UTSYN: Skaugumsåsen er sannsynligvis Askers mest populære utsiktspunkt – med god grunn. Foto: Per Roger Lauritzen
UTSYN: Skaugumsåsen er sannsynligvis Askers mest populære utsiktspunkt – med god grunn. Foto: Per Roger Lauritzen

Norges beste utsikter: Hovdehytta

På Askers tak

Tidligere hadde luftforsvaret stor nytte av utsikten fra Hovdehytta i Vestmarka. Nå er det turfolket i Asker som kan glede seg over rundskuet.

Publisert Sist oppdatert

Motor presenterer en serie utdrag fra boka «Norges beste utsikter» av Veibok-redaktør Per Roger Lauritzen i NAF og Reidar Stangenes i Norsk Kulturarv.

Boka er den fjerde i serie om reiser langs norske veier. Utsiktene som er valgt er ikke bare vakre, men bør besøkes for å gi innsikt og inspirasjon. 

Boka kan kjøpes her.

De tre siste artiklene i serien:

Aksla, Ålesund: 418 trappetrinn til panoramautsikt

Austrått, Ørlandet: Her bodde kvinnen som kontrollerte en sjettedel av Norge

Hagalid og Preikestolen: Spektakulært i Rogaland

Det er slettes ikke alltid slik at de mest avsidesliggende hyttene byr på de største opplevelsene eller den beste utsikten.

Hovdehytta på Furuåsen i Asker er en plass hvor turfolket får godt betalt i form av en utrolig oversikt for en kort tur.

Bare en bratt halvtimes vandring fra gården Bergsmarka, ved veien til utfluktsstedet Solli kan de beundre rundskuet.

Fra trappa på hytta har de besøkende hele horisonten foran seg.

De som finsikter på kartet vil oppdage at de ser helt fra det 529 meter høye Tryvasshøgda ved Oslo i nordøst til den 404 meter høye åsen Hvittingen på grensen mellom Sande og Holmestrand i sørvest.

Og de trenger ikke verken kart eller fagkunnskap for å beundre synet av det vakre landskapet i Asker og Bærum som ligger brettet ut foran dem.

Løfter de blikket litt får de i tillegg med seg store deler av Indre Oslofjord og Nesoddlandet også.

Har de ikke med seg stort nok kart eller er sikten dårlig kan de trøste deg med at peileskiva Asker Turlag har stilt opp utfor hytta si, forteller hva de kan se.

Det var slakter Thoralv Hovde fra Asker som satte opp hytta på Askers flotteste utsiktstomt i 1922. Han og familien brukte hytta flittig, i hvert fall frem til krigen.

I løpet av de fem årene med tysk okkupasjon ble hytta av og til brukt av hjemmefronten. De verdsatte sikkert den gode oversikten de hadde fra Hovdehytta.

På slutten av 1950-tallet ble stedet brukt av Luftforsvaret og bemannet med frivillige Heimevernsfolk som skulle holde øye med luftrommet over Oslo-området.

Grillplass med oversikt

Behovet for Asker Luftvaktpost forsvant imidlertid etter at Nike batteriet ble opprettet på Rustan, like i nærheten av Furuåsen.

Heimevernet flyttet ut og Hovdehytta ble stående til nedfalls. Om hytta holdt på å dette ned var utsikten like god.

PANORAMA: Askers videste utsikt fra en hyttetrapp og en grillplass finner du på Hovdehytta. Foto: Per Roger Lauritzen
PANORAMA: Askers videste utsikt fra en hyttetrapp og en grillplass finner du på Hovdehytta. Foto: Per Roger Lauritzen

Mange turfolk la ofte søndagsturen over Furuåsen og bortom Hovdehytta for å beundre rundskuet derfra. Flere av dem ergret seg nok over skjebnen til denne hytta.

Det ble tatt noen initiativer, men først etter at Asker kommune fikk kjøpt hytta ble det fortgang i sakene.

Kommunen solgte hytta videre til DNT Oslo og Omegn og der i huset tok det nystiftede turlaget i Asker godt tak i saken. Hytta ble totalrestaurert og innviet høsten 2007.

Og så langt har dette blitt en stor suksess som turfolket i Asker vet å verdsette. Mange overnatter i den trivelige hytta, men adskillig flere har slått seg ned på utsiden av Hovdehytta, fyrt opp i den solide grillen Turlaget har fått i stand og beundret utsikten.

Det spørs om det er noen andre steder i Norge med like god utsikt fra grillplassen?

Skaugumsåsen

Ikke langt unna Hovdehytta ligger Skaugumsåsen. Det er også en ås som byr på utrolig flott utsikt over indre deler av Oslofjord.

Skaugumsåsen ligger ovenfor Skaugum gård, hvor kronprinsfamilien holder til.

I nabolaget ligger også det flotte Semsvannet. Det er Asker kommunes tusenårssted og byr på så store naturkvaliteter at det ligger en rekke naturfredninger her.

Turen opp på Skaugumsåsen er også svært populær blant Askers befolkning. Mange tar turen dit fra Vestmarkssetra på nordsiden, men de fleste tar nok den kortere turen fra parkeringsplassen ved Semsvannet.

Turen opp gjennom den frodige skogen og etter hvert stadig brattere rasmarkene i fjellsiden, går på en tydelig sti.

Du bør nok regne med å bruke bortimot en time på turen opp. Fra toppen har du også her panoramautsikt over store deler av indre Oslofjord og langt innover områdene bak.

Vil du vite mer:

Høyeste punkt i Asker kommune er Haga-hogget på 459 m. Se NAF Veibok om Asker. Nyttige nettsider er www.naf.no/ruteplanlegger, www.ut.no og www.dntoslo.no.