NASJONALSANG: Det var fra Sverresborg at Kong Sverre talte Roma midt imot! Foto: Wikipedia

NORGES BESTE UTSIKTER: SVERRESBORG

Se en historisk by fra et historisk sted

Hovedvegen mellom sør og nord i Norge passerte tidligere forbi Sverresborg, således også pilegrimsleden, og mange så Nidaros for første gang fra dette punktet.

Publisert Sist oppdatert

Motor presenterer en serie utdrag fra boka «Norges beste utsikter» av Veibok-redaktør Per Roger Lauritzen i NAF og Reidar Stangenes i Norsk Kulturarv. Boka er den fjerde i serie om reiser langs norske veier. Utsiktene som er valgt er ikke bare vakre, men bør besøkes for å gi innsikt og inspirasjon. Boka kan kjøpes her.

Tidligere artikler i samme serie:

Reinehalsen: Der naturkreftene og sanseinntrykkene er sterkest

Kongens Utsikt, Krokskogen: Kongelige rundskuer

Tanahorn: Berlevåg: Barentshavet neste!

Notodden, Rjukan og Vemork: Utsikt mot et mesterverk

Gjevilvannet: Storslått i Trollheimen

Titran på Frøya: Her tok stormen 140 fiskere

Sverresborg ligger rundt ruinene av kong Sverres middelalderborg, men her ligger mer enn den gamle borgen. Det offisielle navnet på hele området er Sverresborg Trøndelag Folkemuseum.

Dette er et stort kulturhistorisk museum med bygde-avdeling, byavdeling og mange tilbud for barn og voksne. Museet viser hvordan trønderne bodde, levde og arbeidet på 1700- og 1800-tallet.

Den eldste bygningen er Haltdalen stavkirke fra 1170, og et av museets spisesteder, Vertshuset Tavern, er fra 1739. Her kan en få servert tradisjonell, norsk mat som klubb og fiskekaker.

Basisutstillingen har det betegnende navnet «Livsbilder». De vel 60 bygningene som er gjenreist på museumsområdet, kommer fra ulike tidsepoker og ulike deler av Trøndelag. Trøndelag Folkemuseum, Sverresborg, er tusenårssted for Sør-Trøndelag.

Fra Sverresborg og Trøndelag Folkemuseum. Foto: Dino Makridis, Sverresborg og Trøndelag Folkemuseum

Kong Sverre var leder for birkebeinerne og omtales som den mest begavede konge som noensinne har regjert i Norge. Han la grunnlaget for en ny kongeætt, Sverreætten, som regjerte fram til unionen med Danmark. Ættens våpenskjold er utgangspunkt for Norges riksvåpen, løve i gull på rød bunn.

På Slottsfjellet, vest for Trondheim, bygde han landets første steinborg, og her levde han sitt liv med sin familie og sine menn. Borgen ble bygget vinteren 1182-83.

Baglerne ødela borgen to ganger, begge ganger ble den gjenoppbygd, siste gang av kong Sverres barnebarn Håkon Håkonsson. Med Håkon Håkonsson regner vi den territorielle rikssamlingen for avsluttet.

På 1100-tallet var det sterk strid mellom kongemakt og kirkemakt. Striden gjaldt hvem som skulle ha innflytelse over kirken: paven og biskopene eller keiseren og kongene. Sverre blir husket for å ha «talt Roma midt i mot» Dette har blitt et begrep for den som går imot den rådende oppfatning eller står alene mot overmakten.

Kong Sverre omtales i andre verset av Ja, vi elsker av Bjørnstjerne Bjørnson: «…fra dets høye Sverre talet Roma midt imod.»

Skattkisten Nidarosdomen

Trøndernes hovedstad har også vært Norges hovedstad og i perioder vært kalt Nidaros, sist i en kort periode rundt 1930.

I hjertet av Trondheim ligger Norges nasjonalhelligdom, Nidarosdomen. Allerede i 1070 startet man å bygge Kristkirken, som den ble kalt i middelalderen, i Nidaros. Kirken ble reist over Olav den helliges grav og har vært et viktig besøksmål for mennesker fra fjern og nær i århundrer.

NASJONALHELLIGDOM: Nidarosdomen er Nordens største middelalderbygning. Foto: Per Roger Lauritzen

Nidarosdomen er Nordens største middelalderbygning, 101 m lang, 50 m bred, og den er gotikkens store minnesmerke i Nord-Europa. En smal trapp med 172 trinn fører opp til tårnet. Vel oppe kan du nyte en flott utsikt over byen.

Nidarosdomen er som en stor skattkiste full av vakre kunstverk.

Erkebispegården ligger vegg i vegg med Nidarosdomen. Den ble påbegynt i andre halvdel av 1100-tallet. Den er Nordens eldste verdslige bygning og et av de best bevarte anlegg av sitt slag i Europa. Erkebispegården var erkebiskopens bolig fram til reformasjonen i 1537.

Museet i Erkebispegården viser originalskulpturer fra Nidarosdomen og funn fra arkeologiske utgravninger.

Tett mellom severdighetene

Munkegata starter ved Nidarosdomen, og på den korte strekningen ned til Ravnekloa passerer vi mange severdigheter. Det starter allerede i Munkegata 5 hvor Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum ligger. De historiske samlingene viser møbler, sølv, glass og kunsthåndverk fra 1500-tallet fram til i dag. Klassikere fra hele Europa og 1900-tallets kunsthåndverk og design er spesielt vektlagt.

Sentralt i gata ligger Torvet. Det er det sentrale torget i Trondheim og er et resultat av Johan Caspar de Cicignons byplan fra 1681. I 1921 ble det reist en statue over byens grunnlegger Olav Tryggvason. Olav Tryggvason-monumentet var laget av Wilhelm Rasmussen. I 1930 ble det laget et solur på bakken rundt statuen der søyleskyggen utgjør langviseren i uret.

Stiftsgården, som ble bygd i årene 1774-78, ligger i Munkegata 23. Stiftsgården blir regnet som Nordens største trepalé med sine ca. 140 rom på tilsammen 4000 kvadratmeter. Opprinnelig var dette boligen for enkefrue og kammerherrinne Cecilie Christine Schøller.

I dag er Stiftsgården Kongens og Dronningens offisielle residens i Trondheim.

Gården er åpen for omvisning men med forbehold om kongelig besøk. Nederst i Munkegata ligger altså Ravnekloa, der båten til Munkholmen starter.

Gamle Bybro ligger ved Kjøpmannsgata og er et av Trondheims karakteristiske kjennetegn. Broen går over Nidelva fra Kjøpmannsgata til Bakklandet.

Broen kalles gjerne «Lykkens Portal», et kjælenavn fra Oskar Hoddøs vals «Nidelven stille og vakker du er». Eldste bro på stedet ble reist i 1685. Nåværende bro stammer fra 1861.

Fra Gamle Bybro er veien kort til Kristiansten festning. Den ble anlagt i 1682-84, og hovedtårnet ligger i direkte forlengelse av Nidarosdomens lengdeakse. På 1700-tallet ble Kristiansten utvidet til den form den har i dag.

Forsetter du nedover Kjøpmannsgata mot havna, kommer du til Brattørbrua. En ny gangbro tar deg over til Solsiden hvor Pirbadet ligger. Du kan også fortsette mot Brattørkaia hvor Rockheim ligger.

Det nasjonale museet for populærmusikk, er den siste tilveksten blant Trondheim attraksjoner. Museet skal samle inn, ta vare på og videreformidle norsk populærmusikk fra 1950-tallet og fram til i dag. Tidstunnelen presenter artister, musikk og gjenstander i kulturhistorisk kontekst og er Rockheims hovedutstilling.

Hall of Fame hedrer personer som har hatt stor betydning for norsk populærmusikks utvikling og utbredelse. Artister/grupper med ekstraordinære karrierer og andre som har hatt en særlig innflytelse på populærmusikkens historie i Norge, kan innlemmes i Rockheim Hall of Fame.

Populære Munkholmen

Trondheim er full av steder som både gir utsikt og innsikt. Blant disse er den vesle øya Munkholmen som ligger en kort båtreise ut fra sentrum i samme retning som Munkegata går.

POPULÆRT: Munkholmen ligger en kort båtreise fra Trondheim sentrum. Foto: Wikipedia

I vikingtiden var Munkholmen Trondheims rettersted, og Håkon jarl og trellen Karks hoder ble satt på staker her i år 995. Det første klosteret ble trolig grunnlagt av Kong Knut den mektige så tidlig som i 1028. Munkholmen ble i 1658 gjort om til festning og fengsel og senere også tollstasjon.

I dag er Munkholmen et populært utfartssted med badeplass og restaurant.

Fra Munkholmen ser du mot Lade hvor Ringve Museum ligger. Det er et nasjonalt museum for musikk og musikkinstrumenter med samlinger fra hele verden. Museet ligger på Ringve Gård. Dette var Tordenskiolds barndomshjem.

I Ringve Botaniske Hage kan du finne 2000 ulike planter.

Fra Munkholmen ser du også mot Trondheims beste utsiktspunkt, Tyholt-tårnet. Det er blant byens mer moderne landemerker. 74 meter over bakken finner du en roterende restaurant. Er det noen steder vi kan snakke om panoramautsikt, så må det være her.

Tyholt-tårnet er et radio- og telekommunikasjonstårn og den totale høyden er 124 meter.

Fjellet Munken

Du må gjerne ta båtturen til Munkholmen, men vi vil også invitere deg på en annen båttur, ferga fra Flakk til Rørvik. Her, på den andre siden av Trondheimsfjorden. ligger fjellet Munken.

Det spesielle med Munken er at den ligger i forlengelsen av aksen mellom Nidarosdomen og Munkholmen.

Nord-Europas lengste klatresti fører deg til toppen. Sikkerhetsopplæring og leie av utstyr finner sted ved Hindrum Fjordsenter og ikke ved Munkstigen klatresti. Det er også mulig å komme seg opp til toppen ved å følge en normal sti. Da følger du bilveien fram til gratis parkeringsplass ved forsamlingshuset Revelltun på Seter i Leksvik.

Fra toppen av Munken, 518 m.o.h., har du panoramautsikt tilbake over Trondheim og Trondheimsfjorden.

Vil du vite mer?

Høyeste utsiktspunkt i Trondheim kommune er Storheia, 566 m.o.h. Se NAF Veibok om Trondheim. Nyttige nettsider er www.naf.no/rute-planlegger, www.kulturarv.no, www.ut.no, www.trondheim.no og www.munkstigen.no.