HISTORISK UTSYN: Fra Steinsfjellet ser du Haugesund, øyene og storhavet. Foto: Ingun S. Harloff

Norges beste utsikter: Steinsfjellet, Haugesund

Utsikt mot natur og kulturopplevelser i havgapet

Fra Steinsfjellet ser du både storhavet, strendene og spor etter menneskelig aktivitet i flere tusen år.

Publisert Sist oppdatert

Motor presenterer en serie utdrag fra boka «Norges beste utsikter» av Veibok-redaktør Per Roger Lauritzen i NAF og Reidar Stangenes i Norsk Kulturarv.

Boka er den fjerde i serie om reiser langs norske veier. Utsiktene som er valgt er ikke bare vakre, men bør besøkes for å gi innsikt og inspirasjon. 

Boka kan kjøpes her.

Noen tidligere artikler i serien:

Ørlandet: Her bodde kvinnen som kontrollerte en sjettedel av Norge

Galdhøpiggen: Toppen av Norge

Aksla, Ålesund: 418 trappetrinn til panoramautsikt

Steinsfjellet kommer du til ved å finne Fylkesveg 938 og følge skiltingen. Det er merket parkeringsplass ca. 100 meter før toppen.

Tårnet på 35 meter har gjort fjellet til et lett kjennelig landemerke. På sørsiden av tårnet finner du informasjon om utsikten mot vest, sør, og nord. Her er det også er montert en kikkert.

I nord ser vi Ryvarden og Siggjo på Bømlo, og i vest ligger Røvær, Feøy og Utsira.

Sørover har vi Karmøy med innseilingen til Kopervik og Avaldsnes – Norges eldste kongesete, og skipsleia som gav navn til Norge gjennom Karmsundet. Mellom oss og fjorden i vest ligger Haugesund med riksmonumentet Haraldsstøtta på Haraldshaugen.

MONUMENT: Haraldsstøtta er Norges eneste riksmonument. Foto: Per Roger Lauritzen

Vi skal trekke frem noen historiske hendelser og viktige besøksmål i det flotte kystlandskapet. Vi starter ytterst på sørspissen av Karmøy og den vakre seilskutebyen Skudeneshavn.

Gamlebyen regnes som en av de best bevarte i Europa med sine i alt 225 velholdte hvite hus og sjøboder i tre. Museet i Mælandsgården beskriver kysthistorien fra 1800-tallet. Her vil du finne en autentisk beskrivelse av et hjem på Skipper Worses tid.

Geitungen fyr er en naturopplevelse i Skudeneshavns ytre havnebasseng. Fyret har en karakteristisk form og troner majestetisk som en liten borg på toppen av øya.

I dag er fyret tatt i bruk som turisthytte, og stedet er en spektakulær ferieopplevelse i storm og stille.

Avaldsnes og Vigsnes

Neste stopp er Avaldsnes, Norges eldste kongesete. I 3000 år har konger og fyrster kontrollert skipsfarten som gikk inn og ut av Nordvegen – det smale Karmsundet.

Her står fortsatt Olavskirken som ble bygget i 1250. Tett inntil kirken står bautaen Jomfru Marias synål. Sagnet sier at når den berører kirken, skal hele verden forgå.

FRA 1250: Olavskirken på Avaldsnes. Foto: Per Roger Lauritzen

På Nordvegen Historiesenter får du vite mer om vikingkongene som en gang regjerte landet herfra. En audiovisuell Harald Hårfagre guider oss igjennom historien.

Her får du også se inn i den magiske verden som folk en gang trodde var virkelig.

En kort spasertur unna ligger Vikinggarden som består av rekonstruerte bygninger fra 800-tallet. Avaldsnes ble valgt som tusenårssted for Rogaland.

Fra Avaldsnes er det en kort avstikker til Vigsnes som ligger på den andre siden av Karmøy. Vigsnes kobberverk ble startet i 1865 og var på sin tid det største i Nord-Europa.

Verdien av produksjonen utgjorde på 1880 tallet ti prosent av brutto nasjonalproduktet i Norge. Dette var et samfunn som hadde alt et moderne samfunn har i dag.

I museumssentralen kan du se utstillinger som presenterer den fantastiske gruvehistorien. Administrasjonsbygningen har blitt et særpreget serveringslokale hvor du kan få servert bl.a. rallarlunsj eller bergmannssuppe.

Les også: Her er veikroene vi har testet Norge rundt

Haugesund

Haugesund er kjent fra Harald Hårfagres saga, men utviklingen av selve byen har ikke tatt mer enn vel 150 år. Så sent som 1839 bodde det kun 12 familier ved sundet.

FIKK ET LØFT: Gode havneforhold og rikt sildefiske var avgjørende for framveksten av byen Haugesund. Foto: Per Roger Lauritzen

Ringvirkninger av det rike vårsildfisket førte imidlertid til vekst, og i 1854 hadde folketallet økt til 900. Rundt 1900 fikk vi en revolusjon av fiskemetodene samtidig som fiskebåtene fikk motorer. Byen fulgte godt med og utviklet forskjellige former for industriforedling av fiskeprodukter.

I dag er det bare én sildefabrikk igjen i Haugesund, Kyvik på Bakarøy.

Haugesund er også byen med tårnene og har flere hus i jugendstil enn jugendbyen Ålesund. Av byens mange attraksjonen nevner vi:  Dokken friluftsmuseum på Hasseløy.

Bygningene viser bo- og arbeidsforhold fra sildetida, 1850-1960. Karmsund folkemuseums samling dekker regionens nyere kulturhistorie med hovedvekt på jordbruk, fiske, sjøfart, håndverk, bo- og byggeskikk. Haugesund rådhus, et monumentalt klassisistisk bygg.

«De fire vinder», en skulptur av Nina Sundbye, ble avduket foran Rådhuset ved byens 150-årsjubileum i 2004. Ved bryggekanten, ved Rica Maritim, kan du se bronsestatue av filmdivaen Marilyn Monroe laget av Nils Aas.

På en høyde rett nord for Haugesund sentrum står 29 høyreiste bautasteiner og omkranser en stor monolittstein.

Dette er Haraldsstøtta – Norges eneste riksmonument, som ble reist i 1872 for å markere Harald Hårfagres samling av Norge til ett rike under slaget ved Hafrsfjord i 872. Monumentets plassering er ikke tilfeldig; haugen bautaene befinner seg på, ble ansett som Harald Hårfagres gravhaug.

En båttur til levende øysamfunn

Rundt ti kilometer nordvest for Haugesund sentrum ligger Røvær. Øygruppa er en del av Haugesund kommune og har ca. 90 innbyggere. Røvær skole har rundt 20 elever fra 1. til 10. klasse. Rutebåten har 7–9 daglige avganger til sentrum i Haugesund.

Feøy er en øygruppe i Karmøy kommune beliggende mellom Haugesund og Utsira. Det går daglig rutebåt til Haugesund og arbeidsrute til Torvastad som muliggjør dagpendling til jobb, da overfarten tar bare 10 minutter. Feøy har om lag 30 fastboende.

«Ytterst i verden, ytterst i vest», heter det i et dikt av Ola Bremnes. Og der, ytterst i vest, 18 kilometer fra fastlandet, ligger Utsira, Norge minste kommune målt etter innbyggertall.

Fergeturen fra Haugesund tar ca. en time.

Utsira fyr fra 1844 er et av Norges få tvillingfyr. I skoleferien er fyret åpent og inneholder galleri og utstillinger.

LANGT UTE: Utsira havn. Den nærmeste trygghet når været skiftet fra stille til storm. Foto: Per Roger Lauritzen

Turløyper går mellom hustufter fra folkevandringstiden og steinalderen. En steinalderboplass er trolig fra omkring 8000 før vår tidsregning, i så fall blant landets eldste.

Utsira er også kjent i ornitologiske kretser på grunn av artsrikdommen i trekksesongene.

Vindmøller på Utsira er en del av et større pilotprosjektet som viste hvordan vindkraft og hydrogen sammen kan sikre energiforsyning,  og gjøre et helt samfunn uavhengig av fossilt brensel.

Ryvarden og Siggjo på Bømlo

Ryvarden kulturfyr, som vi ser i nord, er i dag et populært utfartssted med kafé og kunstgalleri.

Ryvarden har vært et landemerke langs kysten siden vikingtiden, og den første varden ble bygd av Flòke Vilgerdsson i 869. Ryvarden fyrstasjon ble opprettet i 1849, og fyret var bemannet frem til 1984.

I tillegg til kafé og kunstgalleri har Ryvarden tilbud om overnatting i fyrvokterboligen. Ved Ryvarden står et minnesmerke etter Sleipner-ulykken i 1999 der 16 mennesker omkom.

Espevær har historiske paralleller til Utsira, Røvær og andre øysamfunn langs kysten. Før fiskebåtene fikk motor var nærheten til fiskefeltene av stor betydning. Midt på 1800-tallet kunne det være 20 000 mennesker på øya når silda kom.

Baadehuset og Hummarparken er museum fra storhetstiden og er åpne for omvisning. I dag er innbyggertallet rundt 100. Du parkerer i Eidesvik på Bømlo hvor skyssbåten går i fast rute ut til øya. Overfarten tar 10 minutter.

På Bømlo finner vi også et viktig historisk sted fra vikingkongens storhetstid. Til Mosterhamn kom Olav Tryggvason i 995 for å kreve farsarven sin og for å kristne landet. I 1024 kom Olav Haraldsson, som ennå ikke hadde blitt den hellige, og den eldste kristenretten i Norge ble innført vedtatt på Mostratinget. Moster gamle kirke er fra ca. 1100.

I parken er ca. 500 rododendronbusker plantet, en gave til 1000-årsjubileet i 1995.

TÅRN: Geitungen fyr troner majestetisk som en liten borg i Skudeneshavns ytre havnebasseng. Foto: Per Roger Lauritzen

Moster Amfi er en unik friluftscene med plass til 1200 tilskuere. Inne i amfiet ligger utstillingen «Frå heidendom til kristendom», en vandring gjennom den norrøne mytologien, samfunnet i vikingtida og overgangen til kristen tro.

I tunnelen bak amfiet kan du oppleve bergverksutstillingen «Steinriket Bømlo». I Amfikafeen kan du blant annet kjøpe vikingsodd og nystekte vafler.

Vil du vite mer?

Høyeste utsiktspunkt i Haugesund kommune er Klauv på 246 m. Se NAF Veibok om Haugesund. Nyttige nettsider er www.naf.no/ruteplanlegger, www.ut.no, www.visitkarmoy.no, www.visithaugesund.no, www.visitsunnhordland.no. Skudeneshavn, Vigsnes Grubeområde, Ryvarden kulturfyr og  Moster Amfi kan smykke seg med kvalitetsmerket Olavsrosa frå Norsk Kulturarv. Se www.kulturarv.no