ET UFORGLEMMELIG FARGESPILL: I Sossusvlei ligger Namibias ikoniske, rød-oransje sanddyner. Fargen skifter med lyset, og de eldste sanddynene har den mest intense fargen. Til tross for den minimal tilgang på vann lever det både planter og dyr i ørkensanden. Foto: Vista Travel
ET UFORGLEMMELIG FARGESPILL: I Sossusvlei ligger Namibias ikoniske, rød-oransje sanddyner. Fargen skifter med lyset, og de eldste sanddynene har den mest intense fargen. Til tross for den minimal tilgang på vann lever det både planter og dyr i ørkensanden. Foto: Vista Travel

19.–31. mars 2019

Namibia - safari, sanddyner og et fantastisk dyreliv

Namibia med sitt unike naturlandskap, røde sanddyner og et rikt dyreliv, er et reisemål i verdensklasse. Det er hit prins Harry og hans Meghan helst ville på bryllupsreise.

Publisert

 Dette er en unik og eksotisk opplevelse! 

Kjersti Lie Holtar er vår reiseleder og Namibias nye konsul i Norge. Hun har bodd i landet i nesten seks år. Vi kunne ikke fått et bedre reisefølge på denne turen som er skreddersydd eksklusivt for NAF-medlemmer. 

Namibia sies faktisk å være et av Afrikas beste steder å se dyr. På vår rundreise bor vi på førsteklasses hoteller og komfortable lodger hvor vi kommer nært på naturen og dyrene.

I hovedstaden Windhoek og den hyggelige kystbyen Swakopmund oppleves den tyske kolonitidens påvirkning tydelig i arkitektur, kultur, språk og mat.

Namibias ikoniske, rød-oransje sanddyner er noen av verdens høyeste, og til tross for den minimale tilgangen på vann finnes det både planter og dyr, som insekter, reptiler, gnagere og ulike antilopearter i sanden.

Nasjonalparken Etosha er et av turens høydepunkter og regnes for å være et av de beste stedene i Afrika å se ville dyr. Etosha betyr «stor, hvit plass» og refererer nettopp til saltsletten, som er en del av Ovambo-bassenget. Området er normalt svært tørt, men fylles med vann i regntiden (november-april). Da tiltrekker det seg blant annet store flokker med flamingoer og pelikaner.

Det mer fruktbare området rundt saltsletten har et svært rikt dyreliv, som utenom regntiden er avhengig av de femti vannhullene som finnes i parken.

Ved disse vannhullene kan man blant annet oppleve den stedegne arten sortmasket impala, spissneshorn, afrikansk savanneelefant og sjiraff, i tillegg til løve, leopard, gepard, afrikansk villhund og stripet sjakal.

Twyfelfontein er kjent for en av verdens største samlinger av helleristninger. De rundt to tusen figurene er rundt 6000 år gamle.

Dette er bare noen av høydepunktene på en opplevelsesrik tur i et vakkert og særpreget land.

Velkommen!

Dette er noen av høydepunktene: 
• Sanddynene i Sossusvlei
• Helleristninger fra steinalderen ved Twyfelfontein
• Heldagssafari i Etosha nasjonalpark
• Besøk til AfriCat stiftelsen i Okonjima reservatet
• Swakopmund – kulturminner fra tysk kolonitid
• Kalahariørkenen 

Reiseleder Kjersti Lie Holtar
Kjersti Lie Holtar er Namibias nye konsul i Norge og har fulgt landet tett helt siden Namibias frigjøring i 1990.

Kjersti har tidligere bodd i Windhoek i nesten seks år, og jobbet med bistand, kulturutveksling og handelsvirksomhet innen håndverk siden 1990-tallet. Dette har gjort at hun kjenner landet svært godt, og hun deler med glede kunnskap, erfaring og opplevelser utenfor den vanlige turistruta.

I tillegg til kunnskap om de interessante og utfordrende samfunnsmessige forholdene i Namibia, vet Kjersti hvor du bør dra, hva du bør se, hva du bør spise og hva du bør handle med deg hjem.

Se hele dagsprogrammet under.

PRIS FOR NAF-MEDLEMMER

34.980 kroner per person i delt dobbeltrom
Enkeltrom 38.380 kroner

PÅMELDING

For påmelding og mer informasjon se www.vistatravel.no/Namibia
For spørsmål:
E-post: [email protected]
Telefon: 21 99 56 00

ALT DETTE ER INKLUDERT

• Fly Oslo–Windhoek t/r med KLM (fly fra andre byer i Norge på forespørsel)
• Rundreise med komfortable busser med aircondition i Namibia
• Ti netter på førsteklasses hotell og lodger med frokost
• Åtte middager
• Utflukter iht. program
• Inngangsbilletter til parker, reservater og severdigheter
• Lokal engelsktalende guide
• Norsk reiseleder fra Vista Travel

Prisen inkluderer ikke
• Måltider utover dem som er nevnt over (F og M indikerer om frokost eller middag er inkludert denne dagen. )
• Drikkevarer
• Reise- og avbestillingsforsikring

Dag 1, tirsdag 19. mars
Oslo – Windhoek

Vi møtes på Oslo lufthavn om ettermiddagen og flyr med KLM via Amsterdam til Windhoek. Underveis er det mellomlanding i Luanda i Angola, men ikke flybytte. Ankomst Namibia neste dag. 

Dag 2: onsdag 20. mars
Windhoek – Okonjima

Vi lander i Windhoek, Namibias hovedstad, ved lunsjtider. Ved ankomst blir vi møtt av vår engelsktalende lokalguide som ønsker oss velkommen. Fra flyplassen kjører vi nordover mot Okonjima reservatet, drøye tre timers kjøring. Vel fremme sjekker vi inn på Okonjima Lodge, og får hvile etter reisen. Om kvelden samles vi til informasjonsmøte og felles middag. (M)

Dag 3, torsdag 21. mars
Okonjima – Etosha

Okonjima tilhører AfriCat stiftelsen, et reservat og rehabiliteringssenter for Afrikas store rovdyr, spesielt kattedyr som leoparder, løver og geparder. Dette er dyr som har vært i fangenskap eller på annen måte ikke klarer seg i naturen. Dyrene ferdes fritt sammen med andre dyr i det innhegnede reservatet, og man forsøker å skape forhold som får rovdyrene til å fortsette å jage sin egen føde. Vi får vite mer om stiftelsens arbeid, som blant annet inkluderer kunnskapsformidling og forskning. Det blir også en kjøretur i reservatet for å se nærmere på dyrelivet.

Om ettermiddagen fortsetter ferden nordover. Etter rundt 2,5 timers kjøring kommer vi til Etosha nasjonalpark, hvor vi sjekker inn på Toshari Lodge. Her skal vi bo i to netter. (F, M)

Dag 4, fredag 22. mars
Etosha

Heldagssafari i Etosha nasjonalpark.

Toshari Lodge ligger kun 25 kilometer fra Andersons Gate, ved yttergrensen til fantastiske Etosha nasjonalpark; en perfekt beliggenhet for dagsturer i nasjonalparken. Etosha er et av turens høydepunkter og regnes for at være blant Afrikas beste steder for dyreobservasjoner.

Nasjonalparken domineres av en enorm saltslette. Etosha betyr «stor, hvit plass» og refererer nettopp til saltsletten, som er en del av Ovambo-bassenget. Området er normalt svært tørt, men det fylles med vann i regntiden (november-april) og tiltrekker seg store mengder fugler og dyr, blant annet store flokker med flamingoer og pelikaner.

Det mer fruktbare området rundt saltsletten har et svært rikt dyreliv, som utenom regntiden er avhengige av de femti vannhullene som finnes i parken.

Ved disse vannhullene kan man blant annet oppleve den stedegne arten sortmasket impala. Ellers finnes spissneshorn, afrikansk savanneelefant og sjiraff der, i likhet med en rekke andre dyr, som løve, leopard, gepard, afrikansk villhund og stripet sjakal. (F, M)

Dag 5, lørdag 23. mars
Etosha – Twyfelfontein

Etter frokost forlater vi Etosha og kjører via Khorixas til Twyfelfontein i Kuneneregionen nordvest i Namibia. Underveis stopper vi for å se Den forsteinede skog vest for Khorixas. I et tørt, åpent område ligger en samling av massive trestammer som er blitt forsteinet gjennom en spesiell prosess. Noen av stammene er opptil 34 meter lange, seks meter i omkrets og sies å være rundt 260 millioner år gamle! Siden det ikke finnes spor av røtter tror man at disse trestammene kom hit under en massiv oversvømmelse i forhistorisk tid.

Det blir også en stopp i en tradisjonell Himba-landsby, hvor vi besøker landets første stiftelse for foreldreløse barn – the Otjikandero Community Trust. Penger som komme inn fra besøk i landsbyen går til å kjøpe mat og andre nødvendigheter. Målet er å gi den lokale stammen mulighet for å overleve samtidig som de ivaretar sin særegne kultur og tradisjoner.

Om ettermiddagen kommer vi til Twyfelfontein Lodge som ligger nydelig til langs en åsside. Lodgen er bygget i naturstein for å passe inn i den omkringliggende naturen. Det er flott utsikt fra terrassen over Huab-dalen, ørkenområdene og fjellene i det fjerne. (F, M)

Dag 6, søndag 24. mars
Twyfelfontein – Swakopmund

Twyfelfontein er kjent for å ha en av verdens største samlinger av helleristninger. De rundt to tusen figurene som er malt og risset inn i fjellet, er skapt av et jeger- og samlerfolk, som levde i området i steinalderen (for cirka seks tusen år siden). Helleristningene viser flodhester, elefanter, struts og sjiraffer, samt bilder av dyrs og menneskers fotavtrykk. Området omfatter også seks huler med steinmalerier av mennesker, malt i rød oker. Twyfelfontein har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 2007.

Før vi forlater Twyfelfontein skal vi se to andre naturattraksjoner i området. Den første er nasjonalmonumentet Burnt Mountain (afrikaans: Verbrande Berg), som er en høyde av forsteinet lava ved foten av en 12 kilometer lang vulkanrygg. Høydens røde, brune, lilla og hvite farger gir en særegen kontrast til de omkringliggende, 200 millioner år gamle sandfargede skifersteinene.

Neste stopp er de såkalte Organ Pipes – en steinformasjon som består av kolonner med basalter som ligner orgelrør. Orgelrørene ble dannet for rundt 150 millioner år siden ved at flytende lava trengte inn mellom skifersteinen og over tid ble utsatt for erosjon.

Fra Twyfelfontein er det knappe fem timers kjøring til den populære kyst- og feriebyen Swakopmund. Byens arkitektur og kultur er sterkt preget av den tyske kolonitiden, og her finnes mange flotte bygninger som står i sterk kontrast til den omkringliggende ørkenen.

Vårt hotell, hvor vi skal bo i to netter, har en sentral beliggenhet og er et utmerket utgangspunkt for en spasertur rundt i byen. (F)

Dag 7, mandag 25. mars
Swakopmund

Swakopmund var den viktigste havnen under tysk kolonistyre (1884–1915), og er i våre dager Namibias største havneby med cirka 45 000 innbyggere. Byen ligger mellom det kalde Atlanterhavet og den golde Namibørkenen.

Om morgen skal vi på båttur langs kysten. Er vi heldige får vi se både delfiner, sel og pelikaner. Kanskje en av selene kommer opp i båten også? Underveis får vi servert, østers og snacks, og kan nippe til musserende vin.

Ettermiddagen er din til å utforske Swakopmund i eget tempo eller til å nyte sol og varme på stranden. Byen har noen flotte, lange sandstrender og en gjennomsnittlig dagtemperatur på 22 grader i mars. Temperaturen i sjøen ligger på 15 grader.

Ellers er dette en hyggelig småby å vandre rundt i og se på folkelivet. Av attraksjoner kan blant annet nevnes Swakopmund museum, det nasjonale akvarium og Krystallgalleriet. (F, snacks)

 

Dag 8, tirsdag 26. mars
Swakopmund – Sossusvlei

Det er tid for å si farvel til Swakopmund og fortsetter reisen sørover til Namibørkenen, som strekker seg to tusen kilometer langs Afrikas Atlanterhavskyst. Namibørkenen regnes for å være verdens eldste ørken, mer enn 50 millioner år gammel.

Dagens mål er Sossusvlei (cirka fem timers kjøring). Vi stopper underveis for å se det egenartete månelandskapet utenfor Swakopmund, og Welwitschia-planten - en rufsete ørkenbusk, som både er Namibias nasjonalblomst og en sentral severdighet.

Denne særegne planten er endemisk til ørkenområdene i Namibia og Angola, områder med ekstremt lite nedbør, og der fuktigheten hovedsakelig tilføres gjennom tåke. Det antas at de største plantene kan være over to tusen år gamle, og de er dermed noen av de lengstlevende organismer på jorda.

Sossusvlei er stedet med Namibias ikoniske, rød-oransje sanddyner. Fargen indikerer en konsentrasjon av jern i sanden og de eldste sanddynene har den mest intense fargen. Dette er noen av verdens høyeste sanddyner, den høyeste er på hele 388 meter. Til tross for den minimale tilgangen på vann finnes det både planter og dyr, som insekter, reptiler, gnagere og ulike antilopearter.

Vi skal bo to netter på Sossusvlei Desert Camp, som ligger noen få kilometer fra inngangen til Namib Naukluft-parken og nær de spektakulære sanddynene. Den hyggelige leiren er bygget for å passe inn i landskapet og har 28 separate hytter og et lite, felles basseng. (F, M)

Dag 9, onsdag 27. mars
Sossusvlei og Sesriem-kløften

Ved soloppgang kjører vi til Sossusvleis store sanddyner for å oppleve det dramatiske fargespillet i ørkenen når solen langsomt stiger opp. Nyt den fascinerende utsikten over sanddynene og skyggene som hele tiden forandrer fargen på sanden.

 Vi ser også den uttørkede sjøen Deadvlei, der døde, skulpturlignende trær strekker sine nakne grener mot den høye, blå himmelen.

På vei tilbake til lodgen stopper vi ved Sesriem-kløften, som er tretti meter dyp og tre kilometer lang og formet av Tsauchab-elvens løp gjennom flere millioner år.

Resten av ettermiddagen er til egen disposisjon. Du kan sitte i skyggen på verandaen din og lese en god bok, eller slappe av ved bassenget. (F, M)

 

Dag 10, torsdag 28. mars
Sossusvlei – Kalahari

Vi forlater Sossusvlei og kjører østover (cirka fem timer) til Kalahariørkenen, som strekker seg gjennom både Botswana, Zimbabwe, Sør-Afrika og Namibia.

Den namibiske delen av ørkenen er dekket av trær, gress, rødlig sandjord og tørrlagte elver, men den forholdsvis regelmessige årlige nedbøren bidrar til at mange pattedyr, fugler, reptiler, amfibier, planter og insekter trives godt her. Ørkenen ligger relativt høyt, rundt 1000 moh.

De to siste nettene av rundreisen skal vi bo på Zebra Kalahari Lodge. Den lekre og elegante lodgen har romslige rom med moderne bekvemmeligheter. Det er svømmebasseng, og lodgen er kjent for sin gode mat. Her bor vi flott til, omgitt av dyr og Afrikas nattehimmel. (F, M)

Dag 11, fredag 29. mars
Bush Walk og Game Drive i Kalahari- ørkenen

En av de mest interessante og spennende aktivitetene i Kalahari er en Bushman Walk i ørkenen grytidlig om morgenen. Bushman referer til San-folket, som er et lokalt jeger- og samlefolk. San-folket kjenner Kalahariørkenen bedre enn noen andre og har gjennom flere generasjoner overlevd i de tørre og karrige forholdene her.

Vandreturen begynner før frokost og vi får høre og lære om hvordan de jakter med pil og bue, lager feller for små dyr og finner røtter og bær de kan spise. Om formiddagene slapper vi av i komfortable omgivelser på lodgen.

Sent om ettermiddagen skal vi på Game Drive. Den sparsommelige vegetasjonen gjør det enkelt å få øye på overfloden av ville dyr som lever i reservatet. De lokale guidene kjenner områdets flora og fauna svært godt, og deler sin lidenskap for dyrene, plantene og området.

Reservatet er hjemmet til blant annet sebra, oryxantilope, gnu, springbukk, vannbukk, og sjiraff. Vi kjører i cirka to timer med firehjulstrekkere, før vi tar en pause. Guidene setter frem forfriskninger og snacks, som vi nyter mens vi ser på solnedgangen. Dette blir en magisk avslutning på en opplevelsesrik rundreise. (F)

Dag 12, lørdag 30. mars
Kalahari – Windhoek – hjemreise

Vi sjekker ut av vår lodge om formiddagen og setter kursen mot flyplassen i Windhoek. Kjøretiden er drøye tre timer. Avreise med KLM på ettermiddagen. Vi flyr via Luanda i Angola til Amsterdam, hvor vi lander neste morgen. (F) 

Dag 13, søndag 31. mars
Amsterdam – Oslo

Ankomst Amsterdam tidlig om morgenen og videre til Oslo noen timer senere. Vi lander på Oslo lufthavn midt på dagen.

Pass og visum
Norske statsborgere trenger ikke visum for å reise til Namibia. Vær oppmerksom på at passet ditt må være gyldig minst seks måneder etter hjemreisedato. Vi forholder oss til visumregler for norske statsborgere. Har du annen nasjonalitet, må du selv sjekke eventuelle visumregler. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise.

Prisene er basert på valutakurser pr. april 2018. Avbestillingsregler og øvrige reisebetingelser finner du på vistatravel.no.