MANGE SPØRSMÅL: Det er tid for hjulskift og spørsmålene rundt dekk er mange. Hvordan skal de lages for å holde seg best, for eksempel. Foto: Lasse Allard
MANGE SPØRSMÅL: Det er tid for hjulskift og spørsmålene rundt dekk er mange. Hvordan skal de lages for å holde seg best, for eksempel. Foto: Lasse Allard

Her er svarene

Ti ting du lurer på om sommerdekk

Vi får svært mange spørsmål om sommerdekk. Her har vi plukket ut ti av de vanligste ... og svarene.

Publisert

Når må jeg bytte til sommerdekk?
Fra første mandag etter andre påskedag er det forbudt å bruke piggdekk i Sør-Norge. I Nordland, Troms og Finnmark kan du kjøre med piggdekk fram til 1. mai. Du kan kjøre på piggdekk også etter dette dersom du skal til steder med vinterføre – eks. over fjellet.

Hva er kravet til mønsterdybde?

For sommerdekk er minste mønsterdybde 1,6 millimeter ” målt i hoved-rillen over ¾ av slitebanens bredde” som det heter i loven.

Sommerdekkene mine har to millimeter mønsterdybde. Er disse mye dårligere enn nye dekk?

Ja,  ganske mye dårligere. Motor har testet dekk med mellom 1,6 og 2 millimeter mønsterdybde mot nye dekk. På våt vei blir bremselengden opptil ti meter lenger. Men det farligste er at dekket vannplaner opptil 30 km/t tidligere enn et nytt dekk.

Hvordan lagrer jeg dekkene slik at de holder seg best?

Dersom dekkene oppbevares mørkt, tørt og kaldt går aldringsprosessen saktere. Gjerne hengende på veggen i garasjen eller liggende flatt.  Da begrenses vulkaniseringsprosessen i gummien og den blir seinere hard og stiv.

Les testen av sommerdekk her

 Hvordan finner jeg ut hvor gamle dekkene mine er?

På dekket står det en produksjonskode på fire siffer stemplet inn. De to første sifrene viser uken og de to siste årstallet når dekket er produsert. 4012 betyr at dekkene er produsert i uke 40 i 2012.

Hvorfor er det så stor prisforskjell på de samme dekkene fra forhandler til forhandler?

De fleste dekkforhandlere har ett eller to hovedmerker som de selger mye av og som de dermed får gode innkjøpspriser på. Da kan de også gi en god pris ut til kunden. Den samme forhandleren kan skaffe de fleste andre merker også, men da til en dårligere pris.

 Setter jeg de beste dekkene foran eller bak?

Det sikreste grepet får du om dekkene foran og bak er slitt like mye. Har du en moderne bil med forhjulstrekk, antisladdsystem og bremsekraftfordeler, er vårt råd at de beste bør sitte foran. Det er forhjulene som gjør det meste av bremsejobben, er mest utsatt for vannplaning og som styrer bilen. De elektroniske systemene hjelper deg å unngå overraskende skrens med bakhjulene.

Les testen av sommerdekk til sportslige bilder

Hva betyr 205/55 R16 som står på dekksiden?

205 er dekkets bredde i millimeter. 55 er dekkets høyde (fra asfalten til felgkanten) i prosent av bredden. R16 betyr Radial og felgdimensjon 16 tommer.

Hva betyr 91V som står på dekksiden?

91 er en kode som viser hvor mye last dekket tåler – 615 kilo i dette tilfellet. 90 = 600 kg, 92 = 630 kg etc. V er en kode for hvor høy hastighet dekket tåler – 240 km/t i dette tilfellet. De vanligste andre er R = 170 km/t, T = 190 km/t, H = 210 km/t.

Kan jeg kjøre med vinterdekk om sommeren?

Piggdekk er forbudt. Det er ikke forbudt å kjøre med piggfrie vinterdekk om sommeren. Men det er en dårlig idé. Vinterdekk er laget av en gummi som holder seg myk i kuldegrader. Det betyr at dekkene blir altfor myke på sommerføre og blir svært glatte på våt vei med betydelig dårligere bremsegrep og sidegrep.