LITEN RISIKO: Bare 0,2 prosent av kjøretøyene stoppes på svenskegrensen. Her fra kontroll på Svinesund. Foto: Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
LITEN RISIKO: Bare 0,2 prosent av kjøretøyene stoppes på svenskegrensen. Her fra kontroll på Svinesund. Foto: Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix

Tollvesenet vil fange storsmuglere

Så liten er sjansen for at du stoppes på grensen

Når du passerer svenskegrensen er det 0,2 prosent risiko for at du stoppes i kontroll. Nå skal Tollvesenet i enda større grad prioritere storsmuglerne.

Publisert

Avanserte dataprogrammer og målrettet satsing mot storsmuglere og organisert aktivitet skal føre til at enda flere storsmuglere blir tatt av Tollvesenet på vei over riksgrensen fra Sverige, Finland og Russland. Grensemyndighetene er lei av at enorme smuglerlass slipper unna.

Men den store trafikkstrømmen gjør at det må prioriteres. Bare i 2016 var det 9,5 millioner kjøretøy som passerte riksgrensen på vei til Norge fra Sverige, Finland og Russland, ifølge Tollvesenet.

Les også: Slik sparer du på «svenske-reparasjon»

0,2 prosent sjekkes

– Trafikken over grensen er voldsom og økende. De siste fem årene har trafikken økt med 14 prosent i mitt område, forteller Asle Farberg, leder for grensekontrollen i Østfold og Hedmark.

Årlig sjekker kontrollørene i hans region i underkant av 20.000 kjøretøy. Nærmere åtte millioner kjøretøy passerer grensen i de to fylkene.

Det betyr at ca. to av 1000 kjøretøy kontrolleres når de passerer grensen. Det er med andre ord bare 0,2 prosents risiko – eller fare – for å bli stoppet.

Les også: Vegvesenet vil ha blålys

Skal ta storfiskene

Tollvesenet har ikke kapasitet til å kontrollere alle. Derfor settes nå ressursene inn mot organisert smugling. Tollvesenet skal i større grad analysere sosiale medier, samt bruke egne databaser og andre offentlige registre i jakten på dem som kan tenkes å smugle.

Deler av svenskegrensen samt de store grenseovergangene har allerede kameraovervåkning. Innen 2020 skal samtlige grenseoverganger fra Sverige, Finland og Russland ha avansert kameraovervåkning med skiltgjenkjenning.

Vil stoppe færre lovlydige

Økt fokus på de store fiskene vil trolig føre til enda mindre risiko for å bli tatt med en kartong røyk for mye, eller et par flasker vin.

– Betyr satsingen på de store at lovlydige borgere som ikke driver med storsmugling og organisert smugling i mindre grad vil bli stoppet?

– Ja. Vi prioriterer der hvor vi kan tenkes å gjøre større beslag, sier Farberg.

– Betyr det at det er mindre risiko for å bli tatt med «litt over kvoten»?

– Vi vil også holde øye med at folk overholder kvotene. Derfor kan jeg ikke si det. Etter at kvotene for noen år siden ble utvidet også, har vi heller ikke inntrykk av at flere har med litt mer enn reglene, sier Farberg.

Hos Tollvesenet kan du sjekke hvor mye du kan ha med over grensen.