NEDERLAND: Tulipanåker med vindmøller i bakgrunnen, kan det bli mer nederlandsk? Foto: Lucas Godja
NEDERLAND: Tulipanåker med vindmøller i bakgrunnen, kan det bli mer nederlandsk? Foto: Lucas Godja

REISE PÅ BUDSJETT: ENGLAND – MALLORCA – NEDERLAND

Langhelgen som gir mest for pengene

Vi kjøpte billige flybilletter til Amsterdam, Palma og London, leide bil og jaktet på flest mulig opplevelser i løpet av en langhelg. Da tre netter og fire dager var over føltes det som om vi hadde vært borte en uke. Lurer du på hvor vi fikk mest for pengene?

Publisert Sist oppdatert

MALLORCA 

Budsjett

Fasit

Kr. 6.625,- per person (eurokurs 9.00, basert på to personer), inkludert flybillett, leiebil, overnatting (3) og måltider (drikke i tillegg). En veldig fin og opplevelsesrik tur. Variert. Vi bodde godt. Vi spiste godt. Vi følte at vi hadde fått med oss noe av det aller beste Mallorca har å by på.
TOPP SERVERING: Prøv å spare litt plass til osten, dersom du er så heldig å få bord på Santi Taura.
TOPP SERVERING: Prøv å spare litt plass til osten, dersom du er så heldig å få bord på Santi Taura.

Ti på elleve om formiddagen landet flyet. Vi svingte ut av flyplassen i Palma halvannen time senere. På forhånd visste vi at det var mange leiebiler tilgjengelige, og fikk et tilbud i skranken til Hertz. Rundt 2000 kroner for fire dager i en ny Hyundai Tuscon virket som en god pris, så vi slo til.

Ferden gikk først til fabrikkutsalget til skofabrikken Camper, rett utenfor Inca og vel en halv time fra flyplassen. Deretter reiste vi til den nærmeste nabolandsbyen Lloseta for å spise lunsj på en av Mallorcas beste og billigste restauranter, Santi Taura.

På tross av en god, lang lunsj var det noen timers dagslys igjen, og tid for å oppdage det litt villere Mallorca. Målet var Soller, en større by inne i landet. Vi snirklet oss dit via Alaro, Orient, Bunyola, Valdemossa og Deia. Fantastisk vakkert – og på noen strekk vanvittig smale veier.

Natten tilbrakte vi i Fornalutx, kåret til en av Spanias vakreste landsbyer. Det lille leilighetshotellet Sa Tanqueta var topp og føltes fjernere fra masseturismen enn du skulle tro var mulig på Mallorca. Neste morgen ble det servert en solid frokost, kanskje med tanke på vandrerne. For vi var tydeligvis mange som skulle legge ut på fjelltur i pilegrimenes fotspor.

Etter to dager setter vi kursen tilbake mot storbyen, via det historisk viktige klosteret Lluc og med flere vakre veistrekninger, før vi når flatlandet og durer inn til Palma.

Det er både uvant og deilig med storby, shopping, tapas, rusle i brosteinsgater på kvelden på jakt etter en vinbar, jogge langs strandpromenaden før frokost neste dag, og deretter en lang lat dag ved bassenget før vi vender nesen hjem på kvelden. 

Les mer: Flere gode opplevelser på Mallorca

ENGLAND

Budsjett

Fasit

6.305,- per person (pundkurs 10.75, basert på to personer), inkludert flybillett, leiebil, overnatting (3) og måltider (drikke i tillegg). Å reise rundt på landsbygda i England er som å være med i en film. Slottene, landsbyene, pubene, karakterene du møter underveis. Helt nydelig. Og lange turer i grønne åser, hvis du ønsker. Uvant med venstrekjøring, men har du GPS og tar det med ro går det fint.
ENGELSK STIL: Putene er både mange og myke på The Pig i Bath.
ENGELSK STIL: Putene er både mange og myke på The Pig i Bath.

Vi legger travle, myldrende London bak oss og oppsøker de små landsbyene med hus av stein, med puber med navn som The Swan og The Horse and Groom, med vertshus og løfter om at noen «will put the kettle on».

Cotswolds er offisielt definert som et område «of outstanding natural beauty».

Det ligger om lag to timers kjøring nord og vest for London og Heathrow, og mange vil nok oppleve at det er dette som er det «virkelige» England, sånn som vi ser det i TV-serier som Downton Abbey og Med hjartet på rette staden.

Les også: Bo som en greve i engelske drømmehoteller 

NEDERLAND – BUDSJETTVINNEREN

Budsjett

Fasit

6.025,- per person (eurokurs 9.00 basert på to personer), inkludert flybillett, leiebil, overnatting (3) og måltider (drikke i tillegg). En original langhelg, full av inntrykk. Vennlige mennesker. Mektige strender. Vindmøller og hyggelige smug. Litt usikker på dette med å velge kollektivtransport for rundreise en langhelg, samtidig som det gikk knirkefritt.

 

VAKKERT LANGS KANALENE: Ta deg til tid en tur langs og over kanalene når du kommer til Utrecht.
VAKKERT LANGS KANALENE: Ta deg til tid en tur langs og over kanalene når du kommer til Utrecht.

Dette landet er både kjent og ukjent på samme tid. Det er vindmøller, sykler, drivhus og tulipaner. Mye peker i grønn retning.

Det var egentlig ikke derfor vi endte med å reise rundt med tog, taxi og Uber (black) – men med tanke på korte avstander, flatt landskap og stor trafikk inne i byene, falt det likevel helt naturlig.

Spørsmålet ble: Kunne vi komme oss rundt i Nederland på en smidig måte uten leiebil? Og hva ville det ende opp med å koste?

Første reisemål er Nordsjøen og Noordwijk, en liten kystby 30 kilometer sørvest for Schiphol. Den ligger langs den nærmest endeløse stranden. Den lange kysten minner om at drøyt en fjerdedel av dette landet ligger under havnivå.

Vi kunne ha kombinert tog og buss for å nå målet, men ville fort fram og valgte Uber. Appen hadde vi lastet ned på forhånd. I Nederland viste det seg kun å være «luksusvarianten» Uber Black som var lov og alle sjåfører må ha løyve.

Etter 25 minutter sjekket vi inn på hotellet. Middag på Branding Beach Club nedenfor Hotel Vesper hvor vi bor, var en hit. I likhet med hotellet.

Dordrecht var vårt neste stopp. Transport? Taxi og tog. Lenge ble det hevdet at Dordrecht var den eldste byen i området Holland.

Uansett, ingen kan ta fra innbyggerne her at den gamle bydelen er et utrolig koselig sted å vandre rundt. Like utenfor bykjernen ligger Villa Augustus, et helt spesielt hotell basert rundt et gammelt vanntårn. Restauranten er også en opplevelse. Neste dag kjøper vi med oss piknik-lunsj som vi nyter på toget.

Utrecht er en studentby og Nederlands fjerde største by med drøyt 300.000 innbyggere. En by med lave hus og trange gater langs kanalene. Et lite Amsterdam i rolig tempo. Byvandring er tingen her.

Etter å ha sjekket inn på The Eye Hotel følger vi gaten Oudegracht langs kanalen. Husene står på Unescos verdensarvliste, og de smale gatene er fulle av små, hyggelige butikker. Følg kanalen til Nicolaasstraat og forbi Centraal Museum. Det er nyoppusset, og i tillegg til en stor samling gamle mestere, er det nye og aktuelle utstillinger. Middag på indonesiske Blauw. Rijstaffel anbefales.

Neste dag er det kun en halvtime med tog til flyplassen Schiphol.

HOTELLSJEKKEN: Norsk skiresort med bismak