Volvo XC40 har gjort en liten klassereise i Motors testunivers. Den har riktig nok fått ros fra dag én for design og sjarm og funksjonalitet i norsk trafikk.
Men støyen fra dieselmotor og underlag har vært omtrent like påfallende høy som prisen. Og da snakker vi selvsagt om et opplagt misforhold.
Men biler justeres og korrigeres fortløpende, ikke bare ved en facelift hvert andre år og en ny modell hvert fjerde.
Volvo XC40 Recharge (elektrisk)
80 poeng
Volvo XC40 Recharge (elektrisk). Pris testbil: Kr. 620.000 eks. frakt/levering. Pris fra 520.000 eks. frakt/levering. TEKNISK BESKRIVELSE AV VÅR TESTBIL: Drivlinje: 78 kWt batterielektrisk, 408 hk./600 Nm., firehjulsdrift, ett-trinns automatkasse. Rekkevidde/Forbruk (WLTP): 418 km/18,8 kWt/100 km, 0-100 km/t: 4,9 sek (fabrikktall). Toppfart: 180 km/t. Bilens vekt: 2150. Dekkdimensjon: 255/40R20. Bagasjerom liter som 5-seter/hengervekt: 444 (ink «frunk» på 31 liter)/1500. Lengde/bredde/høyde/bakkeklaring: 442/186/165/17,5 cm
Komfort
8/10
Utmerket foran, med gode seter, bra oversikt og logisk betjening. Litt lavt og mørkt for barn bak, og knekken på vinduet gir også dårligere bakoversikt for føreren. Elektriske XC40 har lavere dekkstøy, den store batteripakken har nok en isolerende effekt. Meget bra varme.
Design
9/10
Et designikon, etter vår oppfatning. Et praktisk og funksjonelt ytre, pakket inn i Volvos karakteristiske og elegante designlinjer. Den lukkede grillen er det eneste som særpreger elbilen. Interiøret derimot, er blitt ganske gammeldags sammenliknet med de nyeste elbilene på markedet.
Kjøreegenskaper
8/10
408 hester og firehjulsdrift gjør den over to tonn kilo tunge bilen til noe av det raskeste på markedet – uansett kategori. Akselerasjonen er hinsides. Men med firehjulsdrift og avansert elektronikk skjer det svært sivilisert.
Miljø og forbruk
6/10
Her skuffer XC40, i likhet med teknisk identiske Polestar 2. Selv når vi tar romslig høyde for merforbruk med vinterdekk og nullføre, ligger forbruket for høyt. Vårt totalforbruk ble 26,0 kWt/100 km., som tilsier i underkant av 30 mil rekkevidde.
Utstyr
9/10
Én velutstyrt grunnversjon. Du kan plusse på med relevante pakker til ok priser. Testbilen har tillegg for 100.000, inkludert elektrisk hengerfeste, vinterhjul og stylingkit til 20.000. Det siste kan mange unnvære. Heller ikke Lounge-pakke (panotak, park. kamera og bedre lyd) til 17.500 er et must.
Praktisk
7/10
Bagasjevolum på 413 liter er drøye 40 liter mindre enn fossilbilen, og bare snaue 20 liter mer enn for eksempel VW ID.3. Men i høyden over «målekanten» er det bra plass. «Frunk» på 31 liter til ladekabler. 1500 kg hengervekt er stort pluss. Bra med innvendig oppbevaringsplass.
Pris
7/10
Testbilen med hengerfeste, vinterhjul og det meste av utstyr, ender på 630.000 fiks ferdig på veien. Men da snakker vi om en spekket versjon. Uansett Litt dyrere enn Polestar 2, men også en bedre bil for norske forhold. Men er du opptatt av maksimal rekkevidde, så blir kilometerprisen høy.
Driftskostnader
8/10
Serviceintervall årlig eller ved 30.000 km. Etter vår første test har Volvo innført en vedlikeholds- og forsikringspakke i prisen, som gir et gunstigere og mer forutsigbart bilhold. Derfor har vi også hevet poengsummen fra 7 til 8 her.
Sikkerhet
9/10
Meget gode resultater hos euroNCAP i 2018 - i god Volvo-tradisjon. Blant annet voksenbeskyttelse på hele 97 prosent. City Safety varsler eller bremser i kritiske situasjoner med andre biler, syklister, gående eller dyr. Svært bra adaptiv cruisekontroll.
Annenhåndsverdi
9/10
Biladministrasjonsselskapet Leaseplan beregner prisfallet til 65-75.000 kroner årlig over en treårsperiode. Hvis Volvo opplever de samme barnesykdommene som Polestar 2, vil dette få konsekvenser for spesielt første årgang biler. Men på papiret attraktiv som brukt.
Fakta ødelegger
Og XC40 aldri vært bedre enn nå, i all sin helelektriske prakt.
I hvert fall for oss nordmenn.
Så kan gjerne diskusjonen rundt vår påstand spinne en uendelighet av tråder i diverse kommentarfelt inntil vi kikker på salgstallene om et års tid og registrerer at fakta nok en gang ødelegger en god diskusjon.
For mye vil overraske oss om ikke dette blir en av Norges mest solgte biler. Og det vil regelrett sjokkere oss om det ikke blir Volvos mest solgte.
Annonse
Litt grønne
Men skal du få maks glede av en elektrisk XC40, så betinger det at du ikke skal reise så langt av gangen. Og i hvert fall ikke så ofte.
Om ikke Volvo har vært like grønne som fargen på testbilen når de har beregnet rekkevidde, så har de i hvert fall ikke hatt en ganske normal norsk vinter som mal.
Vi kan allerede her dele oppfatning med dem som mener at snaue 30 mil rekkevidde er for dårlig for en familiebil med startpris over en halv million.
Lader du hjemme, og ikke har altfor lange transportetapper, så er det null problem. Men skal du ut på lengre turer, så mister svensken noen viktige poeng i totalregnskapet.
Høyere vekt
Motor endte med et gjennomsnittsforbruk på 26,0 kWt per 100 km etter en uke med normal kjøring i ulike hastigheter, men primært by- og landevei. Temperaturen var rundt null, og det var stort sett regn og slaps på veiene.
På ingen måte gunstig for forbruket. På den annen side, svært relevant for majoriteten av elbileiere i og rundt de større byene.
Annonse
Stort sprik
Og når vi regner med at langturer skjer med vesentlig høyere vekt enn Motors ene testperson, samt at man selvsagt lader i god tid før bilen går i såkalt skilpaddemodus, og mister både hester og varme, så er vi fort nede mot 20 mil rekkevidde.
Offisielt skal bilen gå 418 km. Med vekttillegg i form av blant annet hengerfeste, 20-toms hjul og panoramatak, så kan du trekke fra nærmere to mil. Og med grovere vinterhjul og kaldere klima, går det fort ytterligere mange mil.
Likevel: Spriket mellom teori og praksis er for stort. Og bilens største svakhet et faktum.
Total presisjon
Men Volvo skal ha ros for en imponerende evne til å kalkulere gjenværende batteriprosent gjennom navigasjonsanlegget. Vi ladet opp til 81 prosent på Furnes, en bygd mellom Hamar og Brumunddal.
I følge kartet var det snaue 14 mil og 1,48 minutters kjøring unna vår destinasjon – Gålå. Bilen regnet ut at den skulle ha 26 prosent batterikapasitet igjen oppe på Gåla, etter drøye 12 mil i ulik motorveihastighet og snaue to mil klatring på svingete fjellveier.
Og presisjonen var total. 100 prosent.
Annonse
Lukket grill
Vi har en rekke ganger skrevet at vi ser for oss XC40 som en framtidig klassiker og samlerbil. Det er eleganse, muskler og funksjonalitet samlet i det typiske Volvo-uttrykket.
Den helelektriske versjonen kjenner du enkelt igjen forfra, med den lukkede grillen.
Ellers er alt mer eller mindre identisk. Også interiøret, som etter vår mening ikke holder seg like sprekt som utseendet. Heller ikke kvalitetsfølelsen i enkelte detaljer, blant annet plasten i midtkonsollen, er av såkalt premiumkvalitet.
Brutal akselerasjon
408 hester og firehjulsdrift gjør bilen til et monster i akselerasjonsfeltet. Selv om XC40 i bunn og grunn er samme bil som Polestar 2, så opplever vi akselerasjonen som enda litt mer brutal her.
Det har trolig noe med sittestilling og formen på karosseriet å gjøre. Du er bedre forberedt på den eksplosive kraftutviklingen i en lav, mer sportslig designet bil – som Polestar.
Vi må nok tilbake til Pippi Langstrømpes tid for å finne en svenske som håndterer alle sine krefter med samme selvfølgelighet.
Annonse
Svært støysvak
Vanligvis opplever vi at de tunge batteripakkene gjør elbilene stivere. Her opplever vi at fjæringen i høyere hastigheter er blitt bedre, mer likt en storbil.
Også støymessig er XC40 nå helt i tetsjiktet. Vi vekslet i en periode mellom denne og nye Ford Mustang Mach-E, som også er svært støysvak. Verken sjåfør eller passasjer klarte å skille dem på ulike typer underlag.
Volvo oppgir at XC40 skal lade med inntil 150 kW. Motor og NAF kom ikke nærmere enn 117 kW da vi testet den på lynladeren hos Ionity på Dal, noen mil nord for Oslo.
Det er på denne samme stasjonen vi også gjør ladetestene i våre store rekkeviddetester. XC40 gikk gjennom nøyaktig samme prosedyre som de øvrige testbilene.
For å få batteriet driftsvarmt, ble bilen kjørt i nærmere tre timer før lading, to av dem på motorvei i 110 km/t. Det var null grader under ladetesten.
Lenge rundt 60 kW
Vi brukte 46 minutter på å lade fra 8-80 prosent. Da hadde vi mottatt 60,08 kWt. Ladekurven startet på rundt 60 kW ved åtte prosent batterikapasitet, og klatret sakte, men sikkert oppover. Toppeffekten ble registrert ved 23 prosent, da vi i noen øyeblikk fikk 117 kW.
Ladekurven falt deretter, og lå lenge rundt 90 kW før den dalte enda et intervall til 86 kW og senere 65 kW. Vi avsluttet lading ved 80 prosent, og hadde da 30 kW.
For mange er resultatene fra hurtigladingen av begrenset interesse. Og på bakgrunn av det vi allerede har skrevet om rekkevidden til XC40, så er det kanskje ikke disse eierne som hyppigst oppsøker ladere utenfor egen husvegg.
Men dette handler også om troverdigheten til produsentene og etterretteligheten overfor forbrukerne. Hvis produsentene bommer på de faktorene en kommende elbileeier antakelig grubler mest på – lading og rekkevidde – hva da med resten av bilen?
Annonse
Skjønner tanken
I XC40 får du ikke se stipulert rekkevidde i kilometer før det er 20 prosent batterikapasitet igjen. Inntil da er det kun gjenstående prosent som vises i displayet.
Vi skjønner tanken. Man skal ikke bli for opphengt i rekkevidden, som jo varierer med kjørestil og temperatur og føreforhold. I følge Volvo skal man også kunne få rekkevidden til XC40 ved å spørre Google, som kan kobles til infotainmentsystemet, om dette.
Men vi foretrekker å se både rekkevidde og batteriprosent tydelig og greit hele veien. Og vi deler nok den oppfatningen med elbilsjåfører flest.
Når vi summerer poeng, så kommer XC40 meget høyt på vår resultatliste. Men på rekkevidde kommer den til kort. For mange kan det være forskjellen på tidenes beste minstemann og bare minstemann.