ALPELANDSBYEN: Berchtesgaden ligger i Bayern, nord for nasjonalparken med samme navn, og nær grensen til Østerrike.
ALPELANDSBYEN: Berchtesgaden ligger i Bayern, nord for nasjonalparken med samme navn, og nær grensen til Østerrike.

31. mai - 4. juni 2019

Salzburg og de bayerske alpene

Opplev Tyskland og Østerrike med Hitlers ørnerede, en middag med Mozart, Salzburg og den alpine nasjonalparken Berchtesgaden – alt med utgangspunkt i den historiske kurbadbyen Bad Reichenhall. Påmeldingsfrist 20. desember.

Publisert Sist oppdatert

Bad Reichenhall er en sjarmerende småby ved foten av de tyske alpene. Det var hit de kongelige i sin tid reiste på kurbad.

Vi bor på et hotell med historisk sus, midt i gågaten og med kurparken rett over veien. Byen har mange hyggelige spisesteder, og nesten daglig er det filharmoniske konserter utendørs eller i kursalen.

Dette er utgangspunktet for innholdsrike utflukter de nærmeste dagene.

Denne delen av grenseområdet mellom Tyskland og Østerrike er frodig og vakker, med høye fjell, grønne skoger og dype innsjøer.

EN OASE: Gågaten i Bad Reichenhall er som en park med frodige trær og fargerike blomster.
EN OASE: Gågaten i Bad Reichenhall er som en park med frodige trær og fargerike blomster.

Vi besøker Berchtesgaden, den eneste nasjonalparken i de tyske alper, og vi skal på båttur over Chiemsee til det overdådige slottet til kong Ludwig II.

Han lot seg inspirere av Versailles, men ville bygge større og enda mer prangende – inntil pengene tok slutt ...

Hitlers ørnerede er likevel noe av det som gjør sterkest inntrykk. Huset på toppen av fjellet var en gave til 50-års- dagen hans.

HITLERS ØRNEREDE: Das Kehlsteinhaus ligger høyt og dramatisk som en uinntagelig festning.
HITLERS ØRNEREDE: Das Kehlsteinhaus ligger høyt og dramatisk som en uinntagelig festning.

Det ble bygget for å ta imot gjester og imponere statsledere, men han var der ikke så ofte. Han hadde høydeskrekk og var redd for å bli utsatt for et attentat. Likevel er det sterkt å se bilder av Hitler i ørneredet og vite at han stod akkurat der vi befinner oss.

Salzburg ligger like over grensen til Østerrike. Byen ved fjellene ble grunnlagt i romertiden og er kjent som Mozarts fødeby, men vil også for alltid være forbundet med filmen Sound of Music.

LIVLIGE SALZBURG: Byen mellom fjellene er sjarmerende, og gamlebyen er innlemmet i UNESCOs verdensarvliste. Foto: Salzburg Tourism
LIVLIGE SALZBURG: Byen mellom fjellene er sjarmerende, og gamlebyen er innlemmet i UNESCOs verdensarvliste. Foto: Salzburg Tourism

Byen er sjarmerende og lett å komme seg rundt i. Her er det også mulighet for å bli med på en helt spesiell middagskonsert. I barokkhallen St. Peter med stukkatur, fresker og levende lys fremføres en konsert med noen av Mozarts kjente arier.

Vi flyr direkte fra Oslo til München og kan love en innholdsrik reise i to land med fokus på historie, kultur og vakker natur.

Hvis du har ønske om å bli igjen noen dager i München, er det en mulighet. Ta i så fall kontakt om det.

Se hele dagsprogrammet lenger nede på siden. 

PRIS FOR NAF-MEDLEMMER

12.500 kroner per person i delt dobbeltrom. Tillegg for enkeltrom 850 kroner.

ALT DETTE ER INKLUDERT

 • Flyreise direkte t/r med Norwegian inkl. bagasje
 • 4 overnattinger på 4* hotell med frokostbuffet i Bad Reichenhall
 • Norsktalende lokalguide/ reiseleder
 • Middag på Gasthaus i Bad Reichenhall inkl. 1 glass vin eller øl
 • 3 lunsjer inkl. 1 glass vin/øl og kaffe og vann
 • Inngangsbilletter og underholdning iht. programmet

Ikke inkludert:

 • 1 festmiddag med klassisk Mozart-konsert i Salzburg, 800 kroner
 • Tips/reiseforsikring

NOEN AV HØYDEPUNKTENE PÅ TUREN

 • Hitlers ørnerede
 • Salzburg, Østerrike
 • Fonteneparken utenfor Hellbrunn slott
 • Nasjonalparken Berchtesgarden i Tyskland
 • Båttur til Herreninsel og kong Ludwigs overdådige Versaille-inspirerte slott

PÅMELDING:

Turen arrangeres for MOTOR av FRAM Arrangement AS som er spesialister på gruppereiser.

For mer informasjon og bestilling ta kontakt på tlf. 22 44 31 41 eller [email protected]. Frist for påmelding 20. desember.

Dagsprogram

31. mai 2019
Dag 1 Oslo – München – Bad Reichenhall

Vi flyr med Norwegian direkte fra Oslo kl. 09.40 og lander i München kl. 11.55. Det gjør at vi får mye ut av dagen.

På flyplassen blir vi møtt av vår svært erfarne og lokalkjente norske reiseleder. Herfra reiser vi til Bad Reichenhall (ca. 2 timer). Underveis stopper vi og spiser en enkel lunsj på en idyllisk kafé.

I Bad Reichenhall sjekker vi inn på hotellet Wyndham Grand Bad Reichenhall * * * *

Hotellet ligger i hjertet av Bad Reichenhalls gågateområde. Alle rommene er romslige og elegant innredet med komfortable senger og koselig sittegruppe.

Fra hotellrommene har du utsikt over hotellets rolige gårdsplass og hotellets egen park.

Alle hotellets gjester kan bruke hotellets spa, badstue og velværeområde. Hotellets spa har moderne svømmebasseng, badstue, solarium og treningsstudio.

På kurbadet i byen er det mulighet for kurbad og behandlinger. 

Om ettermiddagen får vi en omvisning i byen og spiser middag sammen på det eldste gasthauset i byen. De brygger sitt eget øl, og vi får en liten ølsmaking og hyggelig bayersk underholdning.

Dag 2 Schloss Hellbrunn – Salzburg

Etter frokost er det avreise til Salzburg og omvisning i slottsparken til det over 400 år gamle slottet Hellbrunn.

 

Markus Sittikus var kjent for å være en skikkelig spøkefugl, og han fikk anlagt et helt spesielt fontenespill for å overraske gjestene sine.

Skjulte fontener spruter på folk som går forbi, og et vanndrevet musikkteater bygget i 1750, inkluderer en grotte og en krone som blir presset opp av vannet som et symbol på politisk makt.

Men man trenger ikke å bekymre seg for å bli våt. Besøkende står der den tidligere erkebiskopen satt da han skulle se spillene. Der holder man seg tørr.

For mange besøkende representerer Salzburg det typiske Østerrike med utsmykket arkitektur, frisk fjelluft og den musikalske arven etter Wolfgang Amadeus Mozart.

Det mange ikke er kjent med, er historien bak byens enorme rikdom. Svaret ligger i navnet. Salt var viktig i en tid da maten måtte konserveres for å holde seg.

I Salzburg blir det omvisning, men det er også satt av god tid til å gå rundt i den vakre byen på egen hånd. Den er sjarmerende og lett å finne frem i.

Salzburgs gamleby (Altstadt) er internasjonalt kjent for sin barokke arkitektur og er en av de best bevarte bykjernene nord for Alpene. Den ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1997.

Vi anbefaler å sette seg ned på en av de mange hyggelige kafeene i byen før vi returnerer til Bad Reichenhall.

Når vi kommer tilbake til hotellet har man tid på egenhånd slik at man selv kan velge blant alle de hyggelige spisestedene og kanskje få med seg en konsert eller går i kurbadet.

Dag 3 Ørneredet

Hitlers ørnerede er en opplevelse som gjør inntrykk. Vi kjører til Obersalzberg der Hitler hadde sin bondegård.

I fjellene her ble det bygget et stort Führersperrgebiet, et område med kaserner, hoteller og underjordiske bunkerssystemer.

Etter krigen ble Obersalzberg en militær sone, og de fleste av bygningene som ikke ble ødelagt, ble rekvirert av den amerikanske hæren.

Fra dette som var et sentrum for nazismen, kjører vi i en spesialbuss helt opp til ørneredet. Vi stopper ved hovedinngangen, går inn i tunnelen og tar messingheisen inne i fjellet opp til huset på toppen.

Ørneredet var en gave til Hitler på 50-årsdagen hans, men han var der ikke så ofte selv. Han hadde høydeskrekk og var redd for å bli utsatt for et attentat. Likevel ble mange viktige beslutninger tatt her. 

Dette er et av få bygg som står igjen etter Hitler, og det forklarer også hvorfor det er blitt et signalbygg – ikke minst i amerikanske filmer.

Om kvelden er det mulighet for å være med på en middagskonsert i Salzburg. (Denne koster 800 kroner og er ikke inkludert i prisen.)

I den stemningsfulle barokkhallen med levende lys og fresker, spilles en konsert med kjente arier fra noen av Mozarts operaer.

Middagen er inspirert av Mozart og den tiden han levde i. Den blir servert i det som er en av Europas eldste restauranter og et sted Mozarts familie gjerne gikk og spiste.

Dag 4 Berchtesgaden - Köningssee

Det er bare 30 minutter å kjøre til Berchtesgaden hvor vi får omvisning og litt tid på egenhånd i den maleriske alpebyen hvor også Henrik Ibsen ferierte.

Om ettermiddagen kjører vi videre til Königssee i Berchtesgaden nasjonalpark (ca. 20 minutter.)

Dette er den eneste nasjonalparken i de tyske alpene, og floraen og dyrelivet er uberørt. 

Königssee ligger 603 meter over havet og ligner litt på en norsk fjord med majestetiske fjellvegger som stuper ned i sjøen på tre sider.

Fjorden trafikkeres med el-båter som frakter oss fra nordspissen av sjøen til pilegrimskirken St. Bartholomä som ligger helt nede i vannkanten.

 

Det første kapellet ble bygget i 1134, men i 1697 ble det bygget om i barokk stil med to løkkupler og røde tak.

På vei tilbake til hotellet gjør vi et kort stopp ved Grassl Enzianbrennerei. Helt siden det 17. århundre har de laget sitt spesielle urtebrennevin. Vi får smake på snapsen som fortsatt fremstilles etter strenge regler.

Dag 5 Chiemsee – München – Oslo

Vi tar farvel med Bad Reichenhall og kjører nordvestover til Chiemsee, Bayerns største innsjø. Her tar vi båt over fjorden til Herreninsel (herreøya) hvor kong Ludwig II fikk bygget et slott etter inspirasjon av slottet i Versailles.

Ludwig II av Bayern var kanskje ikke gal, men han oppførte seg som om han var det. Han sov om dagen og tegnet slott om natten.

Han fikk ikke bare bygget Herrenchiemsee, men også praktslottene Neuschwanstein og Linderhof. Dette er likevel det som er mest påkostet og kostet mer enn de to andre slottene til sammen.

Speilsalen er åtte meter lenger enn den tilsvarende salen i Versailles. Men pengene tok slutt før 50 av rommene var ferdige. I dette overdådige slottet får vi en omvisning før vi spiser felles lunsj.

Herfra kjører vi til München og flyr direkte tilbake til Oslo. Hvis noen vil bli igjen i München noen dager, ta kontakt.

DY 1157 München – Oslo kl. 20.40 – 22.55