FRAMTIDENS BILVALG

Slik svarer politikerne om hybrid

Vi stilte de samme spørsmålene til finanspolitisk talsperson i de åtte partiene på Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

Selv om ingen av de åtte har elbil i dag, er de ganske samstemte i ønskene for sin neste bil:

Det skal være et kjøretøy med lav eller ingen utslipp. Men det må være tilstrekkelig rekkevidde. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har en ganske så ny Volvo V70 diesel i garasjen, og har ikke fundert på sitt neste bilvalg ennå.

Les også: De vil at du skal kjøre elbil…

Hans Andreas Limi

Fremskrittspartiet

Hvilken bil kjører du nå? BMW X3 med bensinmotor Anbefaler dere hybridbiler? Det er positivt at flere velger biler med lave utslipp.  Er hybridbilder mellomfase-biler; på vei mot fossilfrie biler? Jeg tror bensin- og dieselbiler, og dermed også hybridbiler, vil finnes i mange år fremover. Hva mener du om forskjellene på ikke ladbare og ladbare hybrider? Det er fornuftig at de ladbare hybridene har kommet godt ut av avgiftsomleggingen. Ladbare hybrider kjøres elektrisk i hverdagen og belaster ikke miljøet. Hva mener du om avgifter på hybridbiler i revidert nasjonalbudsjett og i neste års statsbudsjett? Vi vil redusere bilavgiftene enda mer, også for alle typer hybrider. Hva ønsker du å prioritere i bilpolitikken de nærmeste årene og på enda lengre sikt? Senke bilavgiftene ytterligere slik at flere kan kjøpe nyere, sikrere og mer miljøvennlige biler. Hvilken type bil ville du selv kjøpt nå? Ladbar hybrid, på grunn av hytta som ikke har elektrisitet og vintervei.

Svein Flåtten

 Høyre

Hvilken bil kjører du nå? Audi A6 all-road diesel Anbefaler dere hybridbiler? Det vil lønne seg å kjøpe biler med lave utslipp. Er hybridbilder mellomfase-biler; på vei mot fossilfrie biler? Ja, men litt avhengig av den teknologiske utviklingen.  Hva mener du om forskjellene på ikke ladbare og ladbare hybrider?   Hva mener du om avgifter på hybridbiler i revidert nasjonalbudsjett og i neste års statsbudsjett? Ladbare hybrider med lang elektrisk rekkevidde skal komme bedre ut enn biler med kort rekkevidde.   Hva ønsker du å prioritere i bilpolitikken de nærmeste årene og på enda lengre sikt? De fire samarbeidspartiene vil videreføre fordelene for elbiler og innføre nye fordeler, som fritak for årsavgift.  Hvilken type bil ville du selv kjøpt nå? Bil med ingen eller lave utslipp og stor rekkevidde.

 

Hans Olav Syversen

Kristelig Folkeparti

Hvilken bil kjører du nå? Kia Sportage bensin Anbefaler dere hybridbiler? Jeg anbefaler så miljøvennlige biler som mulig. Er hybridbilder mellomfase-biler; på vei mot fossilfrie biler? I stor grad ja.  Hva mener du om forskjellene på ikke ladbare og ladbare hybrider? Avgiftene bør reflektere reell miljøbesparelse. Teknologien er i betydelig utvikling og i retning de ladbare. Hva mener du om avgifter på hybridbiler i revidert nasjonalbudsjett og i neste års statsbudsjett? Vi vil fortsette å premiere klimavennlige biler. Hva ønsker du å prioritere i bilpolitikken de nærmeste årene og på enda lengre sikt? En politikk som fremmer miljøvennlige valg, både i kjøp og drift. Hvilken type bil ville du selv kjøpt nå? Elbil eller ladbar hybrid.

Terje Breivik

Venstre

Hvilken bil kjører du nå? Audi A6 A1:I8   Anbefaler dere hybridbiler? Ladbare hybrider kan være et godt valg. Er hybridbilder mellomfase-biler; på vei mot fossilfrie biler? Målet er salg kun av nullutslippsbiler (elbiler) fra 2025.   Hva mener du om forskjellene på ikke ladbare og ladbare hybrider?  Vi vil gjøre null- og lavutslippsbiler billigere. Hva mener du om avgifter på hybridbiler i revidert nasjonalbudsjett og i neste års statsbudsjett? Eventuelt å justere åpenbare uheldige utslag av de siste endringene som ble gjort.   Hva ønsker du å prioritere i bilpolitikken de nærmeste årene og på enda lengre sikt? Finansiere flere ladestasjoner, spesielt for hydrogen. Få mer utslippsvennlige biler, CO2-fond og produksjon av biodrivstoff. Hvilken type bil ville du selv kjøpt nå? Elbil eller dieselbil. Om et par år håper jeg valget blir lettere.

Trygve Slagsvold Vedum

 Senterpartiet

Hvilken bil kjører du nå? Volvo V70 dieselbil Anbefaler dere hybridbiler? Vi anbefaler å velge biltype ut fra behovet. Er hybridbilder mellomfase-biler; på vei mot fossilfrie biler? Ja.   Hva mener du om forskjellene på ikke ladbare og ladbare hybrider? Det er en utfordring at noen hybridbiler har liten rekkevidde. Biler som forurenser mye må ha høyere avgifter enn de som forurenser lite. Hva mener du om avgifter på hybridbiler i revidert nasjonalbudsjett og i neste års statsbudsjett? Vi vil ikke ha brå endringer, men klar retning mot utslippsfri bilpark. Hva ønsker du å prioritere i bilpolitikken de nærmeste årene og på enda lengre sikt? At vi på sikt får en fossilfri bilpark, men vi må ikke glemme at dieselbiler har lavere CO2-utslipp enn bensinbiler. Hvilken type bil ville du selv kjøpt nå? Jeg har nettopp kjøpt Volvo V70 diesel.

Marianne Marthinsen

 Arbeiderpartiet

Hvilken bil kjører du nå? Citroën Picasso 7-seter diesel Anbefaler dere hybridbiler? Vi vil ikke anbefale noen konkret teknologi. Er hybridbilder mellomfase-biler; på vei mot fossilfrie biler? Ja.   Hva mener du om forskjellene på ikke ladbare og ladbare hybrider? Ladbare hybrider med bra elektrisk rekkevidde kan ved riktig bruk fungere som elbiler store deler av tiden. Hva mener du om avgifter på hybridbiler i revidert nasjonalbudsjett og i neste års statsbudsjett? Ladbare hybrider skal fortsatt ha avgiftsfordeler ved kjøp som i større grad gjenspeiler el-rekkevidde. Hva ønsker du å prioritere i bilpolitikken de nærmeste årene og på enda lengre sikt? Fortsatt en rekke fordeler for nullutslippskjøretøy, bidrag til investeringer i lade- og fyllestasjoner, og veiprising. Hvilken type bil ville du selv kjøpt nå? Nullutslippsbil, ikke diesel.

Heikki Holmås

 Sosialistisk Venstreparti

Hvilken bil kjører du nå? Har ikke bil, men sykler og er medlem av bilkollektiv. Anbefaler dere hybridbiler? Avgiftene skal premiere nullutslipp. Biler som forurenser mye lokalt skal bli dyrere. Er hybridbilder mellomfase-biler; på vei mot fossilfrie biler? Ladbare hybridbiler kan være det.   Hva mener du om forskjellene på ikke ladbare og ladbare hybrider? Det viktige er i hvor stor grad bilen kan kjøre på elektrisitet. Hva mener du om avgifter på hybridbiler i revidert nasjonalbudsjett og i neste års statsbudsjett? Kun ladbare hybrider som i hovedsak går på strøm bør favoriseres i avgiftssystemet. Hva ønsker du å prioritere i bilpolitikken de nærmeste årene og på enda lengre sikt? Avgiftene på nye biler må innrettes slik at elbilene vinner mot fossilbilene. Biler som forurenser mye lokalt skal bli vesentlig dyrere. Hvilken type bil ville du selv kjøpt nå? Elbil.

Rasmus Hansson

 Miljøpartiet De Grønne

Hvilken bil kjører du nå? Toyota RAV4 diesel. Anbefaler dere hybridbiler? Nei, hybrider er fossilbiler, men likevel bedre enn biler som kun er fossile. Er hybridbilder mellomfase-biler; på vei mot fossilfrie biler? Ja.  Hva mener du om forskjellene på ikke ladbare og ladbare hybrider? Ladbar hybrid er bedre, men jeg tror ikke på avgiftsdifferensiering mellom ladbare og ikke-ladbare. Hva mener du om avgifter på hybridbiler i revidert nasjonalbudsjett og i neste års statsbudsjett? Vi vil prioritere elbiler og ikke hybridbiler. Hva ønsker du å prioritere i bilpolitikken de nærmeste årene og på enda lengre sikt? Elbiler, slik at det blir et reelt alternativ over alt. Hvilken type bil ville du selv kjøpt nå? Elbil. Jeg venter på mer robuste modeller som tåler skogsveier. Jeg bor innerst på en fire kilometer skogsvei.