FYR HER! Kråkenes Fyr har ofte ruskevær, men også de mest fortryllende sommerkvelder.

Drømmesteder i sommerferien: Kråkenes Fyr

Stormferie for eventyrlystne

Med hav på tre sider er Kråkenes Fyr kanskje være det nærmeste du kommer å være til sjøs uten å befinne deg i en båt.

Publisert

Overnattinger i Norge som gir unike opplevelser

De siste årene er det dukket opp mange spesielle og særegne overnattingssteder over hele Norge. Blant disse har redaksjonen i Motor plukket ut seks steder vi drømmer om å overnatte på. Ett av disse er Kråkenes Fyr.

Nettside: krakenesfyr.com

Fyret som ligger på en knaus i havgapet ble bygget i 1906 og er et led- og innseilingsfyr fra Stadhavet. Et sted som er kjent som et av de mest værharde kyststrekningene på norskekysten. Man hører ofte om storm og orkan her når høststormene melder sin ankomst.

Selv om fyrlykten er cirka 45 meter over havet, er den ofte så omkranset av sjøsprøyt fra havet at den forsvinner i vann og skum.

Og på hjemmesiden blir man minnet på å alltid lukke vinduene før man forlater et rom, for været skifter fort.

Ja takk til uvær

Været er noe av det som gjør Kråkenes så populært å overnatte på. Mange gjester håper nettopp på storm og uvær når de besøker fyret, som i dag driftes av Ytre Nordjford Turlag.

LUKK VINDUET! Kråkenes ligger i et område 10-15 orkaner i året.

– «Stormferie» er blitt ett uttrykk der gjester ofte kommer langveis fra i håp om å oppleve bølger og vind. Uansett er alle som kommer hit opptatt av natur og å finne roen på et, kall det gjerne et øde sted, men allikevel med bilvei helt frem til fyret, forteller Tor Magne Gangsøy, styreleder i turlaget.

– Vet alle som ønsker seg uvær hva de går til?

– Kanskje ikke. En storm her kan flytte bilene på parkeringsplassen og gjøre at man ikke får opp ytterdøra, eller stå oppreist hvis man først kommer seg utendørs.

Skuffende få orkaner

Tidligere var fyret, som har tilbudt overnatting siden slutten av 90-tallet, kun åpent deler av året, mens Ytre Nordfjord Turlag har valgt å ha åpent hele året.

– Vi har bestillinger helt fram til januar, forteller Gangsøy.

Hvordan høsten og vinteren kommer til å bli værmessig er selvsagt umulig å si, men vanligvis kommer det 10-15 orkaner.

– I fjor vinter var det skuffende få. Kun tre, ler Gangsøy.

Hus eller suite

For et opphold på fyret kan man leie «Stormsuiten», som er loftsetasjen i fyrbygningen, nyrenovert i 2019. Her er det soverom med dobbeltseng, stue, spisestue, bad med dusj og en liten kjøkkenkrok.

– Dette er uten tvil den mest populære enheten å overnatte i, konstaterer Gangsøy.

FYRASSISTENTBOLIGEN: Stormhuset.

I fyrhusets hovedetasje driver turlaget en fyrkafé i sesongen. Det er også mulig å leie fyrassistentboligen, også kalt «Stormhuset». Denne ligger cirka sytti meter fra fyret og er litt mer skjermet for vær og vind. Her er det sengeplass til elleve, fordelt på dobbeltrom og familierom, med felles bad, stuer og kjøkken. På grunn av korona blir dette nå utleid som én enhet.

– Hva koster det å bo hos dere?

– Suiten koster 2000 kroner for ikke-medlemmer og 1700 for medlemmer, mens huset koster 2500 for ikke-medlemmer og 2200 for medlemmer.

Ytre Nordfjord Turlag driver også Skongenes Fyr, som ligger litt over sju kilometer unna Kråkenes Fyr.