IKKE LEDIG: I Gabels gate på Frogner får ikke bilister med beboerparkering parkert fordi kommunen ikke skraper og brøyter. Foto: Geir Røed

NAF kritisk til Oslos snørydding:

– Dette holder ikke mål!

Slik ser bygatene ut i Oslo sentrum. Tilsynelatende ledige parkeringsplasser som ikke kan brukes fordi kommunen ikke brøyter og skraper. NAF er kritisk.

Publisert Sist oppdatert

På Frogner i Oslo ser det nå slik ut:

Flere ledige parkeringsplasser i gater som normalt er proppfulle. Men de som prøver å parkere gir opp, selv med store SUV’er. Det er ikke så lett å se det på bildet, men iskantene er høye og gropene dype.

På dette bildet, tatt i Gabels gate, fører manglende brøyting og skraping til at fire eller fem parkeringsplasser på høyre side av veien, etter parkeringsskiltet, ikke kan brukes. På andre siden av gaten sperrer en stor snøhaug for ytterligere én eller to plasser – og slik er det i mange gater i Oslo sentrum.

Les også: Se nyhetene fra vårens store bilutstilling

Sprengt kapasitet

Manglende brøyting og skraping går ikke bare ut over parkeringsmulighetene. I flere gater er kjøresporene nå så dype at mindre biler skraper nedi, har Dagsavisen fortalt.

Men brøytesjefen kan ikke love bedring.

– I Oslo sentrum har vi de siste seks ukene både dag og natt hatt to bortkjøringslag på jobb hele tiden som jobber med å skrape, frese og kjøre bort snø. I hele Oslo har vi 8-10 lag på jobb hele tiden, døgnet rundt, foteller Joakim Hjertum, seksjonssjef i veiforvaltningen i bymiljøetaten i Oslo kommune.

– Kan dere ikke ha enda flere arbeidslag?

– Vi kunne satt på flere folk, men vi har ikke mer deponeringskapasitet. Snødeponiet på Åsland er fullt, og nå er snøsmeltingsanlegget på Akershuskaia eneste alternativ. De har ikke kapasitet til mer, sier Hjertum til Motor.

Les også: Prisforskjeller på over 1000 prosent på parkering

KAN IKKE PARKERE: Snøhauger hindrer bruk av sårt tiltrengte parkeringsplasser i Oslo sentrum.

NAF kritisk

Brøytesjefen påpeker også at fresing, skraping og bortkjøring av snø er en stor logistikkoperasjon.

– Det tar tid å fjerne biler. Derfor er det en del gater i sentrum som ennå ikke er tatt.

I vinter bruker Oslo kommune i gjennomsnitt 1,3 millioner kroner daglig på brøyting, strøing og snøfjerning. Budsjettet fra i fjor er doblet.

Kommunikasjonssjef i NAF, Inger Elisabeth Sagedal, er svært kritisk til snøryddingen.

– Oslo kommune har prioritert sykkelveier og fremkommelighet for myke trafikanter. Det har gått ut over bilistene og deres parkeringsmuligheter. Situasjonen er nå slik at den ikke holder mål. Det er uheldig at bilistene ikke får brukt sårt tiltrengte parkeringsplasser, sier Sagedal.

Les også: «Man glemmer at over to millioner er avhengig av bil i hverdagen»

Beboerparkering

I de to første månedene av 2018 har det kommet fire ganger så mye snø i Oslo som en gjennomsnittsvinter, ifølge VG. Snøvinteren kommer samtidig som innføring av permanent beboerparkering i store deler av Oslo. Prisen for beboerparkeringen er tidoblet fra i fjor, og koster nå 3000 kroner i året.

Beboerparkeringen gir beboerne rett til å parkere på offentlige parkeringsplasser, hvis det er plass. NAF har vært positive til innføring av beboerparkering.

– Men nå fungerer det ikke, sier Sagedal.

– Hva bør bilister med beboerparkering gjøre dersom de ikke finner parkeringsplass?

– Dersom de ikke greier å finne parkeringsplass fordi mange plasser ikke er brøytet og skrapt, bør de vurdere å sende regningen for parkering andre steder, som i byens parkeringshus, til kommunen, sier Sagedal.

Forbrukerrådet er enig.

– Vi må ha forståelse og være tålmodige når været er som det har vært i vinter. Samtidig må vi forvente at kommunen gjør alt hva de kan for å rydde snø og takle norske værforhold, sier Anne Kristin Vie, fagdirektør for offentlige tjenester i Forbrukerrådet.

Hun mener at dersom kapasiteten for snødeponering er for dårlig, bør beboere med beboerparkering kunne be om prisavslag for beboerkortet.

– Har du betalt for parkering er det ekstra frustrerende å ikke få parkert, sier Vie til Motor.

Les også: Dette er de beste bilene i vår store vintertest

«Ikke sikret plass»

Men så enkelt er det ikke, ifølge brøytesjefen.

– Med beboerparkering er man ikke sikret plass. Tilgangen vil hele tiden være varierende, avhengig av både nedbør, anleggsarbeid og annet. Slik jeg har skjønt det har man ikke rett på refusjon dersom man ikke finner en plass, sier Joakim Hjertum.

Her informerer Oslo kommune om brøyting og bortkjøring av snø (ekstern lenke), og når de enkelte gatene skal ryddes for snø.

Les også: Så mye koster parkering i Oslo