LENGST SØR - NESTEN: Lindesnes med fyret ligger lengst sør i Norge, men det vesle skjæret Pysen er Norges aller sørligste punkt. Foto: Per Roger Lauritzen

Sør, nord, øst og vest

Norges ytterpunkter

Trodde du at Lindesnes og Nordkapp ligger lengst sør og nord i Norge? Da er du ikke alene, men du tar likevel feil.

Publisert

LENGST SØR. Svært mange tror nok at Lindesnes er Norges sørligste punkt, men det stemmer bare sånn passe. Tuppen av Lindesnes er «bare» Norges sørligste fastlandspunkt. Fyret er heller ikke Norges sørligste. Det er det Ryvingen fyr utenfor Mandal som har æren av å være.

Skal du til Ryvingen må du ha båttransport og bestille på forhånd. Når du har kommet dit, kan du se Norges sørligste punkt noen kilometer øst for fyret. Det er det vesle skjæret Pysen.

Lindesnes fyr er derimot lett tilgjengelig på stedvis smal, men god bilvei. Hvert år tar rundt 100.000 personer turen ut dit. Det er ikke rart dette er valgt til Vest-Agders tusenårssted.

Fyret ytterst på halvøya Lindesnes ble tent i 1656 og har hatt en lang og omskiftelig historie, men er fremdeles i full aktivitet. Det er også det eneste i Norge som fremdeles har fast ansatte fyrvoktere. Her kan besøkende spise i den hyggelige restauranten Fyrgryta og overnatte i Fyrvokterboligen.

LENGST NORD. Glem Nordkapp. Vil du lengst nord i Norge og ikke har tenkt å reise helt til Svalbard, må du komme deg til Knivskjellodden på Magerøya lenger vest i Finnmark. Knivskjellodden strekker seg lenger til havs like vest for Nordkapplatået. Odden når ganske nøyaktig 1.611 meter lenger nordover enn Nordkapp som svært mange turister tror er Norges og Europas nordligste punkt.

Til Knivskjellodden går det ingen vei, bare en enkel, åtte kilometer lang sti. De som vil til Norges og Europas nordligste punkt, må derfor ta beina fatt og vandre den to–tre timer lange turen utover. Det er en nydelig, merket rute, og i motsetning til besøket på turistmaskinen Nordkapp, er den aldeles gratis.

De avslipte, glatte svabergene som utgjør Knivskjellodden består av en rødlig granitt. Det gir dem en usedvanlig skjønnhet – særlig når de lyses opp av midtnattsolen. Ytterst ute på pynten finner du verken en støyende turisthall eller suvenirer til salgs. Ikke en gang en enslig liten kiosk som stempler diplomer og selger sjokolade. Dette er et fredens sted med storslagen utsikt, blant annet mot Nordkapps voldsomme profil hvis det ikke er havtåke (det hender ganske ofte) - tunge dønninger (vanligvis) og nok av plass til ro og fred. Det er et yrende fugleliv. Nå og da kommer en sel forbi, og er du heldig, kan du få et glimt av oteren som har tilholdssted i fjordene omkring.

En flott varde ble satt opp i forbindelse med tusenårsskiftet, etter initiativ fra Nordkapp Turlag.

LENGST ØST. Følger du Nasjonal Turistvei Varanger østover fra Varangerbotn, kommer du først forbi det østligste fastlandspunktet. Det ligger ved det vesle tettstedet Kiberg. Alle som har lest litt om hvilken heltemodig innsats mange av innbyggerne der gjorde i kampen mot nazismen under annen verdenskrig, bør besøke Partisanmuseet. Like i nærheten ligger Kibergneset. Under krigen hadde tyskerne en festning her, og ytterst ligger Norges østligste fastlandspunkt.

Vil du enda lenger øst i landet, må du til øya Hornøya utenfor Vardø. Det er mulig å få skyss med havnebåten ut. På øya er det et fredet fuglefjell, her ligger også Vardø kystfyr og altså Norges østligste punkt. Når du besøker Vardø, legg turen innom Norges østligste festning, Vardøhus, med historie helt tilbake til 1300-tallet.

LENGST VEST. På Lindåshalvøya i Austrheim kommune i Hordaland, ligger Vardetangen. Dette er sannsynligvis det mest ukjente ytterpunktet i Norge, nemlig det vestligste fastlandspunktet. Det er markert med en solid steinvarde, og det er en snau halvtimes fottur i lett terreng ut dit.

Det vestligste punktet i landet er ikke Vestkapp ytterst på Stadlandet i Sogn og Fjordane som mange tror, men Holmenbåen på Utvær lenger sør. Skyssbåten har lokalkjent fører som kjenner det krevende farvannet i både storm og stille. Utvær ligger cirka åtte kilometer vest for de ytterste større øyene i Solund og er den vestligste øygruppa i Norge. På 1800-tallet var det et rikt sildefiske rundt øyene, og 200–300 mennesker bodde i det vesle øysamfunnet. I dag er det fraflyttet, men husene på plassen blir tatt godt vare på som hytter, og turister kan få tak over hodet i den gamle skolestua.

Det over hundre år gamle Utvær fyr er Norges vestligste og i dag automatisert. Det ligger i utkanten av bebyggelsen i fiskeværet, og fra tårnet ser man Holmenbåen.

LENGST NORD: Fra Knivskjellodden ser man mot Nordkapplatået som ligger 1.611 meter lenger sør.