LOGGER PÅ: Samferdselsminister Jon Georg Dale håper han snart kan la mobilen erstatte det fysiske førerkortet. Foto: Tor Midtbø/Samferdselsdepartementet
LOGGER PÅ: Samferdselsminister Jon Georg Dale håper han snart kan la mobilen erstatte det fysiske førerkortet. Foto: Tor Midtbø/Samferdselsdepartementet

Innfører digitalt førerkort:

Bytter ut lappen med appen

Nå kommer endelig det digitale førerkortet. Til høsten kan du laste ned førerkortet på telefonen. Appen blir den nye lappen.

Publisert Sist oppdatert

– Nå blir førerkortet digitalt. Det betyr at du ikke lenger vil trenge å ha med deg det fysiske førerkortet når du bare skal kjøre en liten tur, som å hente i barnehagen eller kjøre noen til toget. Dette vil gjøre hverdagen enklere for bilistene, samtidig som myndighetene får mer oppdatert informasjon enn det fysiske førerkortet gir i dag, sier samferdselsminister Jon Georg Dale i en pressemelding.

Vegdirektoratet sender nå på høring forslag om regelverksendringer for å legge til rette for digitalt førerkort.

Les også: Nå kan du bestille førerkort på nett

Fullverdig

Statens vegvesen har de siste årene utviklet flere digitale løsninger, som gir økt fleksibilitet og tilgjengelighet for brukerne, samtidig som Statens vegvesen kan utøve de viktigste oppgavene på en mer effektiv måte.

Nå er det altså en digitalisering av førerkortet som står for tur, heter det i meldingen.

– Det digitale førerkortet skal for nasjonal bruk være et fullverdig førerkort. Det betyr at det vil være tilstrekkelig å ha det liggende på mobilen – som de fleste uansett alltid har med seg, sier Dale.

Les også: Vet du hva lampene på dashbordet betyr?

Ut på tur

Det digitale førerkortet vil være tilgjengelig via for eksempel mobiltelefon og vil være et frivillig, gratis supplement til dagens fysiske førerkort.

Det vil fremdeles bli utstedt fysisk førerkort, både til de som får førerkort for første gang, og ved fornying.

Det fysiske førerkortet må fremdeles tas med ved kjøring i utlandet.

Den tekniske løsningen for det digitale førerkortet blir utviklet for å ivareta hensyn særlig til trygghet, design, brukervennlighet og personvern. Det blir arbeidet med sikte på at publikum skal kunne ta tjenesten i bruk i løpet av høsten 2019.