MÅ BESTILLES: Helsetrygdkortet gjelder i bare tre år. Husk å bestille nytt. Foto: Helfo
MÅ BESTILLES: Helsetrygdkortet gjelder i bare tre år. Husk å bestille nytt. Foto: Helfo

Husk å fornye før sommerferien:

Dette kortet er like viktig som reiseforsikringen

Mange glemmer å fornye det, men helsetrygdkortet er like viktig som reiseforsikringen. – Kortene utfyller hverandre, sier Sigmund Clementz i Europeiske reiseforsikring.

Publisert Sist oppdatert

Med Europeisk helsetrygdkort dokumenterer du at du har rett til nødvendig helsehjelp kostnadsfritt i andre EØS-land på samme vilkår som oppholdslandets egne borgere. Derfor bør du ha med deg kortet når du reiser i EU/EØS-området eller Sveits.

Men det en viktig ting å huske på:

Kortet har bare tre års gyldighet – i motsetning til pass som normalt har 10 års gyldighet for voksne. Sjekk derfor om helsetrygdkortet ditt har gått ut på dato, og bestill eventuelt nytt på helsenorge.no.

Husk at det også tar opptil 10 virkedager før du har kortet i posten.

Les også: Her er oppskriften på billig hotellovernatting

Sykehus aksepterer ikke

Ordningen med helsetrygdkort ble etablert i 2004. Fortsatt er det ikke alle som forstår eller vil forstå ordningen.

– Vi får årlig et fåtall henvendelser fra et par sykehus i Spania som ikke har akseptert bare helsetrygdkortet – men som også krever bevis for at man har reiseforsikring, forteller Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske reiseforsikring, som er markedsledende på reiseforsikringer i Norge.

– Dersom man opplever dette, er det viktig å ha også reiseforsikringskortet tilgjengelig slik at man får behandlingen man trenger. Reiseforsikring og helsetrygdkortet utfyller dessuten hverandre. Derfor anbefaler vi på det sterkeste at man har med seg begge kortene på alle reiser.

Les også: Slik unngår du leiebilfellene

Gjelder ikke i Tyrkia

Helsemyndighetene støtter det rådet.

– Helfo anbefaler at alle har både helsetrygdkortet og reiseforsikring, sier Marianne Storemyr ved Helfo servicesenter til Motor.

Hun minner om at helsetrygdkortet kun dekker helsehjelp etter reglene i oppholdslandet, og ikke etter norske regler. Hjemtransport blir heller ikke dekket av helsetrygdkortet. Da må man ha reiseforsikring.

– Opplever dere at nordmenn med helsetrygdkortet nektes helsehjelp?

– Vi får ikke mange slike henvendelser. Men det skjer av og til i land hvor man ikke har mange turister.

Helfo minner om at helsetrygdkortet ikke gjelder i Tyrkia og i den tyrkiske delen av Kypros, da disse ikke er EØS-land. Der er det kun reiseforsikring som gjelder.

Men i Storbritannia gjelder helsetrygdkortet, både nå og etter at de har forlatt EU.