ORKNØYENES STONEHENGE: Ring of Brodgar er en steinsetting som trolig ble reist rundt år 2500 f.Kr., altså samtidig med Stonehenge og andre forhistoriske monumenter på de britiske øyer og i resten av Europa. Foto: Visit Scotland

15.-20. oktober 2019

Orknøyene og det skotske høylandet

Grip muligheten til å besøke de fascinerende Orknøyene helt nord i Skottland! Orknøyene ligger forholdsvis kort vei fra Norge – og var en periode norske, likevel er det et nesten ukjent reisemål for nordmenn flest.

Publisert Sist oppdatert

Det skyldes blant annet at det ikke er så lett å komme seg rundt på øyene på egenhånd, og få turoperatører tilbyr gruppereiser til Orknøyene.

Dette er derfor en enestående sjanse til å oppleve gamle steinalderfunn, vikinghistorien og mye spennende historie i forbindelse med verdenskrigene, men også den forblåste naturen og dyrelivet langs kysten. 

Orknøyene består av omkring 200 små øyer. Den største kalles The Mainland hvor administrasjonssenteret Kirkwall med rundt 7000 innbyggere ligger. Totalt bor det ikke mer enn drøye 19.000 innbyggere på øygruppen. 

Maes Howe ligger også på Mainland og er en forhistorisk gravhaug med en ganggrav, en storfamiliegrav, påbegynt ca. 3000 år f.Kr. og bygget i flere stadier. 

Haugen ble bygget slik at man kunne gå ut og inn av den, og det finnes flere teorier om hvorfor gravhaugen ble konstruert slik.

Det er også gjort mange relativt nye funn andre steder på Orknøyene, og disse gir stadig større innsikt i gravritualer i yngre steinalder og bronsealder på Orknøyene.

I Bay of Skaill på vestkysten av Mainland ligger Skara Brae, en forhistorisk bosetning bestående av åtte steinhus.

Man antar at bosetningen var i bruk mellom 3180 og 2500 f.Kr. Husene er bygget i en klynge, og arkeologer mener at bosetningen huset mellom 50 og 100 mennesker på det meste.

Skara Brae er blitt omtalt som «Skottlands Pompeii» fordi bosetningen er så godt bevart.  

På et eid mellom innsjøene Stenness og Harray, ligger Ring of Brodgar, en forhistorisk steinsetting med visse likheter med Stonehenge i England.

Den indre delen av sirkelen er aldri blitt undersøkt nærmere av arkeologer. Man antar at monumentet ble reist rundt år 2500 f.Kr., altså samtidig med Stonehenge og andre forhistoriske monumenter på de britiske øyer og i resten av Europa.

Churchill Barriers er fastlandsforbindelsen mellom Mainland og Orknøyenes sørligste øy South Ronaldsay. Den ble bygget på initiativ fra Winston Churchill, derav navnet, og åpnet 12. mai 1945.

Offisielt ble Churchill barriers bygget for å bedre kommunikasjonen mellom øyene. Krigsfangene som ble satt til å bygge fastlandsforbindelsen mente derimot at dette var en del av et forsvarsverk for marinebasen i Scapa Flow, og derfor i strid med Genèvekonvensjonene.

Det katolske kapellet Italian Chapel ble bygget av italienske krigsfanger under andre verdenskrig, og det meste av interiøret ble dekorert av Domenico Chiocchetti, en krigsfange fra Moena.

Han ble igjen på øya for å ferdigstille kapellet, selv om medfangene hans ble sluppet fri like før krigens slutt.

I 1958 begynte de lokale innbyggerne å restaurere kapellet, og i 1960 returnerte Chiocchetti for å bistå i arbeidet.

Dette viser noe av spennet i historien og opplevelsene på turen. Med oss som guide har vi Ragnhild Ljosland fra Trøndelag.

Hun er en svært engasjert og faglig dyktig guide, bosatt på Orknøyene med mann og barn og med et brennende engasjement for sitt nye hjemland.  

Ved siden av å være guide underviser hun blant annet i Orknøy- og Shetlandsstudier, litteratur og kulturstudier, og vikingtidsstudier ved University of the Highlands and Islands.

Hun forsker på orknøydialekten og dens norske røtter, på Orknøyenes litteratur og på runeinnskrifter fra den gangen Orknøyene var del av det norske riket.

– Jeg får ofte høre fra gjester at de liker at jeg er så entusiastisk og har evne til å gjøre historien så vel som samtida på Orknøyene så levende for dem, sier Ragnhild Ljosland.

Vi kombinerer turen til Orknøyene med opplevelser i det skotske høylandet og i byene Aberdeen og Inverness. 

I det romantiske, mystiske og ville høylandet ligger noen av Skottlands mest særpregede steder, og naturen kan ta pusten fra en. Her er majestetiske fjell og blanke innsjøer.

Været skifter stadig, og deler av landskapet ligger ofte innhyllet i tåke noe som er med på å skape en magisk stemning.

Aberdeen ligger på kysten i den nordøstlige delen av Skottland og er landets tredje største by. Den lange sandstranden mellom elvene Dee og Don blir til høye sanddyner som strekker seg så langt som til Fraserburgh. Havnen var til å begynne med en viktig fiskehavn, før oljeindustrien tok over.

Byen blir ofte kalt «The Granite City» på grunn av de mange bygningene i lokal granitt, en sølvgrå stein full av små glitrende krystaller.

Inverness ligger i hjertet av det skotske høylandet er aller mest kjent for legenden om sjøormen i Loch Ness.

Legenden trekker mange turister til byen, men Inverness er også et sentrum for handel og industri og sies å være en av de raskest voksende byene i Europa. 

Vi flyr direkte tur / retur Oslo Aberdeen med SAS, og turen videre går med behagelig turbuss og med ferge over til Orknøyene. 

Vi ønsker velkommen til en spennende og opplevelsesrik tur til det som for mange er en ukjent perle i Europa. 

Se mer detaljert dagsprogram under.

PRIS FOR NAF-MEDLEMMER

15.900 kroner per person i delt dobbeltrom.

Tillegg for enkeltrom 1000 kroner (begrenset antall)

ALT DETTE ER INKLUDERT

  • Flyreise t/r Oslo-Aberdeen med SAS
  • SK4613 tirsdag 15. oktober 2019 Oslo – Aberdeen kl.08.45 – 09.20 
  • SK4614 søndag 20. oktober 2019 Aberdeen – Oslo kl.14.20 – 16.55
  • 5 hotellovernattinger på 3-stjerners hotell med frokost
  • Norsktalende lokal guide på Orknøyene
  • Engelsktalende lokalguide på ankomstdagen i Aberdeen og de to siste dagene
  • 5 måltider (enten lunsj eller middag fra dag 1-5)
  • Komfortabel turbuss
  • Utfluktsprogram

PÅMELDING

Turen arrangeres for MOTOR av FRAM Arrangement AS. Ta kontakt på tlf. 22 44 31 41 eller post@fram.as for mer informasjon og bestilling.

Dagsprogram:

Dag 1, fly til Aberdeen og kveldsferge til Kirkwall / Orknøyene

Vi hentes i buss med en lokal guide på flyplassen ved ankomst i Aberdeen

Sigtseeing i Aberdeen med felles lunsj

kl.15.00 ankomst til ferge

kl.17.00 avreise med ferge

kl. 23.00 ankomst Kirkwall, transfer til hotellet The Shore i sentrum av Kirkwall. 

Aberdeen

Aberdeen ligger på kysten i den nordøstlige delen av Skottland og er landets tredje største by. Den lange sandstranden mellom elvene Dee og Don blir til høye sanddyner som strekker seg så langt som til Fraserburgh. 

Havnen var til å begynne med en viktig fiskehavn, før oljeindustrien tok over.

Byen blir ofte kalt «The Granite City» på grunn av de mange bygningene i lokal granitt, en sølvgrå stein full av små glitrende krystaller.

Orknøyene

Langs de mange kilometerne med steinete kystlinje finnes det et levende og variert dyreliv. Enten du velger å vandre, sykle eller seile, kan du se lundefugl, selkolonier, gigantiske arktiske havfugler og til og med delfiner. 

Orknøyene er også kjent for sitt fascinerende utvalg av neolittiske monumenter som steinsirkler og gravsteder fra den yngre steinalder som nå står på UNESCOs verdensarvliste.

Dag 2, Kirkwall og Maes Howe

Omvisning i Kirkwall med St. Magnus katedralen

Felles lunsj

Transfer med buss til Maes Howe, omvisning

Tilbake i Kirkwall – omvisning og smaksprøver ved Highland Park Whisky Distillery

Maes Howeligger på øya Mainland og er en forhistorisk gravhaug med en ganggrav, en storfamiliegrav, påbegynt ca. 3000 år f.Kr. og bygget i flere stadier. 

Haugen ble bygget slik at man kunne gå ut og inn av den, og det finnes flere teorier om hvorfor gravhaugen ble konstruert slik. Det er også gjort mange relativt nye funn andre steder på Orknøyene, og disse gir stadig større innsikt i gravritualer i yngre steinalder og bronsealder på Orknøyene.

Dag 3, West Mainland

Ring of Brodgar

Skara Brae og Skaill House

Lunsj på Orkney Brewery

Videre til Stromness hvor vi besøker Pier Arts Centre

Skara Braeer en forhistorisk bosetning i Bay of Skaill på vestkysten av øya Mainland. Bosetningen består av åtte steinhus, og det er antatt at bosetningen var i bruk mellom 3180 og 2500 f.Kr. 

Skara Brae er blitt omtalt som «Skottlands Pompeii» fordi bosetningen er så godt bevart.  Husene er bygget i en klynge, og arkeologer mener at bosetningen huset mellom 50 og 100 mennesker på det meste. 

Ring of Brodgarer en forhistorisk steinsetting med visse likheter med Stonehenge i England. Den ligger på et eid mellom innsjøene Stenness og Harray, og den indre delen av sirkelen er aldri blitt undersøkt nærmere av arkeologer.

Man antar at monumentet ble reist rundt år 2500 f.Kr., altså samtidig med Stonehenge og andre forhistoriske monumenter på de britiske øyer og i resten av Europa.

Dag 4, East Mainland og South Ronaldsay

Churchill barrier og Italian Chapel

Tur i fjæra hvor vi ser etter sel

Utsiktspunktet på Olad Brae

Felles lunsj på Sands Hotel i Burray

Besøk og omvisning på en bondegård

Kort stopp hos Sheila Fleet Jewellery – en lokal smykkekunstner 

Italian Chapeler et katolsk kapell på Lamb Holm. Det ble bygget av italienske krigsfanger under andre verdenskrig, og det meste av interiøret ble dekorert av Domenico Chiocchetti, en krigsfange fra Moena.

Han ble igjen på øya for å ferdigstille kapellet, selv om medfangene hans ble sluppet fri like før krigens slutt. 

I 1958 begynte de lokale innbyggerne å restaurere kapellet, og i 1960 returnerte Chiocchetti for å bistå i arbeidet.

Churchill Barrierser fastlandsforbindelsen mellom Mainland og Orknøyenes sørligste øy South Ronaldsay.

Forbindelsen ble bygget på initiativ fra Winston Churchill, derav navnet, og åpnet 12. mai 1945.

Offisielt ble Churchill barriers bygget for å bedre kommunikasjonen mellom øyene.

Krigsfangene som ble satt til å bygge fastlandsforbindelsen mente derimot at dette var en del av et forsvarsverk for marinebasen i Scapa Flow, og derfor i strid med Genèvekonvensjonene.

Dag 5 Ferge (1,5 timer) fra Orknøyene til Skottland («mainland») og Inverness

Kort fergetur til det nordlige Skottland. Vi blir hentet av en engelsktalende lokalguide.

Besøk på slottet Dunrobin.

Transfer til Inverness med omvisning og tid på egenhånd i byen før vi kjører videre i retning Aberdeen.

Overnatting med felles middag på veien til Aberdeen.

Det skotske høylandet

I det romantiske, mystiske og ville høylandet ligger noen av Skottlands mest særpregede steder, og naturen kan ta pusten fra en.

Her er majestetiske fjell og blanke innsjøer. Været skifter stadig, og deler av landskapet ligger ofte innhyllet i tåke noe som er med på å skape en magisk stemning.

Dunrobin Castle er det nordligste av slottene i Skottland, og med sine 189 rom er det også det største i det nordlige Highlands.

Slottet er dessuten et av de eldste, kontinuerlig bebodde husene i Storbritannia. Det stammer fra tidlig 1300-tallet og har vært hjemmet til grever og senere hertuger av Sutherland. 

Slottet ligner et fransk chateau med tunge koniske spir. Arkitektonisk er det inspirert av Sir Charles Barry, kjent fra gjenoppbyggingen av Londons Houses of Parliament, og av Skottlands egen Sir Robert Lorimer. 

Slottet ble brukt som marinehospital under første verdenskrig og som gutteskole fra 1965 til 1972.

Inverness ligger i hjertet av det skotske høylandet og er den nordligste byen på de britiske øyer. Byen er sentrum for handel og industri og sies å være en av de raskest voksende byene i Europa. 

Legenden om sjøormen i Loch Ness-monsteret gjør dessuten at byen tiltrekker seg mange turister. 

Dag 6, Transfer til flyplassen i Aberdeen og hjemreise

Transfer til Aberdeen flyplass (ankomst flyplassen kl. 12.20)

Lunsj på egen hånd på flyplassen

Avreise til Oslo med SAS kl.14.20 og ankomst Oslo kl. 16.55