, viser undersøkelser at det er fem ganger mer ruskjøring med legemidler og narkotika enn med alkohol.

Mange i pillerus har tatt smertestillende medisiner, sovemedisiner eller beroligende midler. Mange er heller ikke klar over at de bryter loven.

Nyanskaffelser

Spytt-testerne er mye dyrere enn alkotesterne. Men UP-sjefen mener de forsvarer kostnadene.

– Vi vet at medikamentbrukere nå er blitt mer usikre på om de skal våge å kjøre fordi de vet at vi kan teste dem. Spytt-testerne både forebygger og avdekker, sier Runar Karlsen.

Spytt-testerne ble tatt i bruk for fire-fem år siden. Nå vil politiet gjerne ha flere maskiner.

– Det er nyanskaffelser på gang. Vi ser at patruljer som har spytt-testere tar flere med rus enn de som ikke har det, og som er avhengig av å bare se etter kjennetegn, sier Karlsen.

Les også: Motors store straffeguide for lovbrudd i trafikken