HANDLER PRIVAT: Under halvparten av de under 30 år ville kjøpt bruktbil hos en merkevareforhandler, i følge årets bruktbilundersøkelse fra TNS Kantar. Foto: Dreamstime
HANDLER PRIVAT: Under halvparten av de under 30 år ville kjøpt bruktbil hos en merkevareforhandler, i følge årets bruktbilundersøkelse fra TNS Kantar. Foto: Dreamstime

Usikre bruktbilkjøpere:

Stor forskjell i bruktbil-valgene hos yngre og eldre

Årets bruktbilundersøkelse fra TNS Kantar viser at de fleste bruktbilkjøpere velger trygghet hos profesjonelle selgere framfor gode priser på privatmarkedet når de skal kjøpe bil. Det er særlig eldre bilkjøpere som kjøper bruktbil av merkevareforhandlerne.

Publisert Sist oppdatert

– 54 prosent i vår undersøkelse har kjøpt bruktbilen sin hos en merkevareforhandler, mens hele 69 prosent av de som er på bruktbiljakt sier de ønsker å kjøpe bruktbil hos en merkevareforhandler, forteller rådgiver Anders Hovde i TNS Kantar.

Anders Hovde er spesialist på bil og transport og har fulgt folks holdninger til bruktbilmarkedet i mange år.

De årlige bruktbilundersøkelsen viser at det  har skjedd en stor holdningsendring blant de som kjøper bruktbiler som er opp til sju år gamle.

Andelen som kjøper bil privat har falt kraftig, fra 27 prosent for to år siden, til 18 prosent i dag.

– Dette skyldes økt usikkerhet blant bruktbilkjøperne. Du ser ut til at du skal være veldig drevet av pris for å velge noe annet enn en profesjonell forhandler.

Les også: Facebook utfordrer Finn.no på bruktbil

Det å kjøpe bil billigst mulig, ser også ut til å henge sammen med alder. Hvor gammel du er har i hvert fall mye å si for hvor du ender opp med å kjøpe bil.

Under halvparten av de under 30 år ville kjøpt bruktbil hos en merkevareforhandler, mens nesten ni av ti (86 prosent) over 60 år sier de ville ha foretrukket en merkevarehandler.

For eldre er biltype den viktigste faktoren når de skal kjøpe bruktbil, mens de yngste var mest opptatt av budsjett.

Halvparten av henvendelsene til NAFs advokater og tekniske eksperter handler om kjøp og salg av bruktbil.

NAFs generelle råd er å bruke tid på å sjekke mest mulig rundt bilens tilstand og tidligere eiere på forhånd, framfor i etterkant, sørge for å ha en kontrakt hvis du kjøper privat og unngå å kjøpe bil langt unna, fordi det gjør eventuelle reklamasjoner praktisk vanskelig.

– Kjøpe privat eller forhandler?

– Fordelen ved å kjøpe hos en forhandler er at da gjelder forbrukerkjøpsloven. Den gir deg en reklamasjonsrett på fem år. Du kan ikke reklamere på alt, men har likevel bedre beskyttelse. Til gjengjeld er prisene generelt høyere hos bruktbilforhandlere og merkevareforhandlere. Når du kjøper privat gjelder kjøpsloven. Du vil fortsatt kunne reklamere, men innenfor en frist på to år, sier NAF-advokat Silje Meek.

Se video: Derfor bør du ikke kjøpe bil for langt hjemmefra

Bruktbilundersøkelsen2017 viser at trygt oppgjør er den viktigste en selger kan tilby, deretter kommer at selgeren kan garantere for bilens kilometerstand, og at bilen ikke har feil og mangler ut over normal slitasje.

3 av 10 som skulle selge bilen var ikke kjent med kjøpsloven som gjelder ved privat salg. 10 prosent av disse ombestemte seg da de ble kjent med at en kjøper kan reklamere på bilen innen to år.

Her er NAFs viktigste råd for kjøp av bruktbil: 

 • Skriv alltid kjøpekontrakt
 • Undersøk bilens kilometerstand 
 • Sjekk at bilen er fri for heftelser
 • Undersøk eierforhold
 • Sjekk av bilen er EU-godkjent
 • Sjekk at bilen har vært på service jevnlig
 • Spør selger om bilen har vært utsatt for kollisjon og større skader
 • Det er viktig å både se og prøvekjøre bilen
 • Sjekk at årsavgift er betalt
 • Sjekk at alle nøkler følger med
 • En NAF-test kan spare deg for irritasjon og kostnader
 • Husk at bombrikken må skifte eier!

Du kan lese mer om disse rådene og få andre råd på naf.no

PS: Bruktbilundersøkelsen2017, KantarTNS er bygget på 660 intervjuer med personer som i løpet av det siste året har kjøpt inntil  sju år gammel bruktbil.