TROLSK: Haldenvassdraget byr ikke bare på et fantastisk landskap, men også imponerende ingeniørkunst. Kanalen gjennom vassdraget tok 50 år å bygge, et arbeid som startet i 1824. Foto: Steinar Fundingsrud

Koronakrisen påvirker feriemulighetene:

Sjekk disse før du planlegger sommerferien

Koronapandemien vil antagelig påvirke ferieplanene for de fleste av oss. Norgesferie kan bli alternativ 1, 2 og 3 for mange. Da er disse tipsene verdt å ta med seg når turen skal planlegges.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: «Norges beste omveier» og «Norges beste utsikter» er to bøker fra NAF som gjør veien til målet.

Per Roger Lauritzen er godt kjent for NAFs medlemmer som redaktør av Veiboka, den populære reisemakkeren som er boka med Norges i særklasse høyeste opplag (den nyeste utgaven kom i 530.000 eksemplarer).

De siste årene har han laget flere andre bøker i tillegg, to av dem har vi trykket utdrag fra her på motor.no, men de er vel verdt å minne om.

Her har vi samlet lenker til et utvalg av Norges beste utsikter!

Annonseblokk (Motor.no_blokk_1)

Subjektivt utvalg

Sammen med Reidar Stangnes i Norsk Kulturarv kom Lauritzen i 2017 med «Norges beste utsikter», som han selv kalte et «sterkt subjektivt» utvalg.

– Rene naturområder er ofte litt kjedelige, selv om det kan være fantastisk flott å se på. Hvis det er noe menneskelig virksomhet i det, en aktivitet, en attraksjon, en ufortalt historie, blir det ofte enda mer interessant, sier Lauritzen.

– Vi har prøvd å finne, i tillegg til selve utsikten, de stedene som bør besøkes for å gi innsikt og inspirasjon. Derfor har det vært særlig interessant å samarbeide med Norsk kulturarv, for de sitter på veldig mye kompetanse om kulturminner i og utenfor norske veier, sier han. 

På denne lenken kan du bestille reisebøkene fra NAF

REISESELSKAP: Bøkene kan bestilles fra NAF og koster 195 kroner pr stk for medlemmer.

«Norges beste utsikter» inngår i en serie fra NAF om reiser i Norge som hittil teller fire bøker. Utsiktene etterfulgte «Norges vakreste bilturer», «Utenfor allfarvei» og «Norges beste omveier».

Også fra «Norges beste omveier» har vi trykket et lite utvalg her på motor.no.

Her er lenke til noen av omveiene

Boka inneholder 32 veistrekninger som ikke tar deg raskeste vei til målet, men som tvertimot understreker at veien ofte er selve målet. Også denne boka er laget i samarbeid med Norsk Kulturarv, og den gir mye informasjon om disse omveiene som gode alternativer til de store gjennomfartsveiene.