SER PÅ NORGE: Sverige er redd for beredskapen ved å slukke FM-nettet og vil se hvordan det går i Norge før de fortsetter med DAB-radio. Foto: Rune Korsvoll
SER PÅ NORGE: Sverige er redd for beredskapen ved å slukke FM-nettet og vil se hvordan det går i Norge før de fortsetter med DAB-radio. Foto: Rune Korsvoll

Vil se på Norge først

Sverige lar FM leve - venter med DAB-radio

Allerede neste år slukkes FM-båndet i Norge. Svenske myndigheter har bestemt seg for å la radio på FM-båndet leve videre til de ser hvordan det går i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Les også: Alt du må vite om DAB-radio

Sveits, det andre landet som her bestemt seg for å slukke FM og bare kjøre på DAB+, starter ikke slukkingen før i 2020 men fjerner ikke FM helt før i 2024. Norge blir dermed det første og eneste landet i Europa som slukker FM-nettet nå. Etter planen starter det med Nordland allerede i januar neste år og avsluttes med Troms og Finnmark i desember. Enkelte nærradioer skal fortsatt kunne sende på FM fram til 2021.

Svenskene gir ikke helt slipp på DAB, slik enkelte medier har meldt. De ønsker å se hvordan overgangen i Norge går, før de bestemmer seg om å  satser videre på digital radio eller ikke. Frykten for dårligere beredskap i landlige områder er ett av hovedargumentene for at svenskene vil fortsette med FM.

Les også: Dette er de sikreste og ferligste dekkene på våt vei

– Planen for digital radio er stoppet og Riksdagen har sagt seg ening i regjeringens vedtak, sier Mats Åkerlund, som er koordinator for digital-radio i Sveriges Radio, til World DAB.

– Den siste debatten i Riksdagen viser imidlertid at det er feil å påstå at digital radio er død i Sverige. Alle politiske partier vil følge utviklingen i andre land, spesielt i Norge, så det vil ikke være lenge før vi får noen svar på hvordan dette kan gå, sier Åkerlund.

I tillegg til Norge, er Sveits, England og Danmark de landene som er kommet lengst i satsingen på digital radio.