SIKKER: Nye Subaru XV kåres av EurNCAP til den sikreste bilen i klassen for små familiebiler.Fronten absorberer kollisjonskreftene, mens kupeen er inntakt. Foto: EuroNCAP
SIKKER: Nye Subaru XV kåres av EurNCAP til den sikreste bilen i klassen for små familiebiler.Fronten absorberer kollisjonskreftene, mens kupeen er inntakt. Foto: EuroNCAP

EuroNCAPs kollisjonstester oppsummert:

Disse bilene vant sikkerhetstest i 2017

I løpet av 2017 kollisjonstestet EuroNCAP nesten 70 bilmodeller. Nå er de sikreste bilene i sine respektive klasser kåret. Ikke overraskende er Volvo helt på topp med XC60, mens VW vinner i tre klasser. Også Opel og Subaru er best i to klasser.

Publisert Sist oppdatert

For å ta vinnerne med en gang:

I klassen som EuroNCAP kaller Executive, vinner VW Arteon og blant store SUV-er vinner Volvo XC60. Dette er samtidig bilen med de høyeste poengsummene noen gang.

XC60 får blant annet 98 av 100 prosent score for sikkerheten til de voksne i bilen og 95 prosent for sikkerhetsutstyret. Dette er 13 prosent mer enn nest beste bil.

Blant de mindre SUV-ene vinner VW T-Roc, som introduseres i Norge i disse dager.

I småbilklassen er det VW Polo som stikker av med seieren, mens Opel Crossland X vinner i klassen «Små flerbruksbiler» og Subaru XV og Impreza er sikreste biler blant de små familiebilene.

Les også: Første bil med null stjerner i EuroNCAP

De fleste bilene som ble testet i fjor var helt nye modeller.

De fleste oppnådde høyeste karakter fem stjerner. Dette er svært gode resultater, tatt i betraktning av EuroNCAP stadig har hevet kravene til både bilenes passive og aktive sikkerhet for å få  denne karakteren.

Ikke minst er det satt høyere krav til sikkerhetsutstyr som skal forhindre at du kommer opp i en ulykke eller kjøre på myke trafikanter.

Modeller som har noen år bak seg og har vært igjennom en ansiktsløftning, får gjennomgående svakere karakterer, ikke minst på grunn av mangel på slikt utstyr.

Et godt eksempel på slik utvikling er et utstyr som automatisk nødbrems med fotgjenger-gjenkjennelse. EuroNCAPn tetstet dette for første gang på en bil i 2016. I 2017 var dette tilgjengelig på 82 prosent av bilene som ble testet og standard utstyr på 62 prosent av dem.

Les også: Irriterende få blinker til venstre i rundkjøring

– Gratulerer til VW som fikk utmerkelsen sikreste bil i hele tre klasser. Det understreker jobben som selskapet gjør for at kundene skal få sikrest mulig biler. Subaru og Opel tilbyr også klasse-ledende sikkerhet i sine biler. Mens Volvo fortsetter å ta vare på sitt rykte for svært høy sikkerhet, sier Michiel van Rattingen, som er generalsekretær i EuroNCAP.

DE SIKRESTE I 2017

VW Arteon 5 stjerner 96 85 85 82 Volvo XC60 5 stjerner 98 87 76 95 VW T-Roc  5 stjerner 96 87 79 71 Opel Crossland X 5 stjerner 85 84 62 57 Subaru XV/Impreza 5 stjerner 94 89 84 68 VW Polo 5 stjerner 96 85 76 59

Poengsummene er for sikkerhet for voksne i bilen, for barn i bilen, for fotgjengere og for sikkerhetsutstyr. Den oppgis i prosent av maksimalt oppnåelige 100. I EuroNCAPs tester vurderes resultatene som om bilen skulle kollidere med en annen bil av samme størrelse.