BRYTER FARTSGRENSEN: 83 prosent innrømmer å ligge over tillatt hastighet i 80-sonen, viser Trygg Trafikks undersøkelse. Foto: Espen Røst
BRYTER FARTSGRENSEN: 83 prosent innrømmer å ligge over tillatt hastighet i 80-sonen, viser Trygg Trafikks undersøkelse. Foto: Espen Røst

Ny undersøkelse fra Trygg Trafikk:

Sjokk-tall om råkjøring bekymrer ekspertene

83 prosent av oss kjører for fort på landeveien, mens over halvparten bryter fartsgrensen i tettbygd strøk, ifølge en landsomfattende undersøkelse fra Trygg Trafikk.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Trygg Trafikk er bekymret over andelen bilister som bryter fartsgrensen.

Organisasjonen har fått undersøkt når og hvor vi kjører for fort.

Ifølge undersøkelsen er det mest råkjøring på landevei der fartsgrensen er 80.

Her oppgir så mange som 83 prosent at de kjører for fort av og til eller oftere. Og 21 prosent sier de «nesten alltid» bryter fartsgrensen.

Seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen, liker tallene dårlig.

– Fire av 10 dødsulykker skyldes for høy fart. At så mange innrømmer at de stadig bryter fartsgrensen tyder på at folk ikke forstår risikoen de utsetter seg selv og andre for, sier han.

Hele 17 prosent sier at de kjører over fartsgrensa nesten hver gang de kjører i tettbygde strøk med 50-sone, i 2019 sa bare fire prosent det samme.

Nesten halvparten av norske bilister (47 prosent) at de av og til eller oftere bryter fartsgrensen i 50-sone.

 – Det er særlig alvorlig at så mange kjører for fort i de lavere fartssonene. Det er snakk om tettbygde strøk og boligstrøk med barn og myke trafikanter. Da er det ekstra viktig å holde farten nede og være årvåken. Vi ønsker oss flere politikontroller i tettbygde områder, sier Johansen.

Undersøkelsen avslører at også 30-sone er åsted for mye råkjøring:

16 prosent sier at de nesten alltid bryter 30-grensen, hvilket er dobbelt så mange som i fjor. Tre av 10 gjør det av og til eller oftere. Sjåførene under 30 år har minst respekt for 30-sonen. 29 prosent av dem kjører nesten konsekvent over 30-grensa.

BEKYMRET: Seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen.
BEKYMRET: Seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen.

Glemmer seg bort

Men hvorfor kjører vi så ofte for fort?

Det skyldes åpenbart ikke at vi har dårlig tid.

48 prosent oppgir at de glemmer seg bort, mens 37 prosent mener de kan kjøre for fort fordi veien er god nok.

 – Årvåkenhet er noe av det viktigste for alle som kjører bil. Det innebærer også å følge med på fartsgrensen og overholde den. Den er ikke tilfeldig, men satt på bakgrunn av veistandard, trafikkmengde og sikkerhetsmarginer, avslutter Johansen.

Sparer lite tid

Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, er også lite fornøyd med resultatene fra undersøkelsen.

– Dette var høye tall og viser at for mange kjører for fort, sier han til Motor.

– Mest alvorlig er det at halvparten svarer at de bryter fartsgrensen i tettbygde strøk der det er mange myke trafikanter og barn.

– Fartsgrensene er satt av en grunn og da gjelder det å følge dem. Og det er utrolig lite man sparer av tid på å kjøre for fort. Kjører du i 90 km/t i 80-sonen sparer du om lag 50 sekunder på mila. Så det er utrolig lite man sparer på vei til hytta eller jobben ved å kjøre for fort. I tillegg øker også risikoen for en ulykke når man kjører fortere enn fartsgrensene, avslutter Sødal.

PS: Undersøkelsen er en landsomfattende, representativ undersøkelse blant 1024 respondenter utført av Kantar i perioden 13.-25. mars 2020.