Splitter nye Øyna kulturlandskapshotell, på toppen av Inderøy i Trøndelag, er bygget i vifteform inn i bergnabben så det ser ut som om det svever. En ganske komplisert konstruksjon, forklarer hotellvert Frode Sakshaug til Motor. Byggemåten gjør at hvert av de 16 rommene og de to suitene har flott utsikt mot naturen og Trondheimsfjorden. Både hotellet og den «gamle» restauranten med lokalmat er et naturlig stoppested på det som er blitt kjent som Den Gyldne Omvei. Denne veien, som ligger en liten avstikker fra E6, går gjennom vakkert kulturlandskap og byr på mange matopplevelser, kunst, historie og flere andre spesielle overnattingssteder. Det nye landskapshotellet åpnet 10. juni. Du kan spise på den populære restauranten selv om du ikke bor på hotellet, men sommerens spesielle omstendigheter gjør at du må bestille på forhånd.
Annonse
Heksemonumentet på Steilneset
Under hekseprosessene i Finnmark ble 91 mennesker dømt for trolldom. Steilneset Minnested, på folkemunne kalt heksemonumentet, er laget for å minnes de som ble fratatt livet og fortelle deres historier.
Minnestedet ble åpnet av dronning Sonja 23.juni i 2011. Det er den verdenskjente arkitekten Peter Zumthor som har tegnet bygningene og stedet etterlater seg et mektig inntrykk, der det ligger ved havet i Vardø. Fra Steilneset kan man se til «heksefjellet» Domen, hvor man mente heksene samlet seg.
Minnestedet er alltid åpent, men ubetjent. Det er mulig å bestille guiding på forhånd.
En rast på vidda
Vinteren kom tidlig i fjor og gjorde at byggeperioden ble litt amputert, men 2. juli skal endelig Flye1389 stå klar.
Fylkesvei 51 over Valdresflya mellom Beitostølen og Otta i Oppland, er vinterstengt og åpnet igjen i april. Flye1389 (navnet sier noe om høyde over havet) er bygget der det tidligere lå et vandrerhjem og vil ha servering, toaletter og stor parkeringsplass med ladestasjon.
Servicebygget skal driftes av DNT. Beliggenheten kan kanskje inspirere til en fjelltur til for eksempel Rasletind – Norges lettest tilgjengelige 2000-metertopp.
Annonse
Bilturene du ikke bør gå glipp av
Per Roger Lauritzen, redaktør for NAF Veibok og NAFs reisebøker er glad i fine bilturer som også byr på store friluftsopplevelser underveis.
– Jeg har en bilturvettregel. Det er at du alltid må ha med fotturstøvler, ryggsekk, kajakk og sykkel når du er på biltur i Norge. Da er mulighetene for varierte turer enorme, sier Lauritzen.
Her har han plukket ut 10 bilturer for Motors lesere.
1. Bjørnsonvegen: Veien fra Lillehammer til Vinstra via Gausdal, Espedalen og Skåbu kalles Bjørnsonvegen. Den går tett opp mot fine turområder i fjellene rundt. En bra dose kulturopplevelser er det også mulig å få med seg. Underveis kan du også besøke Helvete og padle i Espedalsvatn.
2. Innlandsvillmark langs Femunden: Femundsmarka er en fotturperle og Jyttingsmarka, like ved, har uoppdagede padlemuligheter. Turene kan kombineres med et besøk på historiske Røros. Ta så veien videre forbi mektige Aursunden over vidda til Tylldal forbi Glommas kilde. Turen videre gjennom Selbu til Trondheimsfjorden er også en vakker og variert opplevelse.
3. Villmarksveien i Østfold: «Villmarksveien» gjennom Østfold starter i Halden og følger Haldenvassdraget og svenskegrensen nordover til Akershus. Den er et roligere og mer innholdsrikt alternativ til snarveien E6. Fine padlemuligheter langs Haldenkanalen og fotturer langs Grensesømmen.
4. Vilt gjennom Hattfjelldal: Det er «villmarksveier» i nord også, og dette er den villeste. Den går langs grensen mellom Majavatn og Korgen gjennom Hattfjelldal. Underveis kommer du tett på storheter som Røssvatn og Okstindan med muligheter for flotte friluftsopplevelser til vanns og fjells. Avstikkeren til Varntresk er nesten obligatorisk.
5. Øyhopping gjennom Troms: I søndre del av Troms kan en tur over mektige øyer og lands ditto fjorder bli en flott opplevelse. Øya Rolla er Norges mest vannrike etter størrelsen, og naboen Andørja er Norges mest fjellrike.
6. Spektakulære Finnmarkskysten: Finnmarkskysten er storslagen og turen ut til Berlevåg er blant de mest imponerende. Underveis kan du få med deg et besøk i koselige Kongsfjord og et stopp på Kjøllnes fyr. I Berlevåg kan du få med deg Norges eneste molomuseum og turen kan gjerne avsluttes med en tur til utsiktstoppen Tanahorn – den avstikkeren angrer du heller ikke på.
7. Ytre vei langs variert vestlandskyst: Omskiftelig kultur og natur konkurrere om oppmerksomheten om du bruker et par dager på den ytre veien mellom Bergen og Førde. Istedenfor travle E39 vil du komme innom en rad fredelige fjord- og kystmiljøer. Ta avstikkere til Øygarden og Stølsheimen hvis du har med fotturstøvler og/eller kajakk.
8. Ytre vei langs sørlandskysten: Langs kysten mellom Sørlandsporten ved Risør og slutten på Sørlandet i Flekkefjord går det en ytre vei som er et godt alternativ til E18. Utenom høysesongen viser denne en annen og roligere side av sommerkysten. Flotte overnattingsmuligheter på fyr som Lyngør, Torungen eller Ryvingen.
9. Numedalen til Geilo: På turen fra Kongsberg til Geilo får du med deg Numedal, Uvdal, Dagali og Skurdalen. Underveis kan du oppleve fire stavkirker, tre fjelloverganger og det er en mengde andre gode grunner til å stoppe opp. Fine padlemuligheter i Numedalslågen og ditto fotturer på Blefjell. Rafte kan du også.
10. Vikingveien i Vestfold: Det er tett gjennom kulturminnene langs Vikingveien gjennom Vestfold. Den følger kysten gjennom fylket og byr i tillegg til vikingskip og gravhauger på besøk i en lang rad trivelige byer og tettsteder. Fine turmuligheter langs kyststiene i Østerøya, Vesterøya og Brunlanes, og padlemulighetene er utallige.
Hurtigrutemuseet i Stokmarknes
Hurtigruteskipet MS Finnmarken fra 1956 var et av de mest moderne i sin tid, men har stått på land og rustet under åpen himmel i 20 år i Stokmarknes i Vesterålen. Endelig har det fått sitt eget bygg i glass og stål, og i sommer var det planlagt åpnet som museum. Skipet er en av verdens største museumsgjenstander. Det er i skrivende stund usikkert om museet kan ta imot gjester i sommer på grunn av korona-situasjonen.
Annonse
Orangutanger på nært hold
Dyreparken i Kristiansand bidrar til et bevaringsprogram for orangutanger. Disse apene er en av verdens mest kritisk truede dyrearter, og i løpet av de siste 20 årene er bestanden på Borneo halvert. Nytt i dyreparken i år er at orangutangene får et enda større område å boltre seg på. Som gjest vil du likevel komme enda nærmere apene enn tidligere (med forbehold om reguleringer pga korona).
Fra stavkirke til hypermoderne bro
Ta en rundtur i Ryfylke fra Stavanger via Sand (Høse bru), Nesflaten, Røldal og Sauda tilbake til Stavanger. Her kan du oppleve arkitektur i verdensklasse i et spektakulært landskap. Høydepunkter er Allmannajuvet og de nedlagte sinkgruvene i Sauda, Svandalsfossen med et fall på 180 meter, Geir Grungs arkitektur på Nesflaten og Røldal Stavkirke, en av Norges eldste. Ruten er på 390 km og del av Nasjonal turistveg Ryfylke.
Annonse
Stjernehimmel og sola i øya
Det fineste Marius Nergård Pettersen vet er å krype ned i en sovepose og sove ute under åpen himmel. Med stjernehimmelen som tak og sol i øynene som vekkerklokke. Nå har han skrevet boka «Sove ute». Her deler den erfarne friluftsmannen fra Nittedal sine tips, og svarer av spørsmålene han får fra «folk flest».
– De er som regel varianter av hvordan man gjør det, hvor man gjør det og hva man trenger.
Boka handler om forskjellige måter å overnatte ute på; under åpen himmel, innunder en huk, i naturlig ly, i telt, i hengekøye, eller i snøhule.
– Det å sove ute er tilgjengelig for de fleste. Vi bor jo i verdens beste turland med de fleste juridiske rettigheter til bruk av naturen. Så lenge man følger Kardemommeloven kan man stort sett gjøre som man vil.
Et av Marius Nergård Pettersens beste råd er å starte i det små. Over hele landet er det flotte muligheter rett utenfor stuedøra.
– Feilen jeg gjorde i begynnelsen var å sette meg for store mål. Jeg skulle liksom bare gå «litt til». Selv om jeg var sliten. Men det tar tid å lage leir, og man skal også ha tid til å nyte, sitte og stirre litt i bålet. Noe også mine barn setter stor pris på, det skjer noe magisk når bålet tennes.
Målet med boka har i det hele tatt vært å få ned terskelen for å sove ute så mye som mulig, for flest mulig. Så er da også undertittelen på boka «Håndbok for netter i sovepose».
Paradisisk øy
Dette eventyret begynte på en forblåst øy i 1965. Da kjøpte Else Marie og Åsmund Bryn husmannsplassen på øya Sør-Hidle, for å bygge en familiehytte. Betingelsen var at hele øya måtte kjøpes. I 1987 ble Åsmund Bryn uføretrygdet, og begynte å beplante området for å ha noe å holde på med. I dag har den 50 mål store øya titusenvis av blomster og planter og Flor & Fjære er for lengst blitt en stor attraksjon. Hagen er ny hvert år. Det er også menyen i restauranten. Et besøk inkluderer båttur fra Stavanger, omvisning og middag. Sesongen startet 19.mai og varer til 4. oktober. Må forhåndsbestilles.
Annonse
Mye skryt i Motors hotelltest
Denne våren er det naturlig nok ikke blitt så mange nye hotelltester i Motor, men et av våre favoritthoteller, som vi har testet tidligere, er Hotel Union i Øye. Hotellet i sveitserstil ble bygget i 1891 og ligger ved Norangsfjorden. Proppfullt av knirk og historie, og med mulighet for å bestige fjelltoppen Slogen.
Hotellet fikk 84 poeng i vår test, som er en høy score og helt i toppskiktet blant de mange norske hotellene vi har testet. Du kan finne alle testene her.
Veimatguide 2020
I fem år har Motor testet veikroer langs norske veier, og hvert år har vi kåret en vinner.
I fjor ble førsteplassen delt mellom tre kvinner som både hver for seg, og ikke minst til sammen, har sørget for å gi den norske veimaten et skikkelig løft.
De tre er Benedicte Ferner på Lokstallen i Brandbu, Anni Byskov på Annis Spisested i Ringbu og Anita Gylseth på Anitas Sjømat i Reine i Lofoten.
Årets spesielle situasjon har gjort at det ikke har vært mulig å gjøre nye tester, men vi har i år oppdatert testene med siste nytt per telefon.
Vinnere tidligere år har vært: Sanngrund ved Skarnes (2018), Haukeliseter Fjellstue (2017), Valdres Mathus i Bagn (2016) og Trattoria Capri i Varangerbotn.
Annonse
Brevandring og kajakk i Jostedalen
Jostedalsbreen er den største isbreen på det europeiske fastlandet og Jostedalsbreen nasjonalpark er en av de 47 nasjonalparkene i Norge. En måte å oppleve breen på er å padle med kajakk inn til en av de flotte brearmene. En magisk opplevelse, loves det.
Padlingen kan også kombineres med brevandring. For mer info, sjekk jostedal.com
Norges mest populære fjellturer
Neppe noen overraskelse, på toppen troner Preikestolen ved Lysefjorden. I fjor besøkte over 300.000 mennesker det svimlende fjellplatået. En langt mer krevende tur enn Preikestolen, er turen til Kjerag, også kalt majesteten ved Lysefjorden med 1000 loddrette meter rett ned. Antall besøkende hit har også vært stigende (sic) de siste årene.
Andre fjellturer med risiko for kø på parkeringsplass, sti og båt er Trolltunga, Gaustatoppen og Besseggen.
Så hvorfor nevne disse turene? Fordi det i år er sjans for at nettopp disse blir mindre besøkt, da turister utenfra ikke får komme til Norge. Så hvis du noen gang har tenkt at du skal krysse av disse på listen din, så benytt anledningen.
En annen populær fjelltur i Norge er selvsagt turen til Galdhøpiggen. Vi anbefaler ruta over Styggebreen, som er spennende både for voksne og kanskje særlig for (litt større) barn.
Romsdalseggen er en av de luftige toppene som er lansert som den «nye Besseggen» og tiltrekker seg stadig flere, mens Rallarvegen fortsatt er den mest populære sykkelturen i fjellet. Aurlandsdalen er en norsk klassiker, mens det å gå over vidden fra Fløyen til Ulriken er populært hele året blant fastboende. Absolutt å anbefale også for deg som er turist i eget land. En flott tur, med flott utsikt.
Annonse
Hun kjøpte en egen øy
I 2015 kjøpte eventyreren Randi Skaug øya Naustholmen i Steigen for å utvikle den til et reisemål for opplevelser.
– Jeg ville skape et fredelig sted i en urolig verden, sier hun til Motor.
Randi Skaug forteller at hun har to verdier som stedet drives etter – sterke naturopplevelser og vennlig felleskap.
Bakgrunnen hennes er kanskje litt utradisjonell med tanke på å drive et gjestehus, men passer samtidig som hånd i hanske for å løfte fram opplevelser i naturen. Eventyreren var blant annet første norske kvinne på Everest, har besøkt 85 land og padlet med kajakken Sakteruta i Nord-Norge.
– Jeg hadde en sterk kjærlighet til Nord-Norge fra før, men etter å ha padlet Nord-Norgekysten ble jeg rett og slett avhengig. Jeg ville finne et sted der jeg kunne padle kajakken på land, og så kom denne øya til salgs ...
Naustholmen tar ellers i året imot grupper, men om sommeren kan man bestille rom enkeltvis, for minimum to netter. I løpet av sommeren huser øya også arrangementer som Kajakk & Blues og yogahelger. Man sover i hovedhuset eller to andre boenheter, som til sammen har plass til rundt 20 gjester, alternativt i et av de fire sveveteltene.
– Eller i hengekøyer, som er nytt av året, forteller Randi Skaug, der hun sitter på øya si og ser på Lofotveggen.
Det er en utsikt det er vanskelig å slå. Noe sted i verden.
Jevnaker på kartet
Museet Kistefos satte i fjor Jevnaker på kartet med broen The Twist. Bygget er tegnet av stjernearkitektene i Bjarke Ingels Group (BIG) og er av aviser og magasiner verden over beskrevet som et besøk verdt. Det 1000 kvadratmeter store bygget fungerer som galleri, i tillegg til å være en skulptur i seg selv.
Kistefos, som består av et industrimuseum, kunstutstillinger og en skulpturpark, ble startet av Christen Sveaas, barnebarn av Anders Sveaas, som i sin tid grunnla A/S Kistefos Træsliberi.
Hvert år utvides skulpturparken, som i dag inneholder 46 skulpturer av kjente internasjonale samtidskunstnere. Skulpturparken er åpen hele året, mens museet er åpent til 11. oktober, med smetteverntiltak.
Annonse
Fjellets jernstier
Det kan være en luftig glede å gå i fjellet i Norge. Vil du ha ekstra mye sug i magen, uten å klatre, kan en såkalt Via Ferrata være et alternativ. Navnet betyr jernsti og har historie tilbake til første verdenskrig, da det ble bygget slike veier i den italienske fjellkjeden Dolomittene i Italia, for at soldatene skulle komme seg fram. En jernsti har sikringsmidler som bolter i fjellet, stålwire, bøyler, stiger og broer. Det er i dag 20 slike jernveier i Norge. En av de første og største er Via Ferrata Loen. De fleste rutene tilbyr guidede turer med erfarne klatrere som veiledere.
Drømmen om en strand
Norge har noen av verdens vakreste strender – og noen av verdens kuleste (og kaldeste) bølger.
Orrestranda på Jæren er Norges lengste sandstrand. Her kan du vandre tre kilometer blant sanddyner på finkornet sand. Borestranda samme sted er kjent for surfing. Det er også Unstad i Lofoten og Hoddevik i Selje. Felles for begge de to siste er hvit sand, spektakulær natur og turkis hav.
En annen strand som er blant de mest kjente i Norge er Mjelle utenfor Bodø. Musikeren og låtskriveren Terje Nilsen sørget for det. Slik lyder et av versjene:
«Vess aille hadde funnet sæ et Mjelle,
Ei stille strand som fylte dæm med fred
Der de kun sætt sæ ned i ly av fjellet
Og tenke i gjennom tingan en gang te»
Annonse
Høyt oppe i Finnskogen
PAN Tretopphytter er det siste tilskuddet av de etter hvert mange tretopphyttene i Norge. Men arkitekturen peker seg likevel spesielt ut, og hyttene fikk i fjor hovedprisen i den prestisjetunge arkitektkonkurransen European Steel Design Awards og er blitt nominert til flere internasjonale priser. Kombinert med mystisismen og naturopplevelser på Finnskogen skulle det dermed ligge til rette for en spesiell opplevelse, med mulighet for blant annet myrsafari og skogsyoga.
Der ingen skulle tru ...
Lyst til å besøke en gammel fjellgård? Da kan du for eksempel ta båt fra Geiranger og deretter gå de 250 meterne opp til Skageflå. Familien som bodde her hadde 120 geiter, 60 sauer, fire kyr og en hest. Og måtte binde barna fast i tau ...
Et besøk på gården kan kombineres med fottur videre, som dagstur til Homlong, eller andre ruter.
Gården Skageflå byr på spektakulær utsikt, og er blant annet kjent fordi kongeparet la en del av sin sølvbryllupsfeiring nettopp hit, med servering til gjestene ved langbord på tunet.
En hemmelighet
Norge er et land fullt av hemmeligheter. Visste du for eksempel at verdens lengste tretrapp ligger i Flørli, en grend på sørsiden av Lysefjorden i Rogaland? Trappa har 4444 trappetrinn og følger rørgata til kraftverket som ble etablert her i 1918. Grenda ble fraflyttet i 1999 da driften av kraftverket ble automatisert. I dag brukes flere av husene som fritidshus og Flørli er også et utgangspunkt eller ankomstpunkt for fjellturer. Hurtigbåten anløper to-tre ganger daglig.
Hett i Tromsø
Vulkana er en ombygd fiskeskøyte som tilbyr sine gjester spa, utsøkte måltider og muligheten for spennende ekspedisjoner. For sommeren åpner Vulkana i første omgang for et litt mer avgrenset tilbud med badstu – og hopp i havet. Selv om det kanskje ikke blir noen stor ekspedisjon i første omgang, er skøyta i seg selv en opplevelse.